Varianta definitie 1: Cadru, cadre, substantiv neutru I.
1. Rama in care se fixeaza un tablou, o fotografie etcetera ♦ Tablou, fotografie etcetera inramate ♦ Figurativ Persoana foarte frumoasa.
2. Pervaz al unei usi sau al unei ferestre. ♦ Deschizatura a zidului ocupata de o usa sau de o fereastra. ♦ Desen care inconjura, margineste un text, o harta, o fotografie etcetera ♦ Portiune a unei marci postale pe care este executat desenul.
3. Figurativ Mediu, ambianta. ♦ Spatiu in limitele caruia este cuprinsa o imagine pe o pelicula cinematografica.
4. Figurativ Limitele unei probleme, ale unui subiect, ale unei actiuni etcetera; prin extensiune cuprinsul dintre aceste limite.
5. Schelet alcatuit din bare de lemn, de metal sau din grinzi de beton armat, care se intrebuinteaza la constructii; suport pentru diferite aparate. ♦ Schelet pe care sunt infasurate conducte (electrice, radiofonice etcetera) izolate. II.
1. (La plural) Efectiv de baza al salariatilor dintr-o intreprindere sau dintr-o institutie, dintr-un sindicat etcetera; elementele de conducere si de comanda ale subunitatilor si unitatilor militare; p. gener. intregul efectiv al unei intreprinderi sau al unei institutii. ♦ (Rar.; la singular) Persoana din efectivul unei intreprinderi sau institutii, dintr-o organizatie etcetera
2. (Iesit din uz; la plural) Subdiviziune in administratia interna a unei institutii, intreprinderi etcetera care se ocupa cu angajarea personalului. (II
1. ), cu evidenta lui etcetera; serviciul personal. ♦ (Astazi rar; la plural) Serviciu care se ocupa cu angajarea si evidenta personalului unei intreprinderi, institutii etcetera [Varianta: (I
1. ) Cadra substantiv feminin] – Din franceza Cadre, (II) limba rusa Kadri.
Varianta definitie 4: Cadru -e n. 1) Rama in care se fixeaza un tablou sau o fotografie. 2) Tablou sau fotografie dispusa intr-o astfel de rama. 3) Pervaz al unei usi sau ferestre. 4) Desen care margineste o harta, un text sau o fotografie. 5) Spatiu care cuprinde o imagine pe o pelicula fotografica sau cinematografica. 6) Schelet din diferite materiale, intrebuintat in constructii (la poduri, galerii etcetera) ca suport de rezistenta; osatura; carcas. 7) Ansamblu de circumstante materiale sau morale care inconjoara o persoana; ambianta; climat; mediu; anturaj. 8) figurat Limita (prevazuta sau impusa) a unei probleme sau actiuni. 9) mai ales la plural Efectiv de baza care include oamenii dintr-o intreprindere, institutie sau organizatie. 10) Persoana care face parte dintr-un astfel de efectiv. 11) (in armata) Personal de conducere si de comanda. /<fr. cadre, rus. kadri
Varianta definitie 5: Cadru substantiv neutru I.
1. structura de rezistenta din bare de lemn, metal, beton armat etcetera, legate rigid; suport pentru diferite aparate. ♢ rama. ♢ aparat de gimanstica pentru miscari de mladiere.
2. pervaz.
3. (figurativ) mediu, ambianta.
4. (figurativ) limitele in care se desfasoara o activitate, o actiune.
5. element al unei marci postale, detaliul exterior al desenului.
6. imagine inregistrata pe un film fotografic; cliseu, negativ. ♢ subdiviziune a actiunii unui film, reprezentand o succesiune continua de imagini; camp(1).
7. (tv.) figura descrisa de spotul fascicolului electronic la explorarea unei imagini.
8. antena de forma unei bobine, cu un numar mic de spire, in receptiile radioelectrice si in radiogoniometrie.
II. (plural) serviciu administrativ al unei intreprinderi, institutii etcetera care se ocupa cu angajarea si evidenta personalului. ♢ efectiv al unei intreprinderi, institutii, organizatii etcetera; (sg.) cel care face parte dintr-un asemenea efectiv. (< franceza cadre, (II) limba rusa kadri)
Varianta definitie 6: Cadru substantiv neutru I.
1. Schelet facut din bare de lemn, de metal, de beton armat etcetera, legate rigid pentru a forma un suport rezistent; suport care sustine diferite aparate. ♦ Rama. ♦ Aparat de gimnastica pentru miscari de mladiere prin suspensie, serpuire etcetera
2. (Figurat) Mediu inconjurator al unei persoane, al unui lucru etcetera; ambianta.
3. (Figurat) Limitele in care se desfasoara o activitate, o actiune: (prin extensiune) ceea ce este cuprins intre aceste limite.
4. Element al unei marci postale constituind detaliul exterior al desenului.
5. Imagine inregistrata pe un film fotografic; cliseu, negativ. ♦ (Cinem.) Spatiu dintr-un film cuprinzand o succesiune continua de imagini, inregistrate fara oprirea aparatului de filmat; camp. II. (La plural) Efectiv al unei intreprinderi, al unei institutii, al unei unitati, al unei organizatii etcetera; (la singular) cel care face parte din efectivul unei intreprinderi, al unei institutii, al unei unitati, al unei organizatii etcetera [Varianta cadra substantiv feminin / conform (I) franceza cadre, (II) limba rusa kadri].
Varianta definitie 7: Cadru (cadre), substantiv neutru –
1. Tablou, pictura. –
2. Rama. –
3. Pervaz al unei usi sau ferestre. –
4. Ambianta, mediu al unei compozitii literare. –
5. Rama ce sustine fagurii in stup. –
6. Suport al bicicletei. –
7. La radio, colector de unde. –
8. Totalitatea serviciilor sau personalului unei institutii, lista de incadrare. – Mr. cadru „portret”, megl. cadru.
Franceza cadre (REW 6921), conform limba neogreaca: ϰάδρο, ϰάδρα, bulgara kadro. – Derivat cadra, substantiv feminin(pictura, tablou; rama, margine); cadra, verb (a se potrivi cu ceva; a include); cadran (var. cuvant invechit cuadrant), substantiv neutru (suprafata circulara cu diviziuni, la aparate de masurat; sfera), din franceza cadran.
Alte informatii despre acest cuvant
Cuvantul este compus din: 5 litere. Cuvantul incepe cu litera "c" si se termina cu litera "u"
DexDefinitie.com este un site dictionar al limbii romane. Gasiti aici aproape toate cuvintele din limba romana, impreuna cu explicatii (definitii). Mai gasiti si statistici legate de fiecare cuvant. Baza de date contine 131.563 de definitii, explicatii, antonime, sinonime.
Site-ul functioneaza excelent pe telefoane mobile Android is iOS. Daca aveti de adaugat vreun cuvant, de facut o corectare, va rugam sa folositi pagina de contact pentru a ne trimite un mesaj.