DexDefinitie.com

Definitie Canal - Ce inseamna si explicatie

Varianta definitie 1: Canal, (1) canaluri, (1, 2, 3) canale, substantiv neutru
1. Albie artificiala sau amenajata care leaga intre ele doua mari, doua fluvii, un rau cu un lac etcetera si care serveste la navigatie, la irigari sau la constructii hidrotehnice. ♦ Curs de apa indiguit si drenat cu scopul de a-l face navigabil, de a preveni inundatiile etcetera ♦ Cale de circulatie pe apa (tinand loc de strada) in orasele asezate la mare sau pe fluvii. ♦ Portiune de mare situata intre doua tarmuri apropiate.
2. Conducta (construita din beton sau din tuburi imbinate, din santuri sau rigole) destinata sa transporte lichide, in diferite scopuri.
3. Formatie organica in forma de tub, vas sau cale de comunicatie in organismele animale sau vegetale (prin care circula substantele nutritive, secretii etcetera). – Din franceza Canal, limba latina Canalis.
Varianta definitie 2: Canal substantiv
1. conducta, tub, (invechit) jgheab, sulinar. (- pentru scurgerea unui fluid.)
2. (ANAT.) verifica cuvantul: conduct.
3. (ANAT.) canal central verifica cuvantul: canal ependimar; canal cohlear verifica cuvantul: cohlee; canal ependimar = canal central; canal medular = canal rahidian; canal rahidian verifica cuvantul: canal medular; canal urinar verifica cuvantul: uretra.
Varianta definitie 3: Canal (geogr.) substantiv neutru, plural canaluri/canale
Varianta definitie 4: Canal (conducta, vas in organismele animale, cale de transmitere audiovizuala) substantiv neutru, plural canale
Varianta definitie 5: Canal2 -e n. 1) Conducta prin care se transporta apa sau alte lichide. - de scurgere. 2) Formatie organica in forma de tub prin care circula diferite substante in organismele animale sau vegetale. - lacrimogen. 3) Cale de transmisiune unilaterala a programelor sonore sau vizuale. ♢ - de televiziune canal de radiocomunicatii destinat transmiterii unui program de televiziune. 4) Cale de acces a informatiilor. - diplomatic. /<lat. canalis, limba franceza: canal
Varianta definitie 6: Canal1 -uri n. 1) Albie artificiala care leaga diferite cursuri sau rezervoare de apa. - de navigatie. - de irigatie. 2) (in asezarile de pe malul marilor sau al fluviilor) Artera de circulatie navigabila. 3) Portiune de mare intre doua tarmuri apropiate. /<lat. canalis, limba franceza: canal
Varianta definitie 7: Canal substantiv neutru
1. albie artificiala (rau, fluviu) destinata navigatiei, irigarii unei regiuni etcetera ♢ brat de mare intre doua tarmuri apropiate. ♢ artera de circulatie pe apa.
2. conducta prin care se transporta apa sau alte lichide.
3. formatie anatomica tubulara. o - rahidian = canalul din vertebre care contine maduva spinarii. ♢ (botanica) cavitate cilindrica drept conduct sau receptacul.
4. mijloc de transmisiune unilaterala a programelor sonore sau vizuale destinate difuzarii publice (in televiziune). ♢ cale de acces a informatiilor intr-un sistem electronic de calcul. (< franceza canal, limba latina canalis)
Varianta definitie 8: Canal substantiv neutru
1. Albie artificiala (a unui rau, a unui fluviu etcetera) destinata navigatiei, irigarii unei regiuni etcetera ♦ Brat de mare situat intre doua tarmuri apropiate.
2. Conducta prin care se transporta apa sau alte lichide.
3. Formatie anatomica tubulara.
4. Cale de transmisiune unilaterala a programelor sonore sau vizuale destinate difuzarii publice (mai ales in televiziune). ♦ Cale de acces a informatiilor intr-o masina de calculat. [Plural -luri, -le. / < franceza canal, limba italiana canale < limba latina canalis].

Alte informatii despre acest cuvant

Cuvantul este compus din: 5 litere.
Cuvantul incepe cu litera "c" si se termina cu litera "l"

Cuvinte in Limba Romana care incep cu litera


Resurse



Cuvinte aleatoare



© Copyright DexDefinitie.com 2015 - 2025 / Site-ul foloseste baza de date oferita gratuit de catre dexonline.ro

DexDefinitie.com este un site dictionar al limbii romane. Gasiti aici aproape toate cuvintele din limba romana, impreuna cu explicatii (definitii). Mai gasiti si statistici legate de fiecare cuvant. Baza de date contine 131.563 de definitii, explicatii, antonime, sinonime.

Site-ul functioneaza excelent pe telefoane mobile Android is iOS. Daca aveti de adaugat vreun cuvant, de facut o corectare, va rugam sa folositi pagina de contact pentru a ne trimite un mesaj.