Varianta definitie 1: Carne, carnuri, substantiv feminin
1. Nume dat tesutului muscular al corpului omenesc sau al animalelor impreuna cu tesuturile la care adera. ♢ Carne de tun = masa de militari trimisi pe front spre a lupta si care sunt expusi macelului, cu pierderi mari de vieti omenesti.
Carne vie = carne de pe care s-a jupuit pielea. ♢ Expresie A taia (sau a da, a trage) in carne vie = A) a taia (sau a da, a trage) in plin, direct (in cineva); B) a incerca sa curme un rau prin masuri foarte drastice.
A fi rau (sau bun) de carne = a se vindeca greu (sau usor) la o rana.
În carne si oase = in persoana, in realitate.
Carne din carnea cuiva = descendent direct din cineva, ruda de sange.
A-si pune (sau a-si baga) carnea in (sau la) saramura = a face eforturi mari, a risca foarte mult in vederea realizarii unui scop.
A pune (sau a prinde etcetera) carne = a se ingrasa.
A creste carnea pe cineva = a simti o satisfactie, a fi bucuros.
A tremura carnea pe cineva = a tremura de frica.
2. Bucata din tesutul muscular al animalelor taiate, intrebuintata ca aliment.
3. Partea interioara a pielii, opusa fetei acesteia.
4. (Botanica) Pulpa la fructe. – Limba Latina Caro, carnis.
Varianta definitie 2: Carne substantiv
1. (Transilvania) hant. (- de vita.)
2. (BOTANICA) pulpa. (- a unui fruct.)
Varianta definitie 4: Carne carnuri f. 1) Țesut muscular la oameni si animale. ♢ A taia in - vie a actiona drastic. În - si oase in persoana; in realitate. - din -ea cuiva descendent direct al cuiva. A prinde la - a se ingrasa. - de tun militari trimisi special spre a fi masacrati in razboi. 2) Produs alimentar constand din tesutul muscular al animalelor sau al pasarilor. - de porc. 3) rar Parte moale a unui fruct sau a unei legume; miez; pulpa. [G.-D. Carnii] /<lat. caro, carnis
Varianta definitie 5: Carne (cắrnuri), substantiv feminin –
1. Țesut muscular al corpului omenesc sau al animalelor. –
2. La fructe, pulpa. – Mr. cara, carne, megl. carni, istr. cǫrne.
Limba Latina carnem (Puscariu 295; Candrea-Dens., 266; REW 1706; DAR); conform limba italiana , sp., port. carne, prov., cat. carn, franceza chair.
Cele doua forme ale mr. se explica prin pastrarea nom. caro alaturi de acuzativ carnem. – Derivat carnarie, substantiv feminin (cantitate de carne); carnicios, adjectiv (carnos); carniu, adjectiv (de culoarea carnii); carnui, verb (a descarna); carnos, adjectiv (care are multa carne); conform mr. carnos, cuvint care poate fi der. cu sufix -os, sau reprezentant direct al limba latina carnosus (Puscariu 296; Candrea-Dens., 268; REW 1704; DAR), conform prov., cat. carnos, sp., port. carnoso; cirnosi (var. carnosi), verb (a descarna; a toca marunt carnea; a ingrijora, a chinui), a carui der. este neclara, si care se datoreaza fara indoiala unei contaminari cu limba sarba: krnjiti „a face bucatele”. – Compara cirneleaga, substantiv feminin (martea saptaminii antepenultime din dulcele Craciunului; carnaval); mr. carleaga, al carui al doilea element este liga, de la ligāre (Puscariu 376; conform Candrea-Dens., 270; REW 5024; DAR), cu sensul de „interzicere”, propriu rom. a lega (conform carnaval, de la carnem levare, sp. carnestolendas, vicent. carlassare) – Derivat neol. carnatie, substantiv feminin, din franceza; carnasier, carnivor, adjectiv ; carnificare, substantiv feminin; carnozitate, substantiv feminin
Alte informatii despre acest cuvant
Cuvantul este compus din: 5 litere. Cuvantul incepe cu litera "c" si se termina cu litera "e"
DexDefinitie.com este un site dictionar al limbii romane. Gasiti aici aproape toate cuvintele din limba romana, impreuna cu explicatii (definitii). Mai gasiti si statistici legate de fiecare cuvant. Baza de date contine 131.563 de definitii, explicatii, antonime, sinonime.
Site-ul functioneaza excelent pe telefoane mobile Android is iOS. Daca aveti de adaugat vreun cuvant, de facut o corectare, va rugam sa folositi pagina de contact pentru a ne trimite un mesaj.