Varianta definitie 1: Carte, carti, substantiv feminin I.
1. Scriere cu un anumit subiect, tiparita si legata sau brosata in volum. ♢ Carte albastra (sau alba, neagra etcetera) = publicatie oficiala a unui guvern care contine documente justificative privitoare la o problema politica. ♢ Expresie A vorbi (sau a spune) ca la (sau ca din) carte = a vorbi ca un om invatat; a vorbi asa cum trebuie; a face caz de eruditia sa, a fi pedant.
A se pune pe carte = a se apuca serios de invatat.
Cum scrie la carte = asa cum trebuie, cum se cere.
Om de carte = persoana care citeste, studiaza mult; carturar. ♦ Diviziune mai mare decat un capitol a unei scrieri de proportii mari.
2. Figurativ Cunostinte de scriere si de citire; invatatura, stiinta, cultura.
Ai carte, ai parte.
3. Registru. II.
1. (Urmat de determinari introduse prin prep. „de”) Carnet cu date personale, care atesta sau confera unei persoane anumite drepturi.
Carte de membru. ♢ Carte de munca = carnet de munca.
2. Bucata de carton, cu insemnari scrise sau tiparite, careia i se dau diferite intrebuintari: pentru corespondenta (carte postala), ca permis de intrare la un concert, la o biblioteca (carte de intrare), indicand numele (profesiunea, adresa etcetera) unei persoane (carte de vizita) etcetera ♦ Fiecare din cele 52 sau 32 de cartoane dreptunghiulare, diferentiate dupa culorile, semnele si figurile imprimate pe ele si intrebuintate la anumite jocuri de noroc. ♢ Expresie A da cartile pe fata = a-si arata gandurile sau planurile, a spune adevarul.
A(-si) juca ultima carte = a face o ultima incercare (riscand) in vederea atingerii unui scop.
A juca cartea cea mare = a depune toate eforturile si a se avanta cu toate riscurile intr-o confruntare (desperata) in scopul atingerii unui ideal.
A da in carti = A pretinde ca ghiceste viitorul cu ajutorul cartilor de joc. Iii. (Înv. si popular)
1. Scrisoare.
2. Ordin scris, emis de o autoritate.
3. Act scris, document; dovada. ♢ Carte de judecata = hotarare, sentinta judecatoreasca. – Refacut din Carti (plural lui *carta < limba latina Charta), prin analogie cu parte-parti; (II) din franceza Carte.
Varianta definitie 3: Carte substantiv
1. lucrare, opera, scriere, tiparitura, tom, volum, (livresc) op. (O - groasa.)
2. (CONT.) cartea mare = maestru, registru de partizi.
3. carte funciara verifica cuvantul: cadastru; carte funduara verifica cuvantul: cadastru.
4. verifica cuvantul: invatatura.
Varianta definitie 4: Carte (volum, cartonas, text scris) substantiv feminin, g.-d. art. cartii; plural carti
Varianta definitie 5: Carte carti f. 1) Scriere tiparita, legata sau brosata in volum. ♢ - de capatai lucrare preferata de cineva, absolut indispensabila intr-un domeniu de activitate. 2) figurat Bagaj de cunostinte pe care le poseda cineva; invatatura; studii. ♢ A face - a insusi cunostinte. A sti - a fi om invatat. A vorbi ca din - a vorbi ca un om invatat. A lega -ea de gard a renunta la invatatura. 3) Document oficial, cu date personale care confirma drepturile unei persoane; carnet. - de munca. 4) Bucata de carton de dimensiuni mici, care contine diferite insemnari si serveste la anumite scopuri. - de vizita. - postala. - de joc. 5) inv.
Comunicare in scris trimisa cuiva; scrisoare; ravas. A trimite -. 6) inv.
Caiet unde se fac diferite insemnari cu caracter administrativ; registru. - de imobil. [G.-D. Cartii] /<lat. charta
Varianta definitie 6: Carte (cắrti), substantiv feminin –
1. Scrisoare. –
2. Document, act scris. –
3. Scriere tiparita si legata, volum. –
4. Capitol, sectiune. –
5. Bucata de carton cu insemnari scrise sau tiparite. –
6. Lista de bucate, meniu. –
7. Instructie, intelepciune. –
8. Carti de joc. –
9. La rumegatoare, foios, ghem. – Mr. carte, megl. carti „hirtie”.
Limba Latina charta „hirtie, scrisoare” (Puscariu 99; Candrea-Dens., 273; REW 1866; Philippide, II, 636; DAR); conform limba albaneza kartë „hirtie”, limba italiana, prov., cat., sp., port. carta.
Exista mari divergente cu privire la schimbarile semantice si originea lor; conform Capidan, Dacor., I, 335; Densusianu, GS, II, 14; Skok, Archiv. slaw.
Phil., XXXVII, 3; Iordan, BF, VI,
150. Conform: carturar.
Derivat cartar, substantiv masculin (Trans., jucator, trisor); carticica, substantiv feminin (brosura; pachet pentru hirtie de tigari); cartulie, substantiv feminin (brosura; scrisoare, bilet; document, act).
Din rom. provine bulgara karticka „carte de vizita”.
Varianta definitie 7: Carte, carti substantiv feminin (toxic) cantitate de rasina de canabis care, de regula, are forma unei placi sau a unei carti. (Nota: Definitia este preluata din Dictionar de argou al limbii romane, Editura Niculescu, 2007)
Alte informatii despre acest cuvant
Cuvantul este compus din: 5 litere. Cuvantul incepe cu litera "c" si se termina cu litera "e"
DexDefinitie.com este un site dictionar al limbii romane. Gasiti aici aproape toate cuvintele din limba romana, impreuna cu explicatii (definitii). Mai gasiti si statistici legate de fiecare cuvant. Baza de date contine 131.563 de definitii, explicatii, antonime, sinonime.
Site-ul functioneaza excelent pe telefoane mobile Android is iOS. Daca aveti de adaugat vreun cuvant, de facut o corectare, va rugam sa folositi pagina de contact pentru a ne trimite un mesaj.