DexDefinitie.com

Dex Definitie Explicatie, Ce Inseamna Cuvantul Casă

1 * Cuvantul cu diacritice: cásă
Cuvantul fara diacritice: casa

Definitie: CASĂ1, case, substantiv feminin 1. Clădire destinată pentru a servi de locuință omului. ♢ Locutiune adjectiv De casă = făcut în casă1. ♢ Expresie (A avea) o casă de copii = (a avea) copii mulți. A-i fi cuiva casa casă și masa masă = a duce o viață ordonată, normală, liniștită. A nu avea (nici) casă, (nici) masă = a duce o viață neregulată, plină de griji, de frământări. ♦ (Regional) Cameră, odaie. ♢ Casă de veci = mormânt. 2. Încăpere specială într-o clădire, având o anumită destinație. ♢ Casa ascensorului = spațiul în care se deplasează cabina unui ascensor. Casa scării = spațiul dintr-o clădire care adăpostește o scară. 3. Cutie dreptunghiulară în care se păstrează literele, semnele etcetera tipografice de același caracter. 4. Gospodărie. 5. Totalitatea celor care locuiesc împreună (formând o familie); familie. ♦ Dinastie; neam. 6. Căsnicie, menaj. ♢ Expresie A face (sau a duce) casă (bună) cu cineva = a trăi cu cineva (în bună înțelegere), a se împăca bine. A duce casă bună cu ceva = a se împăca bine cu ceva. 7. (Urmat de determinări) Nume dat unor instituții, așezăminte, întreprinderi, firme comerciale etcetera ♢ Casă de economii = instituție publică de credit care se ocupă cu strângerea disponibilităților bănești temporare ale populației, acordând pentru acestea mai ales dobândă. Casă de ajutor reciproc = asociație benevolă a unor angajați sau pensionari, creată pentru acordarea de împrumuturi și de ajutoare membrilor ei din fondurile obținute din depunerile lor lunare. Casă de filme = instituție producătoare de filme cinematografice. Casă de cultură = instituție culturală în care au loc diverse manifestări culturale, educative etcetera Casă de nașteri = instituție medico-sanitară, în care se acordă viitoarelor mame, la naștere, asistență calificată. Casă de vegetație = construcție specială, cu acoperișul și cu pereții de sticlă, folosită pentru experiențe de agrochimie, plantele fiind cultivate în vase de vegetație. ♦ Specialitatea casei = produs specific al unei întreprinderi, al unei gospodine. 8. Boală a vinurilor, pe care acestea o capătă când ajung în contact cu aerul și care se caracterizează prin tulburare și prin schimbarea culorii. – Limba Latina casa.


2 * Cuvantul cu diacritice: cásă
Cuvantul fara diacritice: casa

Definitie: CASĂ2, case, substantiv feminin 1. Dulap sau lădiță de fier în care sunt ținuți bani, hârtii de valoare etcetera Casă de fier. Casă de bani. 2. Masă, pupitru sau birou într-un magazin, unde se achită costul cumpărăturilor. ♦ Ghișeu sau încăpere într-o întreprindere sau într-o instituție, unde se fac încasările și plățile, unde se eliberează biletele de călătorie, de spectacol etcetera ♦ Sumă de bani de care dispune la un moment dat casieria unei instituții sau a unei întreprinderi. ♢ Plus (sau minus) de casă = diferență în plus (sau în minus) rezultată la stabilirea încasărilor și plăților. Registru de casă = registru în care se trec sumele încasate și cele plătite. ♢ Expresie A face casa = a întocmi bilanțul încasărilor și al plăților unei zile. – Din limba italiana cassa, limba germana Kasse.


3 * Cuvantul cu diacritice: cásă
Cuvantul fara diacritice: casa

Definitie: CASĂ substantiv verifica cuvantul: cameră, coș, încăpere, ladă, odaie, placentă, sicriu.


4 * Cuvantul cu diacritice: cásă
Cuvantul fara diacritice: casa

Definitie: CASĂ substantiv 1. clădire, construcție, imobil, zidire, (învechit) ziditură. (O - modestă.) 2. verifica cuvantul: locuință. 3. casa Domnului verifica cuvantul: biserică. 4. (FIN.) casă de amanet verifica cuvantul: lombard. 5. casă de nebuni verifica cuvantul: ospiciu; casă de sănătate = a) verifica cuvantul: sanatoriu; b) verifica cuvantul: ospiciu. 6. casă de prostituție = bordel, lupanar, casă de toleranță, (învechit) tractir; casă de toleranță verifica cuvantul: casă de prostituție. 7. (TIPOGR.) (rar) caște. (- de litere.) 8. cămin, familie, (rar) menaj. (Are - grea.) 9. verifica cuvantul: dinastie. 10. verifica cuvantul: căsnicie.


5 * Cuvantul cu diacritice: ca să
Cuvantul fara diacritice: casa

Definitie: ca să conjcț.


6 * Cuvantul cu diacritice: cásă
Cuvantul fara diacritice: casa

Definitie: casă (de locuit, de bani, instituție, depozit) substantiv feminin, g.-d. art. casei; plural case


7 * Cuvantul cu diacritice: cásă
Cuvantul fara diacritice: casa

Definitie: CASĂ3 Boală a vinurilor pe care acestea o capătă când ajung în contact cu aerul și care se caracterizează prin tulburare și prin schimbarea culorii. franceza casse


8 * Cuvantul cu diacritice: cásă -e
Cuvantul fara diacritice: casa

Definitie: CASĂ2 -e f. 1) Dulap sau lădiță specială în care se păstrează bani, hârtii de valoare, documente etcetera; seif. 2) Loc special amenajat într-un magazin unde se achită costul cumpărăturilor. 3) Încăpere într-o instituție unde se fac încasările și plățile; casierie. 4) Sumă de bani în numerar de care dispune casieria unei întreprinderi, organizații etcetera ♢ A face -a a face bilanțul încasărilor și plăților unei zile. [G.-D. casei] limba italiana cassa; limba germana Kasse


9 * Cuvantul cu diacritice: cásă -e
Cuvantul fara diacritice: casa

Definitie: CASĂ1 -e f. 1) Construcție servind ca locuință pentru oameni. ♢ De - produs în condiții casnice. A avea - și masă a fi îndestulat. 2) Totalitate a bunurilor ce constituie averea unei persoane; gospodărie. 3) Încăpere cu destinație specială într-o clădire. -a ascensorului. ♢ -a mare odaie în casele țărănești destinată oaspeților. 4) Totalitate a persoanelor înrudite care locuiesc împreună; familie. ♢ A face - cu cineva a trăi în înțelegere; a trăi cu cineva în căsnicie. 5) Nume dat unor instituții, așezăminte, firme comerciale etcetera - de cultură. - de odihnă. -a scriitorilor. 6) Unitate economică (de producție, de comerț sau de servicii sociale), care are o conducere unică; întreprindere. [G.-D. casei] limba latina casa


10 * Cuvantul cu diacritice: cásă
Cuvantul fara diacritice: casa

Definitie: CASĂ substantiv feminin 1. dulap, ladă de oțel în care se țin bani, bijuterii, hârtii de valoare etcetera 2. loc unde se achită costul cumpărăturilor într-un magazin. ♢ ghișeu unde se fac încasările și plățile într-o întreprindere, instituție etcetera ♢ sumă de bani în casieria unei întreprinderi sau instituții. o a face ă = a face bilanțul încasărilor și plăților dintr-o zi; plus (sau minus) de - = diferență rezultată în plus (în minus) după stabilirea încasărilor și plăților; registru de - = registru în care se trec sumele încasate și cele plătite. ♢ - de bagaje = birou în incinta unei (auto)gări, unde se pot depune temporar, spre păstrare, bagajele călătorilor. (< limba italiana cassa, limba germana Kasse)


11 * Cuvantul cu diacritice: cásă
Cuvantul fara diacritice: casa

Definitie: CASĂ substantiv feminin 1. Dulap, ladă de oțel în care se țin bani, hârtii de valoare etcetera 2. Loc (special amenajat) unde se achită costul cumpărăturilor într-un magazin într-un local. ♦ Ghișeu, încăpere unde se fac încasările și plățile într-o întreprindere, într-o instituție. ♦ Sumă de bani care se află în casieria unei întreprinderi, a unei instituții. ♢ A face casa = a face bilanțul încasărilor și plăților dintr-o zi. ♢ Plus (sau minus) de casă = diferență rezultată în plus (sau în minus) după stabilirea încasărilor și plăților; registru de casă = registru în care se trec sumele încasate și cele plătite. [< limba italiana cassa].


12 * Cuvantul cu diacritice: cásă cáse
Cuvantul fara diacritice: casa

Definitie: casă (case), substantiv feminin – 1. Lădiță în care sunt sînt ținuți banii. – 2. Vistierie. – 3. Unitate care acceptă depuneri de bani. – Varianta cassa. limba italiana: cassa, limba germana Kasse (secolul XIX). – Derivat casetă, substantiv feminin (cutie, sipet); casier (var. Trans., căsar), substantiv masculin (persoană care are în sarcina sa casa de bani); casieriță, substantiv feminin (casieră); casierie, substantiv feminin (încăpere dintr-o instituție în care se primesc și se distribuie banii); încasa, verb (a primi bani), din limba italiana incassare, conform franceza encaisser; încasator, substantiv masculin (persoană care încasează bani).


Informatii si statistici despre acest cuvant

Cuvantul este compus din: 5 litere.
Fiind format din 5 litere, acest cuvant este de dimensiune medie.
Cuvantul contine diacritica: ă
Cuvantul nu contine diacritica: â
Cuvantul nu contine diacritica: î
Cuvantul nu contine diacritica: ș
Cuvantul nu contine diacritica: ț
Cuvantul nu contine diacritica: ö
Cuvantul incepe cu litera "c" si se termina cu litera "a"



Cuvinte in Limba Romana care incep cu litera


Resurse



Cuvinte aleatoare



© Copyright DexDefinitie.com 2015 - 2024 / Site-ul foloseste baza de date oferita gratuit de catre dexonline.ro

DexDefinitie.com este un site dictionar al limbii romane. Gasiti aici aproape toate cuvintele din limba romana, impreuna cu explicatii (definitii). Mai gasiti si statistici legate de fiecare cuvant. Baza de date contine 131.563 de definitii, explicatii, antonime, sinonime.

Site-ul functioneaza excelent pe telefoane mobile Android is iOS. Daca aveti de adaugat vreun cuvant, de facut o corectare, va rugam sa folositi pagina de contact pentru a ne trimite un mesaj.