DexDefinitie.com

Definitie Cauză - Ce inseamna si explicatie

Varianta definitie 1: CauzĂ, cauze, substantiv feminin
1. Fenomen sau complex de fenomene care preceda si, in conditii determinate, provoaca aparitia altui fenomen, denumit efect, caruia ii serveste ca punct de plecare; motiv.
2. Problema sociala care intereseaza o colectivitate larga de oameni si pentru a carei aparare si punere in valoare se duce o lupta sustinuta.
Cauza pacii. ♢ Expresie În cunostinta de cauza = cunoscand bine chestiunile despre care este vorba.
A face cauza comuna (cu cineva) = a-si uni interesele (cu ale altuia). ♦ Motiv, ratiune.
3. (Jur.) Proces, pricina. ♦ Expresie A avea castig de cauza = a i se da cuiva dreptate (intr-o disputa etcetera; a castiga, a invinge.
A da (cuiva) castig de cauza = (despre un organ de jurisdictie) a se pronunta in favoarea uneia dintre partile aflate in proces. (A fi) in cauza = (a fi) interesat, implicat intr-o chestiune.
A pleda cauza cuiva = a apara interesele cuiva. [Pronuntat: ca-u-] – Din limba latina Causa, franceza Cause.
Varianta definitie 2: Cauza antonim: efect
Varianta definitie 3: CauzĂ substantiv
1. considerent, mobil, motiv, pricina, prilej, ratiune, temei, (invechit si popular), cuvant, (popular) noima, price, (invechit) cap, obiect, povod, rezon, (figurativ) izvor, samanta. (- care explica producerea unui fenomen.)
2. obarsie, origine, (figurativ) izvor, mama. (- tuturor succeselor e ...)
3. obiectiv, scop, tel, tinta, (invechit) pricina. (Lupta pentru nobila - a independentei.)
4. verifica cuvantul: proces.
Varianta definitie 4: Cauza substantiv feminin (silabe ca-u-), g.-d. art. cauzei; plural cauze
Varianta definitie 5: CauzĂ substantiv feminin
1. ceea ce determina aparitia unui fenomen, a unei intamplari; fenomen care provoaca, in anumite conditii, aparitia altui fenomen.
2. problema sociala de mare importanta, care preocupa o colectivitate larga de oameni. o in cunostinta de - = cunoscand bine problema despre care este vorba; a face - comuna = a lupta impreuna (cu altii) pentru aceeasi cauza. ♢ motiv, ratiune.
3. (jur.) pricina, proces. o a avea castig de - = a castiga. (< lat., limba italiana causa, dupa franceza cause)
Varianta definitie 6: CauzĂ -e f. 1) Fenomen care provoaca sau determina aparitia efectului; motiv; temei; pricina. - principala. - obiectiva. 2) jur.
Actiune pentru care cineva apare in fata judecatii; proces. ♢ A avea castig de - a castiga un proces judiciar. A (nu) fi in - a (nu) fi implicat intr-o actiune. 3) Problema sociala, de mare importanta, care preocupa o colectivitate de oameni si pentru a carei aparare se duce o lupta. -a pacii. [G.-D. Cauzei; Sil. Ca-u-] /<lat. causa, franceza cause
Varianta definitie 7: CauzĂ substantiv feminin
1. Ceea ce determina, provoaca aparitia unui fenomen, a unei intamplari; fenomen care provoaca in anumite conditii aparitia altui fenomen.
2. Problema sociala de mare importanta, care preocupa o colectivitate larga de oameni si pentru a carei aparare si punere in valoare se duce o lupta sustinuta. ♢ În cunostinta de cauza = cunoscand bine problema despre care este vorba. ♦ Motiv, ratiune.
3. (Jur.) Pricina, proces. ♢ A avea castig de cauza = a castiga. [Pronume ca-u-. / < lat., limba italiana causa, conform franceza cause].
Varianta definitie 8: Cauza (cauze), substantiv feminin –
1. Motiv. –
2. Proces, pricina.
Limba Latina causa (secolul XIX). – Derivat cauza, verb (a pricinui, a produce), din limba latina causare; cauzal, adjectiv , din limba latina causalis; cauzas, substantiv masculin (partizan, revolutionar), cuvinte folosite mai ales in 1848; cauzativ, adjectiv , din limba latina causativus.

Alte informatii despre acest cuvant

Cuvantul este compus din: 6 litere.
Cuvantul incepe cu litera "c" si se termina cu litera "z"

Cuvinte in Limba Romana care incep cu litera


Resurse



Cuvinte aleatoare



© Copyright DexDefinitie.com 2015 - 2025 / Site-ul foloseste baza de date oferita gratuit de catre dexonline.ro

DexDefinitie.com este un site dictionar al limbii romane. Gasiti aici aproape toate cuvintele din limba romana, impreuna cu explicatii (definitii). Mai gasiti si statistici legate de fiecare cuvant. Baza de date contine 131.563 de definitii, explicatii, antonime, sinonime.

Site-ul functioneaza excelent pe telefoane mobile Android is iOS. Daca aveti de adaugat vreun cuvant, de facut o corectare, va rugam sa folositi pagina de contact pentru a ne trimite un mesaj.