DexDefinitie.com

Definitie Ce - Ce inseamna si explicatie

Varianta definitie 1: CE pronume invar. I. (Interogativ, uneori cu nuanta exclamativa)
1. (Exprima o intrebare) Ce ai? ♦ (Familiar; ca raspuns la o chemare) Poftim? ♦ (Cu valoare de interjectie) Cum adica?! Se poate?! Nu l-am gasit! – Ce? ♦ (Adjectival) Care? Ce fel de... ?
2. Pentru care motiv? din care cauza? Ce te miri? ♢ Expresie (În formule de raspuns) De ce nu? = A) cum sa nu, desigur; B) se poate, e posibil.
De ce, de nece, se spune cuiva pentru a incheia discutia cand nu vrei sa-i raspunzi la intrebare. ♢ (Cu valoare de conjunctie) Nu vad de ce te superi. ♦ (Pop.; cu valoare de conjunctie cauzala) Pentru ca, fiindca, deoarece.
3. (Interogativ-exclamativ, indica surpriza, indignarea, neincrederea etcetera) Cum adica? Nu cumva? Ce! Vrei sa spui ca n-ai fost? II. (Adverbial) Cat (de tare, de mult), cum.
Ce-as mai rade sa te vad pacalit. ♢ Expresie Te miri ce = nimica toata, putin.
Cat pe ce = aproape, gata-gata.
Din ce in ce = cu cat trece timpul; tot mai mult. (Popular) Numai ce = (deodata) iata ca..., pe neasteptate. ♦ (Dand nuanta de superlativ adjectivului sau adverbului pe care-l preceda) Cat de...! Iii. (Cu valoare de conjunctie) Care lucru anume.
Nu mai stia ce sa faca de bucurie. ♢ Expresie A sti (sau a afla) ce si cum (e) = a fi bine informat despre ceva. IV. (Relativ)
1. Care. ♢ Expresie Pe zi ce trece (sau merge) sau de ce trece (sau merge) = pe masura ce trece timpul, tot mai mult.
2. (În legatura cu „a fi”, „a gasi”, cu sens explicativ) Fiinta ticaloasa ce esti! ♢ Expresie N-ai (sau n-aveti) pentru ce (sau de ce), formula de politete prin care se raspunde cuiva care multumeste.
A (nu) avea de ce... = a (nu) exista motiv intemeiat pentru...
3. Ceea ce.
Ati aflat ce s-a intamplat? ♢ Expresie Ce-i drept = intr-adevar, de fapt. V. (Nehotarat)
1. Un lucru oarecare, nu stiu ce, nu stiu cat; ceva. ♢ (Substantivat; precedat de „un”) Un ce anume. ♢ Expresie (Regional) Cu mare ce = cu mare greutate; greu, anevoie.
2. (Cu repetarea verbului din propozitia principala) A stat ce-a stat.
3. Orice, oricat.
Zica cine ce va vrea. – Limba Latina Quid.
Varianta definitie 2: CE pronume, adjectiv , adverb , interjectie
1. pronume care, (popular) de. (Cei - priveau.)
2. adjectiv care. (- vant te-a adus aici?)
3. pronume orice, orisice, (invechit) verice. (Zica lumea - o vrea.).
4. adverb cat, cum. (--as mai rade!)
5. interjectie (interogativ) cum? poftim? (familiar si popular) ha? (-? N-am auzit!)
Varianta definitie 3: Ce pr. invar., adjectiv invar.
Varianta definitie 4: CE2 pron. rel. (se foloseste pentru a inlocui numele unui obiect si a introduce o propozitie subordonata) Ceea ce; care. ♢ Se stie ce si cum a cunoaste amanuntit, in detalii. Din ce in ce mai in mod ascendent sau descendent (in timp). Cat pe ce mai-mai; gata-gata. Cu mare ce cu mare greutate. Te miri ce ceva neinsemnat; un fleac. De ce din care cauza. O data ce intrucat; deoarece. În timp (sau in vreme) ce in perioada cat. /<lat. quid
Varianta definitie 5: CE1 pron. interog. 1) (se foloseste pentru a obtine informatii despre un obiect necunoscut) Care (anume) obiect? Ce a cazut? Ce duci? 2) pop. (se foloseste pentru a obtine informatii despre cauza unei actiuni, unei stari etcetera) Din care cauza? Pentru care motiv? De ce? De ce esti trist? 3) pop. (se foloseste pentru a obtine informatii despre o valoare sau o cantitate) Cat? Ce te costa? 4) (se foloseste in intrebari retorice) Ce este mai scump decat libertatea? 5) (fiind insotit de o intonatie exclamativa, exprima suparare, indignare, surpriza etcetera) Ce spui?! Ce faci?! /<lat. quid
Varianta definitie 6: Ce pronume inter. si rel. –
1. Pron. si adjectiv inter.
De ce, la ce, pentru ce. –
2. Pron., adjectiv si adverb exclamativ; cu aceasta functie este adesea insotit de mai – Ce de! –
3. Pron. si adjectiv , exprimind o interogatie indirecta, dupa verb declarandi sau sentiendi. –
4. Care (pron. rel.) – Cel ce.
Ce si cum. – Ce e drept. – Cine stie ce. – Numai ce. – Cit pe ce.
Pe ce ... pe atit. –
5. Înainte de verb a fi, indica o definitie ai carei termeni sint inversati, obiectul sau persoana definite fiind precedate de notiunea care le defineste: fiinta ticaloasa ce sint (Negruzzi); prost ce esti (Creanga). –
6. (Înv.) Dar (cu acest sens, astazi se foloseste ci). –
7. (S.m. sing.) Ceva, un lucru oarecare, un obiect nedeterminat. – Mr. te, ti, megl. ti, istr. te.
Limba Latina quid (Diez, I, 123; Puscariu 326; Candrea-Dens., 296; REW 6953; DAR); conform limba italiana che, prov., cat., franceza, sp., port. que.
Pentru adaugarea lui mai (2), conform modismul sp. que cosa mas bonita „ce lucru minunat!”.
Sensul 5 se poate explica fie prin valoarea relativa a lui ce (= fiinta ticaloasa care sint), fie prin functia sa exclamativa (ce fiinta ticaloasa sint).
Ce este identic cu conjunctie: ci (conform sensul 6) care s-a despartit de el in epoca moderna (secolul XVII-XVIII), cu sensul specializat de „dar”.
Identitatea sa nu prezinta indoieli, si este frecventa, in textele vechi, folosirea lui ce cu acceptia moderna a lui ci (mr. ti), conform Puscariu 358 si DAR.Totusi, Cipariu, Gram., 115 si Tiktin au incercat sa-l explice pe ci plecind de la quin.
Compara caci (invechit cace), conform ca; ceva (mr. tiva), adverb si pronume indef. (invechit), cu va (‹ a voi), cu varianta cevasi, cevasilea; fiece, pronume indef.; oarece, pronume indef., cu varianta oares(i)ce; orice, pronume indef.; niste, art. indef., in loc de nisce ‹ nu st(iu) ce; verice, pronume indef.

Alte informatii despre acest cuvant

Cuvantul este compus din: 2 litere.
Cuvantul incepe cu litera "c" si se termina cu litera "e"

Cuvinte in Limba Romana care incep cu litera


Resurse



Cuvinte aleatoare



© Copyright DexDefinitie.com 2015 - 2025 / Site-ul foloseste baza de date oferita gratuit de catre dexonline.ro

DexDefinitie.com este un site dictionar al limbii romane. Gasiti aici aproape toate cuvintele din limba romana, impreuna cu explicatii (definitii). Mai gasiti si statistici legate de fiecare cuvant. Baza de date contine 131.563 de definitii, explicatii, antonime, sinonime.

Site-ul functioneaza excelent pe telefoane mobile Android is iOS. Daca aveti de adaugat vreun cuvant, de facut o corectare, va rugam sa folositi pagina de contact pentru a ne trimite un mesaj.