DexDefinitie.com

Definitie Ceas - Ce inseamna si explicatie

Varianta definitie 1: Ceas, ceasuri, substantiv neutru
1. Interval de timp egal cu 60 de minute; ora. ♢ Locutiune adverb Cu ceasurile = timp indelungat, mult.
La tot ceasul = intruna, mereu. ♢ Expresie Cu un ceas mai devreme (sau mai curand) = cat mai repede cu putinta, pana nu e prea tarziu.
În ceasul al doisprezecelea = in ultimul moment. ♦ Spatiu, distanta care se poate parcurge in timp de o ora.
Acest sat e la 3 ceasuri de Bucuresti. ♢ Expresie A face un ceas bun pana... = a avea nevoie de o ora intreaga (sau de mai bine de o ora) pana... ♦ Fiecare dintre cele 24 de parti in care este impartita o zi si care sunt marcate pe cadranul si cu acele unui ceasornic; prin extensiune bataie a ceasornicului, cand acele cadranului ajung la unul dintre punctele principale ale cadranului.
2. Moment, clipa; timp, vreme. ♦ Timpul dinaintea sau din cursul unui eveniment. ♢ Expresie Ceas bun (sau rau) = (in superstitii) moment considerat ca norocos (sau nenorocos). (Sa fie) intr-un ceas bun! formula prin care se ureaza cuiva sucees cand intreprinde ceva. (Popular) A se da de ceasul mortii = a se agita; a se framanta, a se zbuciuma.
3. Aparat care serveste la determinarea si masurarea timpului in limitele unei zile; ceasornic. ♢ Ceas electronic = ceas a carui functionare se bazeaza pe folosirea circuitelor integrate specializate.
Ceas digital = ceas (electronic) la care ora este indicata prin cifre atasate pe un ecran.
Ceas vorbitor = A) ceas electronic la care ora este anuntata verbal; B) magnetofon pentru redarea inregistrarilor de semnal orar si a unor informatii vorbite asociate, folosit pentru anuntarea orei exacte in reteaua telefonica.
Ceas solar = suprafata marginita de numere, avand in centru o tija a carei umbra indica cu aproximatie orele zilei; cadran solar. ♢ Expresie A merge ca ceasul = (despre masini, aparate etcetera) a functiona perfect. ♦ Aparat in forma de ceas (3), ale carui limbi inregistreaza miscarea, viteza, consumul; contor.
4. Slujba religioasa savarsita la anumite ore din zi. – Din limba slava (veche) časŭ.
Varianta definitie 2: Ceas substantiv verifica cuvantul: ocazie, prilej.
Varianta definitie 3: Ceas substantiv
1. verifica cuvantul: ora.
2. verifica cuvantul: moment.
3. verifica cuvantul: rastimp.
4. verifica cuvantul: ceasornic.
5. (ASTRON.) ceas solar = cadran solar.
6. verifica cuvantul: contor.
Varianta definitie 4: Ceas substantiv neutru, plural ceasuri
Varianta definitie 5: Ceas1 -uri n. 1) Unitate de masura a timpului (egala cu a douazeci si patra parte dintr-o zi); ora. Un - si jumatate. 2) Interval (scurt) de timp. ♢ Cu -urile (sau cu -ul) foarte mult timp. -ul mortii momentul de sfarsit al vietii. -ul incercarilor moment in care cineva trebuie sa dea dovada de tarie de caracter si de prezenta de spirit. Într-un - rau (sau greu) intr-un moment neprielnic, nefast. Într-un - bun intr-un moment prielnic. Din - in - foarte curand. În -ul al doisprezecelea in ultima clipa. 3) Lectie predata timp de 45 de minute intr-o institutie de invatamant; ora. - academic. 4) Aparat care masoara si indica timpul; ceasornic. - de mana. - de masa. - de buzunar. - de perete. ♢ A merge ca -ul a functiona foarte bine. /<sl. tasi
Varianta definitie 6: Ceas2 interj. (se foloseste pentru a linisti vaca in timpul mulsului). /Onomat.
Varianta definitie 7: Ceas (ceasuri), substantiv neutru –
1. Ora. –
2. Spatiu care poate fi parcurs intr-o ora. –
3. Ora, moment, data. –
4. Ceasornic. –
5. Slujba religioasa savirsita la anumite ore din zi. – Megl. ceas.
Sl.
časŭ „ora” (Miklosich, Slaw.
Elem., 52; Cihac, II, 47; Meyer 442); conform bulgara, limba sarba:, limba slava (veche) čas, limba albaneza tšas.
Conform: ceaslov, ceasornic.

Alte informatii despre acest cuvant

Cuvantul este compus din: 4 litere.
Cuvantul incepe cu litera "c" si se termina cu litera "s"

Cuvinte in Limba Romana care incep cu litera


Resurse



Cuvinte aleatoare



© Copyright DexDefinitie.com 2015 - 2025 / Site-ul foloseste baza de date oferita gratuit de catre dexonline.ro

DexDefinitie.com este un site dictionar al limbii romane. Gasiti aici aproape toate cuvintele din limba romana, impreuna cu explicatii (definitii). Mai gasiti si statistici legate de fiecare cuvant. Baza de date contine 131.563 de definitii, explicatii, antonime, sinonime.

Site-ul functioneaza excelent pe telefoane mobile Android is iOS. Daca aveti de adaugat vreun cuvant, de facut o corectare, va rugam sa folositi pagina de contact pentru a ne trimite un mesaj.