DexDefinitie.com

Definitie Centru - Ce inseamna si explicatie

Varianta definitie 1: CÉntru, (I 1, 2, 3, 4, II 1, 3) centre, substantiv neutru, (I 5, II 2) centri, substantiv masculin I.
1. Substantiv neutru: (Matematica) Punct in raport cu care punctele unei figuri se asociaza in perechi simetrice.
Centrul unui dreptunghi. ♦ Punct in raport cu care toate punctele unei figuri sunt la aceeasi distanta.
Centrul unui cerc. ♦ Figurativ (În loc.) În centrul (atentiei, preocuparilor etcetera) = pe primul plan; la loc de frunte.
2. Substantiv neutru: (În sintagma) Centru de rotatie = punct in jurul caruia alt punct sau un corp pot efectua o miscare de rotatie.
3. Substantiv neutru: Punctul de aplicatie al rezultantei unui sistem de forte.
Centru de greutate.
4. Substantiv neutru: Punct central al unei intinderi, al unui spatiu. ♦ Prin specializare: Punct marcat la mijlocul unui teren de joc (fotbal, handbal etcetera), de unde incepe partida sau de unde se repune mingea in actiune, dupa inscrierea unui gol.
5. Substantiv masculin Jucator aflat in centrul liniei de atac sau de aparare la anumite jocuri sportive. II.
1. Substantiv neutru: Punct in care sunt localizate anumite functii sau acte.
Centrul reflexelor.
2. Substantiv masculin (În sintagma) Centru nervos = grup de celule nervoase aflate in encefal, in bulb sau in maduva, la care vin excitatiile periferice si de la care pornesc excitatiile centrale.
3. Substantiv neutru: Loc (localitate sau parte dintr-o localitate) unde este concentrata o activitate (industriala, comerciala, administrativa, culturala). ♢ Centru universitar = localitate in care exista institutii de invatamant superior.
Centru de documentare = biblioteca, sectie intr-o biblioteca sau intr-o institutie, care are ca sarcina principala furnizarea de material documentar. ♦ Institutie conducatoare; putere administrativa centrala.
4. Substantiv neutru: singular Pozitie politica de mijloc intre dreapta si stanga. ♢ Centru-dreapta = pozitie politica de mijloc cu tendinte de dreapta.
Centru-stanga = pozitie politica de mijloc cu tendinte de stanga. ♢ Locutiune adjectiv De centru = care se situeaza pe o pozitie intermediara, intre doua opinii extreme.
Partid politic de centru. - Din franceza Centre, limba latina Centrum.
Varianta definitie 2: Centru antonim: periferie
Varianta definitie 3: CÉntru substantiv
1. mijloc. (-ul unui cerc.)
2. (cuvant ce tine de fizica) centru de greutate = baricentru.
3. mijloc, (figurativ) buric, inima, (invechit figurativ) dric. (În -ul orasului.)
4. miez, mijloc, (figurativ) buric, inima. (În -ul pamantului.)
5. miez, nucleu. (-ul unui corp.)
6. (figurativ) focar, sediu. (-ul proceselor radioactive.)
7. (figurativ) bastion, citadela, focar. (Un - de cultura.)
8. oras, (popular) targ. (Ma duc, ies putin in -.)
Varianta definitie 4: -cÉntru2 element centri-.
Varianta definitie 5: CÉntru1 I. substantiv neutru
1. (matematica) punct fata de care punctele unui cerc sau ale unei sfere se afla la egala departare. ♢ punct al unui ansamblu de figuri geometrice la care se raporteaza celelalte puncte ale ansamblului.
2. punct central al unui spatiu, al unei suprafete. ♢ punct marcat la mijlocul terenului de joc la fotbal, handbal etcetera
3. loc(alitate) in care sunt concentrate anumite activitati (politico-administrative, economice, culturale etcetera) ♢ institutie superioara conducatoare; putere administrativa centrala. ♢ institutie care concentreaza o activitate stiintifica.
4. (fiz.) punct de aplicatie al rezultantei unui sistem de forte.
5. pozitie politica de mijloc, intre conceptiile de dreapta si de stanga.
II. substantiv masculin
1. (cuvant ce tine de anatomie) punct in care sunt localizate anumite functii. o - nervos = grup de celule nervoase unde se primesc excitatiile periferice si de unde pornesc excitatiile centrale.
2. jucator aflat in mijlocul liniei de atac sau de aparare la anumite jocuri sportive. (< franceza centre, limba latina centrum)
Varianta definitie 6: Centru (punct anatomic, jucator sportiv) substantiv masculin, art. centrul; plural centri, art. centrii
Varianta definitie 7: Centru (punct central, localitate, institutie) substantiv neutru, art. centrul; plural centre
Varianta definitie 8: CÉntru2 -i m. 1): - nervos grup de celule nervoase care regleaza functiile organismului. 2) Jucator care se afla in mijlocul liniei de atac sau de aparare la unele jocuri sportive. /<fr. centre, limba latina centrum
Varianta definitie 9: CÉntru1 -e n. 1) mat.
Punct interior situat la distante egale in raport cu toate punctele unei linii sau suprafete exterioare; mijloc. - al unui corp. 2) fiz.
Punct in care actioneaza rezultanta unui sistem de forte. - de gravitatie. - de atractie. 3) Loc, punct sau parte a unui lucru (a unui spatiu sau a unei suprafete) situata la egala departare de marginile sau capetele periferice; mijloc. -ul orasului. 4) Loc (sau localitate) unde este concentrata o anumita activitate. - cultural. - administrativ. 5) Institutie unde sunt concentrate forte in stare sa efectueze un volum mare de munca specializata. - de programare. 6) figurat Punct in care sunt concentrate anumite forte. -ul raului. /<fr. centre, limba latina centrum
Varianta definitie 10: -centru verifica cuvantul: Centri-.
Varianta definitie 11: CÉntru substantiv neutru si m. I.
1. (Matematica) Punct fata de care punctele unui cerc sau ale unei sfere se afla la egala departare. ♦ Punct al unui ansamblu de figuri geometrice la care se raporteaza celelalte puncte ale ansamblului.
2. Punct de mijloc, central, al unui spatiu, al unei suprafete. ♦ (Sport) Centru-inaintas = jucator de la mijlocul liniei de inaintare (la anumite jocuri). II. Loc, punct unde sunt localizate anumite functii, activitati; sediu al unei activitati. ♦ Loc catre care converg anumite forte. ♦ Oras mare in care sunt concentrate organele de conducere ale judetului, ale regiunii etcetera ♦ Institutie superioara conducatoare; putere administrativa centrala. ♦ Centri nervosi = parti ale sistemului nervos unde se primesc excitatiile periferice si de unde pornesc excitatiile centrale. [Plural -re, -ri. / < limba latina centrum, conform limba italiana centro, franceza centre].

Alte informatii despre acest cuvant

Cuvantul este compus din: 6 litere.
Cuvantul incepe cu litera "c" si se termina cu litera "u"

Cuvinte in Limba Romana care incep cu litera


Resurse



Cuvinte aleatoare



© Copyright DexDefinitie.com 2015 - 2025 / Site-ul foloseste baza de date oferita gratuit de catre dexonline.ro

DexDefinitie.com este un site dictionar al limbii romane. Gasiti aici aproape toate cuvintele din limba romana, impreuna cu explicatii (definitii). Mai gasiti si statistici legate de fiecare cuvant. Baza de date contine 131.563 de definitii, explicatii, antonime, sinonime.

Site-ul functioneaza excelent pe telefoane mobile Android is iOS. Daca aveti de adaugat vreun cuvant, de facut o corectare, va rugam sa folositi pagina de contact pentru a ne trimite un mesaj.