Dex Definitie Explicatie, Ce Inseamna Cuvantul Cerni
1 * Cuvantul cu diacritice: cerní
Cuvantul fara diacritice: cerni
Definitie: CERNI, cernesc, verb IV. 1. Tranzitiv (Popular) A vopsi în negru (în semn de doliu); a înnegri. 2. Reflexiv A se îmbrăca în haine negre, a-și vopsi hainele în negru, în semn de doliu; a purta doliu. 3. Reflexiv Figurativ A se mâhni, a se întrista. – Din limba slava (veche) črŭniti.
2 * Cuvantul cu diacritice: a se cerni
Cuvantul fara diacritice: cerni
Definitie: A se cerni antonim: a se învoioșa
3 * Cuvantul cu diacritice: cerní
Cuvantul fara diacritice: cerni
Definitie: CERNI verb verifica cuvantul: îndolia.
4 * Cuvantul cu diacritice: cerní
Cuvantul fara diacritice: cerni
Definitie: CERNI verb verifica cuvantul: înnegri.
5 * Cuvantul cu diacritice: cerní
Cuvantul fara diacritice: cerni
Definitie: cerni verb, indicativ prezent 1 singular și 3 plural cernesc, imperfect 3 singular cernea; conj. prezent 3 singular și plural cernească
6 * Cuvantul cu diacritice: a se cerní mă -ésc
Cuvantul fara diacritice: cerni
Definitie: A SE CERNI mă -escintranzitiv 1) A se îmbrăca în haine negre în semn de doliu. 2) fig. A fi cuprins de un sentiment apăsător (de tristețe, de durere, de jale etcetera). limba slava (veche) țruniti
7 * Cuvantul cu diacritice: a cerní -ésc
Cuvantul fara diacritice: cerni
Definitie: A CERNI -esctranzitiv A face să devină negru; a înnegri. limba slava (veche) țruniti
8 * Cuvantul cu diacritice: cerní cernésc cernít
Cuvantul fara diacritice: cerni
Definitie: cerni (cernesc, cernit), verb – 1. A înnegri, a vopsi în negru. – 2. A îmbrăca în doliu. – 3. A se călugări. – 4. A întrista, a amărî, a supăra. Sl. črŭniti „a înnegri”, de la crŭnŭ „negru” (Miklosich, Slaw. Elem., 52; Cihac, II, 48). Adjectiv s-a păstrat în rom. doar ca nume de oi (cernă), de boi (cernea), de cîini (cernei) și de rîuri (Cerna), ca și în mai multe toponime (Cernica, Cernăuți). – Derivat cerneală, substantiv feminin (acțiunea de a înnegri sau de a vopsi în negru; colorant negru în general; doliu; necaz, cerneală neagră; cerneală în general; Arg., cafea), din limba slava (veche) črŭnilo, cu sufix modificat după rom. -eală (Iordan, Dift., 82; DAR); cernica substantiv feminin (Arg., carte de joc, optar), probabil aluzie la mănăstirea Cernica, deși nu este clară explicația; cernușcă, substantiv feminin (plantă Nigella sativa, Nigella arvensis), din limba rusa černuška (Tiktin); ciornă, substantiv feminin (concept, bruion), din limba rusa čornyi „negru; concept, bruion” (Cihac, II, 48); ciornaie, substantiv feminin (Mold., animal sfrijit); ciornei, substantiv masculin (persoană cu tenul măsliniu); ciorni, verb (a face o ciornă); ciornoglav, adjectiv (bolnăvicios), din bulgara černoglava „cap negru” (Pușcariu, JB, XVI, 222).
Informatii si statistici despre acest cuvant
Cuvantul este compus din: 5 litere.
Fiind format din 5 litere, acest cuvant este de dimensiune medie. Cuvantul nu contine diacritica: ă Cuvantul nu contine diacritica: â Cuvantul nu contine diacritica: î Cuvantul nu contine diacritica: ș Cuvantul nu contine diacritica: ț Cuvantul nu contine diacritica: ö Cuvantul incepe cu litera "c" si se termina cu litera "i"
DexDefinitie.com este un site dictionar al limbii romane. Gasiti aici aproape toate cuvintele din limba romana, impreuna cu explicatii (definitii). Mai gasiti si statistici legate de fiecare cuvant. Baza de date contine 131.563 de definitii, explicatii, antonime, sinonime.
Site-ul functioneaza excelent pe telefoane mobile Android is iOS. Daca aveti de adaugat vreun cuvant, de facut o corectare, va rugam sa folositi pagina de contact pentru a ne trimite un mesaj.