DexDefinitie.com

Definitie Certa - Ce inseamna si explicatie

Varianta definitie 1: Certa, cert, verb I.
1. Reflexiv recipr.
A se lua la cearta cu cineva, a discuta cu glas ridicat, cu aprindere; a se galcevi, a se ciorovai, a se ciondani. ♦ A rupe relatiile de prietenie, a se invrajbi cu cineva, a se supara. ♢ Expresie A fi certat cu morala = a se abate sistematic de la principiile de etica; a fi imoral.
A fi certat cu justitia = a nesocoti legile in mod sistematic.
2. Tranzitiv A mustra, a dojeni.
3. Tranzitiv (Înv.) A pedepsi. – Limba Latina Certare.
Varianta definitie 2: A certa antonim: a lauda
Varianta definitie 3: A se certa antonim: a se impaca
Varianta definitie 4: Certa verb verifica cuvantul: bate, condamna, instrui, invata, osandi, pedepsi.
Varianta definitie 5: Certa verb
1. a se invrajbi, a se supara, (popular) a se balabani, a se galcevi, a se sfadi, (invechit si reg.) a se pricinui, (regional) a se carti, a (se) pricini, (Moldova) a se carcoti, (prin Olt.) a se rohoti, (invechit) a se pari, a se prici, a se prigoni, (familiar figurativ) a se strica. (S-a - cu toti prietenii.)
2. a admonesta, a dascali, a dojeni, a moraliza, a mustra, (livresc) a apostrofa, (popular si familiar) a besteli, a mustrului, a ocari, a probozi, (popular) a sfadi, a sudui, (invechit si reg.) a infrunta, a oropsi, a stropoli, a toi, (regional) a carti, a tolocani, (prin Moldova) a(-i) banui, (Oltenia) a docani, (prin Moldova) a mogorogi, (Mold. si Bucovina) a moronci, (Bucovina) a putui, (Moldova) a smotri, (Oltenia si Banat) a vrevi, (invechit) a preobrazi, a prihani, a probazui, a prociti, (familiar figurativ) a sapuni, a scutura. (L-a - cu asprime.)
Varianta definitie 6: Certa verb, indicativ prezent 1 singular cert, 3 singular si plural cearta
Varianta definitie 7: A se certa ma cert intranzitiv 1) A face (concomitent) schimb de vorbe de ocara (unul cu altul); a se sfadi; a se galcevi. 2) A rupe relatiile de prietenie; a se sfadi. ♢ A fi certat cu morala a se abate in mod sistematic de la regulile moralei. /<lat. certare
Varianta definitie 8: A certa cert tranzitiv 1) A trata cu vorbe de ocara; a batjocori; a ocari. 2) (persoane) A face sa se certe; a sfadi. /<lat. certare
Varianta definitie 9: Certa (certat, certat), verb –
1. (Refl.) A se lua la cearta, a se ciorovai. –
2. (Refl.) A se dusmani, a se invrajbi. –
3. A dojeni, a mustra. –
4. A critica. –
5. A pedepsi. –
6. (Refl., cuvant invechit) A se invata minte. – Mr. ntertare, megl. (an)tertu, istr. certu.
Limba Latina certāre „a certa” (Puscariu 347; Candrea-Dens., 321; REW 1840; Densusianu, GS, II, 18; DAR); conform limba albaneza kjertoń (Meyer 220), verifica cuvantul: limba italiana certare, sard. kertare. – Derivat cearta, substantiv feminin (cearta, conflict, incaierare; mustrare; pedeapsa), deverbal; certaret, adjectiv (gilcevitor, artagos); certator, adjectiv (care cearta, mustrator); certas, substantiv masculin (certaret, gilcevitor; impricinat, parte dintr-un proces).
Cearta ar putea fi o formatie anterioara rom., deoarece ii corespunde limba albaneza kjartë (Philippide, II, 636).

Alte informatii despre acest cuvant

Cuvantul este compus din: 5 litere.
Cuvantul incepe cu litera "c" si se termina cu litera "a"

Cuvinte in Limba Romana care incep cu litera


Resurse



Cuvinte aleatoare



© Copyright DexDefinitie.com 2015 - 2025 / Site-ul foloseste baza de date oferita gratuit de catre dexonline.ro

DexDefinitie.com este un site dictionar al limbii romane. Gasiti aici aproape toate cuvintele din limba romana, impreuna cu explicatii (definitii). Mai gasiti si statistici legate de fiecare cuvant. Baza de date contine 131.563 de definitii, explicatii, antonime, sinonime.

Site-ul functioneaza excelent pe telefoane mobile Android is iOS. Daca aveti de adaugat vreun cuvant, de facut o corectare, va rugam sa folositi pagina de contact pentru a ne trimite un mesaj.