Dex Definitie Explicatie, Ce Inseamna Cuvantul Chibzui
1 * Cuvantul cu diacritice: chibzuí
Cuvantul fara diacritice: chibzui
Definitie: CHIBZUI, chibzuiesc, verb IV. Tranzitiv și instranzitiv A judeca o situație cumpănind toate eventualitățile; a se gândi, a reflecta, a medita. ♦ Reflexiv recipr. A se sfătui unul cu altul înainte de a lua o hotărâre. ♦ Tranzitiv A pune ceva la cale; a plănui. – Din limba maghiara kepezni „a forma”. Conform: limba maghiara k e p z e l n i „a-și imagina”.
2 * Cuvantul cu diacritice: chibzuí
Cuvantul fara diacritice: chibzui
3 * Cuvantul cu diacritice: chibzuí
Cuvantul fara diacritice: chibzui
Definitie: CHIBZUI verb 1. a cugeta, a gândi, a judeca, a medita, a raționa, a reflecta, (învechit) a meditarisi, a mândri, a rezona, a semui. (Vrea să - în liniște.)2. a (se) gândi, a judeca, a socoti, (învechit și reg.) a sămălui, (figurativ) a cântări, a cumpăni, a drămui. (Să - cum e mai bine.)3. a delibera, a dezbate, a discuta, (livresc) a pertracta. (Să stăm și să - cu atenție ce să facem.)4. verifica cuvantul: considera. 5. (figurativ) a cumpăni, a măsura. (Își - cuvintele.)
4 * Cuvantul cu diacritice: chibzuí
Cuvantul fara diacritice: chibzui
Definitie: chibzui verb, indicativ prezent 1 singular și 3 plural chibzuiesc, imperfect 3 singular chibzuia; conjunctie: prezent 3 singular și plural chibzuiască
5 * Cuvantul cu diacritice: a se chibzuí mă -iésc
Cuvantul fara diacritice: chibzui
Definitie: A SE CHIBZUI mă -iescintranzitiv A se consulta (unul cu altul), pentru a lua o decizie. ungara kepezni
6 * Cuvantul cu diacritice: a chibzuí -iésc
Cuvantul fara diacritice: chibzui
Definitie: A CHIBZUI -iesc 1. tranzitiv 1) (acțiuni, situații etcetera) A judeca luând în considerare eventualele posibilități; a cumpăni; a cântări. 2) (acțiuni) A prevedea din timp, elaborând un plan; a planifica. 2. intranzitiv 1) A gândi adânc; a cugeta; a medita; a reflecta. 2) A sta pe gânduri. ungara kepezni
7 * Cuvantul cu diacritice: chibzuí -uésc chibzuít
Cuvantul fara diacritice: chibzui
Definitie: chibzui (-uesc, chibzuit), verb – 1. A presupune, a face supoziții. – 2. A reflecta, a medita, a gîndi. – 3. A delibera, a schimba impresii. – 4. A dispune, a organiza, a plănui. Mag. kepezni „a forma, a alcătui” (DAR). Miklosich, Fremdw., 97, se gîndea la mag. kobzoni, de unde rut. kobzovati. Berneker 498 pleacă de la mag. kepzelni, conform rut. kebzuvaty, slov. kebzovati. – Derivat chibz, substantiv neutru (preocupare; supoziție, calcul); chibzuială (var. chibzuință), substantiv feminin (reflecție, supoziție; deliberare; conciliabul, opinie); nechibzuit, adjectiv (nesocotit, aiurit); chibzuitor, adjectiv (prudent, prevăzător).
Informatii si statistici despre acest cuvant
Cuvantul este compus din: 7 litere.
Fiind format din 7 litere, acest cuvant este de dimensiune medie. Cuvantul nu contine diacritica: ă Cuvantul nu contine diacritica: â Cuvantul nu contine diacritica: î Cuvantul nu contine diacritica: ș Cuvantul nu contine diacritica: ț Cuvantul nu contine diacritica: ö Cuvantul incepe cu litera "c" si se termina cu litera "i"
DexDefinitie.com este un site dictionar al limbii romane. Gasiti aici aproape toate cuvintele din limba romana, impreuna cu explicatii (definitii). Mai gasiti si statistici legate de fiecare cuvant. Baza de date contine 131.563 de definitii, explicatii, antonime, sinonime.
Site-ul functioneaza excelent pe telefoane mobile Android is iOS. Daca aveti de adaugat vreun cuvant, de facut o corectare, va rugam sa folositi pagina de contact pentru a ne trimite un mesaj.