DexDefinitie.com

Definitie Ciopli - Ce inseamna si explicatie

Varianta definitie 1: Ciopli, cioplesc, verb IV.
1. Tranzitiv A desprinde, prin lovituri aplicate cu un instrument ascutit, aschii dintr-o bucata de lemn, de piatra etcetera, pentru a da materialului o forma oarecare; a ciocarti. ♦ Prin specializare: A sculpta.
2. Tranzitiv Figurativ A aduce imbunatatiri (stilistice, de exprimare etcetera) unei lucrari (literare, stiintifice etcetera); a cizela.
3. Reflexiv Figurativ (Despre oameni) A capata deprinderi civilizate, a deveni politicos; a se cultiva, a se cizela. – Din bulgara čoplja, scr. čopljiti.
Varianta definitie 2: Ciopli verb verifica cuvantul: civiliza, cizela, cultiva, rafina, stila, stiliza.
Varianta definitie 3: Ciopli verb
1. a struji, (Mold., Bucovina si Banat) a cio-carti. (- lemnul cu cutitul, cu barda.)
2. verifica cuvantul: sculpta.
Varianta definitie 4: Ciopli verb (silabe -pli), indicativ prezent 1 singular si 3 plural cioplesc, imperfect 3 singular cioplea; conjunctie: prezent 3 singular si plural ciopleasca
Varianta definitie 5: A se ciopli ma -esc intranzitiv (despre persoane) A-si forma deprinderi de comportare politicoasa; a deveni manierat; a se slefui; a se cizela; a se civiliza. /<bulg. toplja, topljiti
Varianta definitie 6: A ciopli -esc tranzitiv 1) (lemne, pietre etcetera) A taia desprinzand aschii sau bucati (pentru a da o anumita forma); a ciocarti. 2) fig. (texte) A imbunatati prin redactare minutioasa; a cizela; a slefui. 3) A face sa se ciopleasca. /<bulg. toplja, topljiti
Varianta definitie 7: Ciopli (cioplesc, cioplit), verb –
1. A taia, a ciocirti. –
2. A coji, a decoji. –
3. A cizela, a sculpta. –
4. A educa, a slefui. –
5. (Refl.) A se rafina, a se cizela. – Mr. ciuplescu.
Sl.
čepiti -pljǫ, -piši „a sparge; a rupe” (Cihac, II, 55; Densusianu, HLr., 365; DAR); conform limba sarba: čòpliti „a sparge”, bulgara čoplija „a razui”, mag. csaplalni „a taia”.
Din mag. par a deriva cioplas, substantiv neutru (semn care se face pe copaci, franceza martelage); ceaplau, substantiv neutru (sfichi, pleasna de bici); conform Lacea, Dacor., II, 900; cioplau, substantiv neutru (Trans., Banat, furca), conform Draganu, Dacor., III,
712. Derivat ciopleala, substantiv feminin(actiunea de a taia, a coji, a sculpta, a educa); cioplitor, substantiv masculin (taietor, timplar; pietrar, sculptor); cioplitor, substantiv neutru (dalta); cioplitoare, substantiv feminin (tesla; rindea lunga; cutit); cioplas, substantiv masculin (pietrar); ciopleica, substantiv feminin (dalta); cioplitura, substantiv feminin (piatra sau lemn daltuite; sculptura); necioplit, adjectiv (incult).

Alte informatii despre acest cuvant

Cuvantul este compus din: 6 litere.
Cuvantul incepe cu litera "c" si se termina cu litera "i"

Cuvinte in Limba Romana care incep cu litera


Resurse



Cuvinte aleatoare



© Copyright DexDefinitie.com 2015 - 2025 / Site-ul foloseste baza de date oferita gratuit de catre dexonline.ro

DexDefinitie.com este un site dictionar al limbii romane. Gasiti aici aproape toate cuvintele din limba romana, impreuna cu explicatii (definitii). Mai gasiti si statistici legate de fiecare cuvant. Baza de date contine 131.563 de definitii, explicatii, antonime, sinonime.

Site-ul functioneaza excelent pe telefoane mobile Android is iOS. Daca aveti de adaugat vreun cuvant, de facut o corectare, va rugam sa folositi pagina de contact pentru a ne trimite un mesaj.