Varianta definitie 1: Civil, -Ă, civili, -e, adjectiv Care priveste pe cetatenii unui stat (cu exceptia militarilor si a reprezentantilor bisericii) sau care apartine, este specific acestor cetateni; care se refera la raporturile juridice ale cetatenilor intre ei (cu exceptia militarilor si a reprezentantilor bisericii), precum si la raporturile economice ale acestora cu organele si organizatiile statului. ♢ Drepturi civile = drepturi de care se bucura o persoana (fizica sau juridica), reglementate si recunoscute ca atare.
Drept civil = ramura a dreptului care studiaza si reglementeaza relatiile sociale (convenite in raporturi juridice) existente intre persoanele fizice sau juridice dintr-un stat.
Cod civil = culegere unitara de norme juridice care reglementeaza raporturile de drept civil.
Stare civila = situatia unei persoane asa cum rezulta din actele sale privitoare la nastere, casatorie, deces.
Ofiter al starii civile = salariat al unei primarii insarcinat cu incheierea actelor de stare civila.
Casatorie civila = casatorie oficiata de ofiterul starii civile in conformitate cu prevederile legale.
Parte civila = persoana care, intr-un proces penal, formuleaza pretentii de despagubiri pentru daunele suferite prin savarsirea infractiunii.
Razboi civil = conflict armat intre doua grupuri adverse din aceeasi tara, cu scopul de a prelua puterea. ♦ (Substantivat) Persoana imbracata in haine obisnuite (si nu in haine militare sau preotesti); cetatean al unui stat, cu exceptia militarilor si a preotilor. [Varianta: (invechit si popular) Tivil, -a adjectiv ] – Din franceza Civil, limba latina Civilis.
Varianta definitie 2: Civil adjectiv
1. verifica cuvantul: cetatenesc.
2. (invechit si popular) paman-tesc. (Probleme - si probleme bisericesti.)
Varianta definitie 3: Civil, -Ă I. adjectiv
1. care priveste pe cetatenii unui stat; referitor la raporturile juridice dintre cetateni. o drepturi ĕ = drepturi de care se bucura o persoana (fizica sau juridica), reglementate si recunoscute ca atare; drept - = ramura a dreptului care studiaza si reglementeaza raporturile juridice existente intre persoanele fizice si juridice dintr-un stat; stare -a = situatia unei persoane asa cum rezulta din actele sale privitoare la nastere, casatorie etcetera; parte -a = persoana care, intr-un proces, pretinde despagubiri pentru daunele suferite cu ocazia unei infractiuni.
2. care nu este militar, lipsit de caracter militaresc. o razboi - = conflict armat pentru putere intre grupuri adverse din acelasi stat.
II. substantiv masculin f. persoana care nu face parte din armata. (< franceza civil, limba latina civilis)
Varianta definitie 4: Civil adjectiv m., plural civili; f. singular civila, plural civile
Varianta definitie 5: Civil -a (-i, -e) 1) Care tine de cetatenii unui stat si raporturile juridice dintre ei. Drept -.
Actiune -a. ♢ Stare -a situatie a unui cetatean in raport cu familia. Razboi - lupta armata pentru putere dintre diferite grupuri sociale in cadrul aceleiasi tari. Casatorie -a casatorie oficiata de organele puterii de stat (fara participarea bisericii). 3) si substantival Care nu este militar sau preot; care este in afara vietii militare sau bisericesti. Parte -a.
Haine -e. /<fr. civil, lat. civilis
Varianta definitie 6: Civil, -Ă adjectiv
1. Privitor la cetatenii unui stat; referitor la raporturile juridice dintre cetateni. ♢ Drept civil = ramura a dreptului care se ocupa cu conditiile persoanelor, raporturile lor de familie si diferite legaturi juridice care dau nastere la drepturi, obligatii etcetera; cod civil = totalitatea normelor juridice care reglementeaza raporturile de drept civil; stare civila = situatia unei persoane asa cum rezulta din actele sale privitoare la nastere, casatorie etcetera; ofiter al starii civile = delegat al puterii de stat insarcinat cu incheierea actelor de stare civila; parte civila = partea care pretinde despagubiri pentru daunele suferite cu ocazia unei infractiuni.
2. Care nu este militar, lipsit de caracter militaresc. ♢ Razboi civil = conflict armat pentru putere intre doua grupuri adverse din acelasi stat. substantiv masculin si feminin: Persoana care nu face parte din armata. [Varianta tivil, -a adjectiv , substantiv masculinf. / < limba latina civilis, conform limba italiana civile, franceza civil].
Alte informatii despre acest cuvant
Cuvantul este compus din: 5 litere. Cuvantul incepe cu litera "c" si se termina cu litera "l"
DexDefinitie.com este un site dictionar al limbii romane. Gasiti aici aproape toate cuvintele din limba romana, impreuna cu explicatii (definitii). Mai gasiti si statistici legate de fiecare cuvant. Baza de date contine 131.563 de definitii, explicatii, antonime, sinonime.
Site-ul functioneaza excelent pe telefoane mobile Android is iOS. Daca aveti de adaugat vreun cuvant, de facut o corectare, va rugam sa folositi pagina de contact pentru a ne trimite un mesaj.