DexDefinitie.com

Definitie Clasă - Ce inseamna si explicatie

Varianta definitie 1: ClasĂ, clase, substantiv feminin
1. Grup (mare) de obiecte, de elemente, de fiinte, de fenomene care au insusiri comune.
2. (De obicei cu determinarea „sociala”) Ansamblu de persoane grupate dupa criterii economice, istorice si sociologice. ♢ Locutiune adjectiv De clasa = care se refera la o clasa sociala sau la raporturile reciproce dintre clase; propriu, caracteristic unei clase sociale.
3. Fiecare dintre diviziunile fundamentale ale regnului animal sau vegetal, mai mica decat increngatura si mai mare decat ordinul.
4. Unitate organizatorica de baza in sistemul invatamantului, compusa dintr-un numar de elevi care au aceeasi varsta, o pregatire scolara egala si invata impreuna in cursul unui an pe baza aceleiasi programe de invatamant. ♦ Unitate organizatorica intr-un institut de arta, cuprinzand pe toti elevii unui profesor, indiferent in ce an de studii se afla. ♦ Sala in care se tin cursurile pentru asemenea grupuri de elevi. ♦ (Frantuzism) Timpul in care se tine o lectie; ora de curs.
5. Fiecare dintre grupele de cate trei cifre ale unui numar cu mai multe cifre.
Clasa miilor.
6. Categorie (dupa confort si tarif) a vagoanelor, compartimentelor, cabinelor etcetera pentru calatoria cu trenul, cu tramvaiul, cu vaporul.
7. Categorie, grad, rang, care se acorda unui salariat potrivit functiei avute.
8. (În expresie) De (mare) clasa sau (de) clasa intai = de calitate superioara, de prima calitate, de (mare) valoare. [Varianta: (inv) Clas substantiv neutru] – Din franceza Classe, limba germana Klasse.
Varianta definitie 2: ClasĂ substantiv
1. verifica cuvantul: categorie.
2. categorie, grup, grupare, (astazi rar) tagma, (invechit) randuiala. (Face parte din - celor timizi.)
3. verifica cuvantul: treapta.
4. categorie, rang. (Restaurant de - I.)
5. verifica cuvantul: ora.
6. verifica cuvantul: sala.
Varianta definitie 3: ClasĂ substantiv feminin
1. grup de obiecte, fenomene, fiinte cu insusiri comune. ♢ (log.) ansamblu de elemente avand anumite insusiri comune care satisfac o conditie sau un criteriu dat.
2. - sociala = grup mare de oameni, istoriceste constituit, carora le sunt proprii anumite caracteristici sociale, acelasi loc in sistemul productiei sociale, acelasi raport fata de mijloacele de productie, acelasi rol in organizarea muncii , acelasi mod de obtinere a partii de care dispun din bogatia societatii, o psihologie si o constiinta sociala proprie.
3. categorie sistematica a regnului animal sau vegetal, intre increngatura si ordin.
4. fiecare dintre grupele de cate trei cifre ale unui numar cu mai multe cifre.
5. unitate de baza in invatamant, cuprinzand elevi de aceeasi varsta si cu acelasi nivel de pregatire, carora urmeaza sa li se predea aceleasi materii. ♢ sala in care se tin cursurile unui asemenea grup de elevi.
6. categorie de confort a vagoanelor, a compartimentelor de tren, a cabinelor de vapor etcetera
7. categorie, grad, rang stabilite dupa valoare, dupa merit. o de (mare) - = de calitate superioara, de mare valoare. (< franceza classe, limba germana Klasse)
Varianta definitie 4: Clasa substantiv feminin, g.-d. art. clasei; plural clase
Varianta definitie 5: ClasĂ -e f. 1) Grup de obiecte, fenomene sau fiinte cu insusiri comune. 2): - sociala grup de oameni constituit istoric care se deosebeste de alte grupuri prin situatia economica. 3) biol.
Categorie sistematica superioara ordinului si inferioara increngaturii. -a flagelatelor. 4) matematica Fiecare dintre grupurile a cate trei cifre ale unui numar cu mai multe cifre. -a unitatilor. 5) Unitate organizatorica de invatamant compusa dintr-un numar de elevi de aceeasi varsta. Elev in -a a doua. 6) Sala de studii intr-o scoala. --laborator. 7) Grup de elevi care studiaza acelasi obiect sub conducerea unui specialist. - de pian. 8) Categorie ce se atribuie unor compartimente de tren, de nava etcetera conform gradului de confort. Cupeu de -a intai. 9) Rang, categorie in care este incadrat cineva potrivit functiei detinute. [G.-D. Clasei] /<fr. classe, limba latina classis
Varianta definitie 6: ClasĂ substantiv feminin I. (Filozofie) Clasa sociala = grup mare de oameni care se deosebeste de alte grupuri dupa locul pe care-l ocupa intr-un anumit sistem de productie sociala, dupa raportul fata de mijloacele de productie, dupa rolul indeplinit in organizarea sociala a muncii, dupa felul in care obtin partea de care dispun din bogatia societatii si dupa marimea acestei parti. II.
1. Fiecare dintre subimpartirile si despartiturile mari ale regnului animal sau vegetal.
2. Fiecare dintre grupele de cate trei cifre ale unui numar cu mai multe cifre. III.
1. Unitate de invatamant care cuprinde elevi cu acelasi nivel de cunostinte, carora urmeaza sa li se predea aceleasi materii.
2. Sala in care se tin cursurile pentru un grup de elevi cu acelasi nivel de cunostinte.
3. Ora de curs. IV.
1. Categorie a vagoanelor, a compartimentelor de tren, a cabinelor de vapor etcetera
2. Categorie, grad, rang. [Varianta clas substantiv neutru / < limba rusa klas, conform franceza, limba italiana classe, germ Klasse, limba latina classis].
Varianta definitie 7: Clasa (clase), substantiv feminin – Grup de obiecte, fiinte, elemente etcetera care au insusiri comune.
Franceza classe. – Derivat (din franceza) clasa, verb; clasic, adjectiv ; clasicism, substantiv neutru; clasifica, verb; clasificator, substantiv masculin; clasificatie, substantiv feminin; declasa, verb

Alte informatii despre acest cuvant

Cuvantul este compus din: 6 litere.
Cuvantul incepe cu litera "c" si se termina cu litera "s"

Cuvinte in Limba Romana care incep cu litera


Resurse



Cuvinte aleatoare



© Copyright DexDefinitie.com 2015 - 2025 / Site-ul foloseste baza de date oferita gratuit de catre dexonline.ro

DexDefinitie.com este un site dictionar al limbii romane. Gasiti aici aproape toate cuvintele din limba romana, impreuna cu explicatii (definitii). Mai gasiti si statistici legate de fiecare cuvant. Baza de date contine 131.563 de definitii, explicatii, antonime, sinonime.

Site-ul functioneaza excelent pe telefoane mobile Android is iOS. Daca aveti de adaugat vreun cuvant, de facut o corectare, va rugam sa folositi pagina de contact pentru a ne trimite un mesaj.