DexDefinitie.com

Dex Definitie Explicatie, Ce Inseamna Cuvantul Clăti

1 * Cuvantul cu diacritice: clătí
Cuvantul fara diacritice: clati

Definitie: CLĂTI, clătesc, verb IV. I. Tranzitiv A curăța rufe, vase etcetera, spălându-le ușor cu apă, a limpezi într-o ultimă apă curată; a clătări. ♦ Reflexiv A se spăla ușor pe mâini, în gură etcetera II. (Inv. și popular) 1. Tranzitiv A clătina(1). ♦ (Refl.) (Despre apă, valuri) A se pune în mișcare; a se izbi (de un obstacol). 2. Tranzitiv și reflexiv A (se) zgudui, a (se) cutremura; a (se) zdruncina. 3. Tranzitiv și reflexiv A (se) clătina. (3). ♢ Expresie A nu (se) clăti un fir de păr din capul cuiva = a nu (se) primejdui cu nimic viața cuiva. – Din limba slava (veche) klatiti.


2 * Cuvantul cu diacritice: clătí
Cuvantul fara diacritice: clati

Definitie: CLĂTI verb verifica cuvantul: balansa, clătina, clinti, cutremura, deplasa, izbi, legăna, lovi, migra, mișca, muta, oscila, pendula, pleca, porni, scutura, urni, zdruncina, zgâlțâi, zgudui.


3 * Cuvantul cu diacritice: clătí
Cuvantul fara diacritice: clati

Definitie: CLĂTI verb a limpezi, (regional) a clătări, (prin sudul Transilvania) a stropoli. (- rufele.)


4 * Cuvantul cu diacritice: clătí
Cuvantul fara diacritice: clati

Definitie: clăti verb, indicativ prezent 1 sg și 3 plural clătesc, imperfect 3 singular clătea; conj. prezent 3 singular și plural clătească


5 * Cuvantul cu diacritice: a se clătí mă -ésc
Cuvantul fara diacritice: clati

Definitie: A SE CLĂTI mă -esc intranzitiv cuvant invechit 1) pop. A se mișca ușor dintr-o parte în alta; a se clătina; a se legăna. 2) (despre ape, valuri) A se lovi cu putere; a se izbi. limba slava (veche) klatiti


6 * Cuvantul cu diacritice: a clătí -ésc
Cuvantul fara diacritice: clati

Definitie: A CLĂTI2 -esc tranzitiv cuvant invechit popular A face să se clătească. limba slava (veche) klatiti


7 * Cuvantul cu diacritice: a clătí -ésc
Cuvantul fara diacritice: clati

Definitie: A CLĂTI1 -esc tranzitiv (rufe, veselă etcetera) A spăla ușor într-o ultimă apă curată; a trece printr-o apă curată. limba slava (veche) klatiti


8 * Cuvantul cu diacritice: clătí clătésc clătít
Cuvantul fara diacritice: clati

Definitie: clăti (clătesc, clătit), vb – 1. A mișca, a clătina, a deplasa. – 2. A pune în mișcare. – 3. A scutura, a agita. – 4. A tulbura, a întoarce pe dos, a perturba. – 5. A mișca, a agita. – 6. A face să șovăie, a amenința. – 7. (Refl.) A decădea, a se ruina. – 8. A se impresiona, a se înduioșa, a se emoționa. – 9. A curăța rufe, vase, spălîndu-le ușor cu apă, a le limpezi. Sl. klatiti „a scutura” (Miklosich, Slaw. Elem., 24; Cihac, II, 60; Miklosich, Lexicon, 288); conform bulgara klatjă, ceh. klatiti, pol. klocić. Secolul XV. Cu toate aceste sensuri, în afară de ultimul, este puțin cuvant invechit, și în general este înlocuit prin a clătina. – Derivat clăteală, substantiv feminin (limpezire, clătit); clătită, substantiv feminin (un fel de plăcintă subțire, umplută și rulată); clătitură, substantiv feminin (învechit, scuturătură, zgîlțîială; limpezire, clătit); clătitor, adjectiv (care scutură); clătări, verb cu aceleași sensuri ca clăti, cu o nuanță iterativă sau durativă; clătina, verb cu aceleași sensuri (în ciuda diferenței stabilite de DAR între aceste verb, se poate afirma doar că clătări apare mai curînd a fi propriu rom. occidentale, și clătina rom. orientale, acesta din urmă tinzînd să-l elimine pe primul; la clătina lipsește sensul de „a limpezi rufele”, pentru care se conservă în aria sa forma primitivă clăti); clătinător, adjectiv (care se clatină, care se răscolește); clătinătură, substantiv feminin (scuturătură); clătinătoare, substantiv feminin (scrînciob).


Informatii si statistici despre acest cuvant

Cuvantul este compus din: 6 litere.
Fiind format din 6 litere, acest cuvant este de dimensiune medie.
Cuvantul contine diacritica: ă
Cuvantul nu contine diacritica: â
Cuvantul nu contine diacritica: î
Cuvantul nu contine diacritica: ș
Cuvantul nu contine diacritica: ț
Cuvantul nu contine diacritica: ö
Cuvantul incepe cu litera "c" si se termina cu litera "i"



Cuvinte in Limba Romana care incep cu litera


Resurse



Cuvinte aleatoare



© Copyright DexDefinitie.com 2015 - 2024 / Site-ul foloseste baza de date oferita gratuit de catre dexonline.ro

DexDefinitie.com este un site dictionar al limbii romane. Gasiti aici aproape toate cuvintele din limba romana, impreuna cu explicatii (definitii). Mai gasiti si statistici legate de fiecare cuvant. Baza de date contine 131.563 de definitii, explicatii, antonime, sinonime.

Site-ul functioneaza excelent pe telefoane mobile Android is iOS. Daca aveti de adaugat vreun cuvant, de facut o corectare, va rugam sa folositi pagina de contact pentru a ne trimite un mesaj.