DexDefinitie.com

Definitie Clăti - Ce inseamna si explicatie

Varianta definitie 1: CLĂTi, clatesc, verb IV. I. Tranzitiv A curata rufe, vase etcetera, spalandu-le usor cu apa, a limpezi intr-o ultima apa curata; a clatari. ♦ Reflexiv A se spala usor pe maini, in gura etcetera II. (Inv. si popular)
1. Tranzitiv A clatina(1). ♦ (Refl.) (Despre apa, valuri) A se pune in miscare; a se izbi (de un obstacol).
2. Tranzitiv si reflexiv A (se) zgudui, a (se) cutremura; a (se) zdruncina.
3. Tranzitiv si reflexiv A (se) clatina. (3). ♢ Expresie A nu (se) clati un fir de par din capul cuiva = a nu (se) primejdui cu nimic viata cuiva. – Din limba slava (veche) Klatiti.
Varianta definitie 2: CLĂTi verb verifica cuvantul: balansa, clatina, clinti, cutremura, deplasa, izbi, legana, lovi, migra, misca, muta, oscila, pendula, pleca, porni, scutura, urni, zdruncina, zgaltai, zgudui.
Varianta definitie 3: CLĂTi verb a limpezi, (regional) a clatari, (prin sudul Transilvania) a stropoli. (- rufele.)
Varianta definitie 4: Clati verb, indicativ prezent 1 sg si 3 plural clatesc, imperfect 3 singular clatea; conj. prezent 3 singular si plural clateasca
Varianta definitie 5: A SE CLĂTi ma -esc intranzitiv cuvant invechit 1) pop.
A se misca usor dintr-o parte in alta; a se clatina; a se legana. 2) (despre ape, valuri) A se lovi cu putere; a se izbi. /<sl. klatiti
Varianta definitie 6: A CLĂTi2 -esc tranzitiv cuvant invechit popular A face sa se clateasca. /<sl. klatiti
Varianta definitie 7: A CLĂTi1 -esc tranzitiv (rufe, vesela etcetera) A spala usor intr-o ultima apa curata; a trece printr-o apa curata. /<sl. klatiti
Varianta definitie 8: Clati (clatesc, clatit), vb –
1. A misca, a clatina, a deplasa. –
2. A pune in miscare. –
3. A scutura, a agita. –
4. A tulbura, a intoarce pe dos, a perturba. –
5. A misca, a agita. –
6. A face sa sovaie, a ameninta. –
7. (Refl.) A decadea, a se ruina. –
8. A se impresiona, a se induiosa, a se emotiona. –
9. A curata rufe, vase, spalindu-le usor cu apa, a le limpezi.
Sl. klatiti „a scutura” (Miklosich, Slaw.
Elem., 24; Cihac, II, 60; Miklosich, Lexicon, 288); conform bulgara klatja, ceh. klatiti, pol. klocić.
Secolul XV.
Cu toate aceste sensuri, in afara de ultimul, este putin cuvant invechit, si in general este inlocuit prin a clatina. – Derivat clateala, substantiv feminin (limpezire, clatit); clatita, substantiv feminin (un fel de placinta subtire, umpluta si rulata); clatitura, substantiv feminin (invechit, scuturatura, zgiltiiala; limpezire, clatit); clatitor, adjectiv (care scutura); clatari, verb cu aceleasi sensuri ca clati, cu o nuanta iterativa sau durativa; clatina, verb cu aceleasi sensuri (in ciuda diferentei stabilite de DAR intre aceste verb, se poate afirma doar ca clatari apare mai curind a fi propriu rom. occidentale, si clatina rom. orientale, acesta din urma tinzind sa-l elimine pe primul; la clatina lipseste sensul de „a limpezi rufele”, pentru care se conserva in aria sa forma primitiva clati); clatinator, adjectiv (care se clatina, care se rascoleste); clatinatura, substantiv feminin (scuturatura); clatinatoare, substantiv feminin (scrinciob).

Alte informatii despre acest cuvant

Cuvantul este compus din: 6 litere.
Cuvantul incepe cu litera "c" si se termina cu litera "i"

Cuvinte in Limba Romana care incep cu litera


Resurse



Cuvinte aleatoare



© Copyright DexDefinitie.com 2015 - 2025 / Site-ul foloseste baza de date oferita gratuit de catre dexonline.ro

DexDefinitie.com este un site dictionar al limbii romane. Gasiti aici aproape toate cuvintele din limba romana, impreuna cu explicatii (definitii). Mai gasiti si statistici legate de fiecare cuvant. Baza de date contine 131.563 de definitii, explicatii, antonime, sinonime.

Site-ul functioneaza excelent pe telefoane mobile Android is iOS. Daca aveti de adaugat vreun cuvant, de facut o corectare, va rugam sa folositi pagina de contact pentru a ne trimite un mesaj.