Dex Definitie Explicatie, Ce Inseamna Cuvantul Coace
1 * Cuvantul cu diacritice: coáce
Cuvantul fara diacritice: coace
Definitie: COACE, coc, verb III. 1. Tranzitiv A supune un aliment la acțiunea căldurii (în cuptor) spre a-l face bun de mâncat. ♢ Expresie A-i coace (cuiva) turta sau a i-o coace = a încerca să-i facă rău (cuiva); a-i întinde (cuiva) o cursă. ♦ Reflexiv (Despre alimente) A deveni bun de mâncat prin acțiunea căldurii (din cuptor). 2. Reflexiv (Despre fructe, semințe) A ajunge la maturitate sub acțiunea căldurii soarelui; a deveni bun de mâncat; (despre plante) a ajunge să aibă sămânța formată, maturizată. ♦ Tranzitiv (Despre soare sau căldură) A face ca fructele, plantele etcetera să ajungă la maturitate, să fie bune de mâncat, să dea sămânță. ♦ Figurativ (Despre oameni) A ajunge la maturitate, a se forma (din punct de vedere intelectual, al felului de a fi etcetera); a se maturiza. 3. Reflexiv Figurativ (Despre ființe) A se încinge, a se înăbuși de căldură. 4. Tranzitiv Figurativ A pune ceva la cale cu intenții răuvoitoare; a urzi. 5. (Despre bube și inflamații, prin extensiune despre părți ale corpului) A face puroi. – Din limba latina popular cocere (= coquere).
2 * Cuvantul cu diacritice: coáce
Cuvantul fara diacritice: coace
Definitie: COACE verb 1. a se încinge, a se înfierbânta. (Se - stând lângă sobă.)2. a fierbe, a opări. (- firele de tort.)3.(MED.) a colecta. (Buba începe să -.)
3 * Cuvantul cu diacritice: coáce
Cuvantul fara diacritice: coace
5 * Cuvantul cu diacritice: a se coáce mă coc
Cuvantul fara diacritice: coace
Definitie: A SE COACE mă cocintranzitiv 1) (despre plante, fructe, semințe) A ajunge la maturitate (devenind bun pentru recoltare). 2) fig. (despre persoane) A ajunge în faza de dezvoltare completă; a deveni matur; a se maturiza. 3) (despre ființe) A se înfierbânta tare (de căldură). limba latina cocere
6 * Cuvantul cu diacritice: a coáce coc
Cuvantul fara diacritice: coace
Definitie: A COACE coc 1.tranzitiv 1) (alimente) A prepara prin supunere la acțiunea unei temperaturi înalte (în cuptor). - plăcinte. - mere. 2) fig. (acțiuni dușmănoase) A întreprinde pe ascuns; a pune la cale în taină; a urzi; a țese; a unelti. ♢ A-i - cuiva turta a încerca să-i facă cuiva pe neașteptate un rău. 2. instranzitiv (despre răni, abcese) A face puroi; a colecta. limba latina cocere
7 * Cuvantul cu diacritice: coáce
Cuvantul fara diacritice: coace
Definitie: COACE verb III. În gastronomie, mod de a prepara un aliment prin expunere la radiații calorice într-un cuptor (electric, cu gaz, cu convecție, la rotisor, cu microunde), în urma căreia acesta apare acoperit de o crustă (excepție la microunde); în limbaj comun se aplică, mai ales, la alimentele făcute din aluat: a coace pâine, prăjituri, cozonac etcetera; anumite alimente se pot coace și în sau sub cenușă (cartofi, castane).
8 * Cuvantul cu diacritice: coáce cóc cópt
Cuvantul fara diacritice: coace
Definitie: coace (coc, copt), verb – 1. A supune un aliment la acțiunea căldurii. – 2. A găti înăbușit. – 3. A fierbe puțin. – 4. A opări, a pîrli. – 5. A arde, a prelucra prin foc (cărămizi, porțelan etcetera). – 6. Despre fructe și plante, a ajunge la maturitate. – 7. Despre inflamații, a face puroi. – 8. A deveni matur, chibzuit. – 9. A albi lîna cu cenușă. – 10. A urzi, a pune la cale, mai ales planuri de răzbunare. – 11. Despre lemn, a se încinge. – Mr., megl. coc, cops, istr. coc. Limba Latina cŏcĕre, forma populară de la cŏquĕre (Pușcariu 390; Candrea-Dens., 370; REW 2212; DAR), conform limba italiana cu(o)cere, prov., port. cozer, franceza cuire, sp. cocer. Sensul „a ajunge la maturitate” apare în unele dialecte limba italiana, conform calabr. cottu „matur”. – Derivat cocător, substantiv masculin (ajutor de brutar); cocător, substantiv neutru (cuptor pentru copt pîine de casă); copt, substantiv neutru (maturitate; acțiunea de a coace); cocăt, substantiv neutru (zăduf, dogoare); cocări, verb (a coace); cocărit, substantiv neutru (dijmă de porumb); răscoace (var. cuvant invechit scoace), verb (a arde, a face puroi, o inflamație), format cu pref. răs- (după Candrea-Dens., 372-3, din limba latina excocere și re-excocere); răscopt, adjectiv (Arg., ramolit, decrepit); necopt, (crud, verde; imatur). Conform: coptură, cuptor.
Informatii si statistici despre acest cuvant
Cuvantul este compus din: 5 litere.
Fiind format din 5 litere, acest cuvant este de dimensiune medie. Cuvantul nu contine diacritica: ă Cuvantul nu contine diacritica: â Cuvantul nu contine diacritica: î Cuvantul nu contine diacritica: ș Cuvantul nu contine diacritica: ț Cuvantul nu contine diacritica: ö Cuvantul incepe cu litera "c" si se termina cu litera "e"
DexDefinitie.com este un site dictionar al limbii romane. Gasiti aici aproape toate cuvintele din limba romana, impreuna cu explicatii (definitii). Mai gasiti si statistici legate de fiecare cuvant. Baza de date contine 131.563 de definitii, explicatii, antonime, sinonime.
Site-ul functioneaza excelent pe telefoane mobile Android is iOS. Daca aveti de adaugat vreun cuvant, de facut o corectare, va rugam sa folositi pagina de contact pentru a ne trimite un mesaj.