DexDefinitie.com

Definitie Coace - Ce inseamna si explicatie

Varianta definitie 1: Coace, coc, verb III.
1. Tranzitiv A supune un aliment la actiunea caldurii (in cuptor) spre a-l face bun de mancat. ♢ Expresie A-i coace (cuiva) turta sau a i-o coace = a incerca sa-i faca rau (cuiva); a-i intinde (cuiva) o cursa. ♦ Reflexiv (Despre alimente) A deveni bun de mancat prin actiunea caldurii (din cuptor).
2. Reflexiv (Despre fructe, seminte) A ajunge la maturitate sub actiunea caldurii soarelui; a deveni bun de mancat; (despre plante) a ajunge sa aiba samanta formata, maturizata. ♦ Tranzitiv (Despre soare sau caldura) A face ca fructele, plantele etcetera sa ajunga la maturitate, sa fie bune de mancat, sa dea samanta. ♦ Figurativ (Despre oameni) A ajunge la maturitate, a se forma (din punct de vedere intelectual, al felului de a fi etcetera); a se maturiza.
3. Reflexiv Figurativ (Despre fiinte) A se incinge, a se inabusi de caldura.
4. Tranzitiv Figurativ A pune ceva la cale cu intentii rauvoitoare; a urzi.
5. (Despre bube si inflamatii, prin extensiune despre parti ale corpului) A face puroi. – Din limba latina popular Cocere (= coquere).
Varianta definitie 2: Coace verb
1. a se incinge, a se infierbanta. (Se - stand langa soba.)
2. a fierbe, a opari. (- firele de tort.)
3. (MED.) a colecta. (Buba incepe sa -.)
Varianta definitie 3: Coace verb verifica cuvantul: fierbe, maturiza.
Varianta definitie 4: Coace verb, indicativ prezent 1 singular si 3 plural coc, 1 plural coacem, imperfect 3 singular cocea, perf. substantiv 1 singular copsei, 1 plural coapseram; conjunctie: prezent 3 singular si plural coaca; imper. 2 singular coace; ger. cocand; part. copt
Varianta definitie 5: A se coace ma coc intranzitiv 1) (despre plante, fructe, seminte) A ajunge la maturitate (devenind bun pentru recoltare). 2) fig. (despre persoane) A ajunge in faza de dezvoltare completa; a deveni matur; a se maturiza. 3) (despre fiinte) A se infierbanta tare (de caldura). /<lat. cocere
Varianta definitie 6: A COACE coc
1. tranzitiv 1) (alimente) A prepara prin supunere la actiunea unei temperaturi inalte (in cuptor). - placinte. - mere. 2) fig. (actiuni dusmanoase) A intreprinde pe ascuns; a pune la cale in taina; a urzi; a tese; a unelti. ♢ A-i - cuiva turta a incerca sa-i faca cuiva pe neasteptate un rau.
2. instranzitiv (despre rani, abcese) A face puroi; a colecta. /<lat. cocere
Varianta definitie 7: Coace verb III.
În gastronomie, mod de a prepara un aliment prin expunere la radiatii calorice intr-un cuptor (electric, cu gaz, cu convectie, la rotisor, cu microunde), in urma careia acesta apare acoperit de o crusta (exceptie la microunde); in limbaj comun se aplica, mai ales, la alimentele facute din aluat: a coace paine, prajituri, cozonac etcetera; anumite alimente se pot coace si in sau sub cenusa (cartofi, castane).
Varianta definitie 8: Coace (coc, copt), verb –
1. A supune un aliment la actiunea caldurii. –
2. A gati inabusit. –
3. A fierbe putin. –
4. A opari, a pirli. –
5. A arde, a prelucra prin foc (caramizi, portelan etcetera). –
6. Despre fructe si plante, a ajunge la maturitate. –
7. Despre inflamatii, a face puroi. –
8. A deveni matur, chibzuit. –
9. A albi lina cu cenusa. –
10. A urzi, a pune la cale, mai ales planuri de razbunare. –
11. Despre lemn, a se incinge. – Mr., megl. coc, cops, istr. coc.
Limba Latina cŏcĕre, forma populara de la cŏquĕre (Puscariu 390; Candrea-Dens., 370; REW 2212; DAR), conform limba italiana cu(o)cere, prov., port. cozer, franceza cuire, sp. cocer.
Sensul „a ajunge la maturitate” apare in unele dialecte limba italiana, conform calabr. cottu „matur”. – Derivat cocator, substantiv masculin (ajutor de brutar); cocator, substantiv neutru (cuptor pentru copt piine de casa); copt, substantiv neutru (maturitate; actiunea de a coace); cocat, substantiv neutru (zaduf, dogoare); cocari, verb (a coace); cocarit, substantiv neutru (dijma de porumb); rascoace (var. cuvant invechit scoace), verb (a arde, a face puroi, o inflamatie), format cu pref. ras- (dupa Candrea-Dens., 372-3, din limba latina *excocere si *re-excocere); rascopt, adjectiv (Arg., ramolit, decrepit); necopt, (crud, verde; imatur).
Conform: coptura, cuptor.

Alte informatii despre acest cuvant

Cuvantul este compus din: 5 litere.
Cuvantul incepe cu litera "c" si se termina cu litera "e"

Cuvinte in Limba Romana care incep cu litera


Resurse



Cuvinte aleatoare



© Copyright DexDefinitie.com 2015 - 2025 / Site-ul foloseste baza de date oferita gratuit de catre dexonline.ro

DexDefinitie.com este un site dictionar al limbii romane. Gasiti aici aproape toate cuvintele din limba romana, impreuna cu explicatii (definitii). Mai gasiti si statistici legate de fiecare cuvant. Baza de date contine 131.563 de definitii, explicatii, antonime, sinonime.

Site-ul functioneaza excelent pe telefoane mobile Android is iOS. Daca aveti de adaugat vreun cuvant, de facut o corectare, va rugam sa folositi pagina de contact pentru a ne trimite un mesaj.