DexDefinitie.com

Definitie Coadă - Ce inseamna si explicatie

Varianta definitie 1: CoadĂ, cozi, substantiv feminin
1. Apendice terminal al partii posterioare a corpului animalelor vertebrate; smoc de par sau de pene care acopera acest apendice sau care creste in prelungirea lui. ♢ Expresie A da din coada = (despre oameni; familiar) a se lingusi pe langa cineva; a se bucura.
A-si vari (sau baga) coada (in ceva) = a se amesteca in chestiuni care nu-l privesc.
Îsi vara (sau si-a varat, isi baga, si-a bagat etcetera) dracul coada (in ceva), se spune cand intr-o situatie se ivesc neintelegeri sau complicatii (neasteptate).
A calca (pe cineva) pe coada = a jigni, a supara (pe cineva).
A pune coada pe (sau la) spinare = a pleca (pe furis), a o sterge (lasand lucrurile nerezolvate).
Cu coada intre picioare = (despre oameni) umilit, rusinat; fara a fi reusit. (Popular) A-si face coada colac = a se sustrage de la ceva.
A trage mata (sau pe dracul) de coada = a o duce greu din punct de vedere material, a face cu greu fata nevoilor minime de trai. (Get-beget) coada vacii = neaos; vechi, bastinas; de origine rurala. (Familiar) A prinde prepelita (sau purceaua) de coada = a se imbata. ♦ Partea dindarat, mai ingusta, a corpului unor animale (a pestelui, a sarpelui, a racului etcetera).
2. Par (de pe capul femeilor) crescut lung si apoi impletit; cosita.
3. Parte a unei plante care leaga fructul, frunza sau floarea de tulpina sau de creanga.
Verifica cuvantul: peduncul.
4. Partea dinapoi (prelungita sau care se taraste pe jos) a unor obiecte de imbracaminte (mai ales a celor purtate de femei); trena. ♢ Expresie A se tine de coada cuiva sau a se tine (sau a umbla) coada dupa cineva = a fi nedespartit de cineva, a se tine cu insistenta si pretutindeni de cineva. ♦ Prelungire luminoasa a cometelor. ♦ Fasie foarte ingusta din carpe (innodate) sau din hartie care se atarna de partea de jos a unui zmeu spre a-i mentine echilibrul in aer.
5. Parte a unui instrument sau a unui obiect de care se apuca cu mana; maner. ♢ Expresie A lua (sau a apuca ceva) de coada = a se apuca de treaba, a incepe (ceva).
A-si vedea de coada maturii (sau tigaii) = a se ocupa (numai) de treburile gospodaresti.
Coada de topor = persoana care serveste drept unealta in mana dusmanului.
6. Partea terminala a unui lucru sau, p. gener., a unui fenomen, a unei perioade de timp etcetera; bucata de la capatul unui lucru; sfarsit, extremitate. ♢ Locutiune adverb La (sau in) coada = pe cel din urma loc sau printre ultimii (intr-o intrecere, la scoala etcetera).
De la coada = de la sfarsit spre inceput. ♢ Expresie A nu avea nici cap, nici coada = a nu avea nici un plan, nici o ordine; a fi fara inteles, confuz. ♦ Coada ochiului = marginea, unghiul extern al ochiului. ♦ Partea unde se ingusteaza un lac, un iaz etcetera; loc pe unde se scurge apa dintr-un rau in helesteu.
7. Șir (lung) de oameni care isi asteapta randul la ceva, undeva. ♢ Expresie A face coada = a sta intr-un sir (lung) de oameni, asteaptand sa-i vina randul la ceva, undeva.
8. Compuse: coada-calului = A) nume dat mai multor plante erbacee caracterizate prin doua tipuri de tulpini: una fertila si alta sterila; barba-ursului (Equisetum); B) planta erbacee acvatica cu frunze liniare si cu flori mici, verzui (Hippuris vulgaris); coada-cocosului = nume dat mai multor specii de plante erbacee cu flori albe, intrebuintate in medicina populara (Polygonatum); coada-mielului = A) planta erbacee cu frunze lucitoare si cu flori violete (Verbascum phoeniceum); B) mica planta erbacee cu tulpina intinsa pe pamant, cu flori de culoare albastru-deschis cu vinisoare mai intunecate (Veronica prostrata); coada-matei = planta erbacee cu flori mici, roz (Leonurus marrubiastrum); coada-matei-de-balta = nume dat mai multor specii de muschi de culoare alba-galbuie, care cresc prin locurile umede si contribuie la formarea turbei (Sphagnum); coada-racului = planta erbacee cu flori mari de culoare galbena (Potentilla anserina); coada-soricelului = planta erbacee medicinala cu frunze penate, paroase, cu flori albe sau trandafirii (Achillea millefolium); coada-vacii = A) planta erbacee tepoasa, inalta, cu frunze lanceolate si cu flori albe, dispuse in spice (Echium altissimum); B) planta erbacee cu flori violete sau rosietice (Salvia silvestris); coada-vulpii = planta erbacee cu frunze lucioase pe partea inferioara, cu flori verzi dispuse in forma de spic, folosita ca furaj (Alopecurus pratensis); coada-zmeului = planta veninoasa cu tulpina taratoare si cu fructele in forma unor bobite rosii, care creste prin mlastini (Calla palustris); coada-randunicii = numele a doi fluturi mari, frumos colorati, care au cate o prelungire in partea posterioara a aripilor (Papilio machaon si podalirius). [Plural si: (2) coade] – Limba Latina Coda (=cauda).
Varianta definitie 2: CoadĂ substantiv verifica cuvantul: coarda, matca, matita, masea, pipirig, scandura.
Varianta definitie 3: CoadĂ substantiv
1. cosita, (regional) gata. (O fata care poarta cozi.)
2. maner, (invechit si reg.) manunchi, (Transilvania) darjala, (Transilvania si Banat) manei, (prin Banat si sudul Transilvania) manel. (- de secera, de sapa.)
3. verifica cuvantul: toarta.
4. cotor. (- maturii.)
5. (regional) coporaie, toporisca, toporaie, toporaste, (Mold. si Bucovina) cosie. (- coasei.)
6. verifica cuvantul: bat.
7. verifica cuvantul: peduncul.
8. verifica cuvantul: pulpana.
9. verifica cuvantul: trena.
10. (familiar) codarla. (Te rog sa te asezi la - !)
11. verifica cuvantul: sfarsit.
12. (BOTANICA) coada-calului (Equisetum arven-se) = barba-ursului, (regional) bradisor, codaie, slabanog, barba-sasului, coada-iepei, coada-manzului, iarba-de-cositor, parul-porcului, (Transilvania si Maram.) perie; coada-cocosului (Polygonatum) = (regional) cercelus, clopotei (plural), cocos, coada-mielului, coada-vacii, iarba-de-dureri, pecetea-lui-Solomon; coada-matei (Leonurus marrubiastrum) = (regional) talpa-lupului; coada-racului (Potentilla anserina) = (popular) scrantitoare, (regional) prescura, sclintita, scrintee, iarba-gastelor; coada-soricelului (Achillea millefo-lium) = (invechit si reg.) prasnel, (regional) coada-har-tului, (Ban.) alunele (plural), sorocina; coada-vacii = A) (Salvia silvestris) jale, (regional) braileanca (art.), corovatic, jales, naduf, salvie de padure; B) (Verbascum phlomoides) (regional) ranzisoara; coada-vulpii (Alopecurus pratensis) = (regional) codina.
13. (ENTOM.) coada-randunicii (Papilio machaon si podalirius) verifica cuvantul: papilionida.
Varianta definitie 4: Coada substantiv feminin, g.-d. art. cozii; plural cozi
Varianta definitie 5: CoadĂ cozi f. 1) (la animale) Parte terminala a coloanei vertebrale. ♢ A da din - a se lingusi pe langa cineva. A-si vari (sau a-si baga) -a a) a se amesteca in treburile altora; b) a se strecura peste tot. A calca pe cineva pe - a trezi mania cuiva; a supara. A pune -a pe spinare a fugi de raspundere; a pleca lasand toate in voia soartei. A pleca (sau a fugi sau a se duce) cu -a intre picioare (sau intre vine) a pleca rusinat, fara a obtine nimic. A scapa scurt de - a iesi dintr-o incurcatura cu urmari neplacute. A-i atarna cuiva ceva de - a-i atribui cuiva o vina; a-l acuza (pe nedrept) de ceva. A trage mata de - a o duce greu; a trai in saracie. Minciuna cu - minciuna mare. A umbla (sau a se tine) - dupa cineva a fi nedespartit de cineva. 2) (la pasari) Smoc de pene de pe prelungirea coloanei vertebrale. ♢ A cauta -a prepelitei a cauta ceea ce nu exista. 3) (la pesti, serpi etcetera) Partea posterioara a corpului. 4) Par lung si des, impletit; cosita. ♢ A impleti - (sau cosita) alba a ramane fata batrana, nemaritata. 5) (la flori, fructe sau frunze) Formatie vegetala prin care floarea sau fructul se leaga de ramura; peduncul. - de cireasa. ♢ Cozi de ceapa varfurile tulpinii de ceapa verde. -a-soricelului planta erbacee cu flori albe sau trandafirii, intrebuintate in medicina. 6) Partea alungita de la spatele unei rochii (care se taraste); trena. 7) Parte a unui obiect de care se apuca cu mana. -a sapei. ♢ - de topor om care serveste drept unealta in mana dusmanului; tradator. 8) rar Partea cu care se termina ceva; bucata de la sfarsitul unui lucru; margine; capat; extremitate. ♢ -a ochiului unghiul extern al ochiului. La (sau in) - pe ultimul loc. De la - de la sfarsit spre inceput. 9) Șir (lung) de oameni care isi asteapta randul la ceva sau undeva. 10) astr.: Stea cu - cometa. - de cometa prelungire luminoasa a cometei. /<lat. coda
Varianta definitie 6: Coada (-ozi), substantiv feminin –
1. Apendice final al partii posterioare a corpului animalelor. –
2. Par impletit, cosita. –
3. Peduncul, codita, petiol. –
4. Partea de dinapoi a unor obiecte de imbracaminte, trena. –
5. Capat, sfirsit, extremitate. –
6. Margine, parte de dinapoi. –
7. Rest, ramasita. –
8. Șir de persoane care asteapta, rind. – Mr., megl. coada, istr. code.
Limba Latina popular cōda, in loc de cauda (Puscariu 384; Candrea-Dens., 374; REW 1774; DAR); conform limba italiana coda, prov., cat., verifica cuvantul: sp. coa, verifica cuvantul: franceza coe (fr. queue), sp., port. cola.
Pentru expresia coada ochiului, conform limba italiana la coda dell’occhio. – Derivat codat, adjectiv (cu coada lunga; prelung); coades, adjectiv (cu coada lunga); codos, adjectiv (cu coada lunga); codas, adjectiv (care ramine la urma; sarman, mizer); codaci, adjectiv (cu coada lunga; codas, las); codan, adjectiv (cu coada lunga); codana, substantiv feminin (fata, tinara, fecioara), conform godana; codau, substantiv masculin (nume de ciine); codea, substantiv masculin (porecla data diavolului); codat, substantiv masculin (vierme); codiriste (var. codoriste, codoriste, codorisca, codorie, codolie etcetera), substantiv feminin (miner, mai ales la bici si la secure), a carui terminatie pare a se datora unei contaminari cu toporiste sau toporisca „secure”; codirla (var. codirla), substantiv feminin (partea de dinapoi a unei masini, a unui rind); codirlas, adjectiv (cel de pe urma, ticalos, josnic); codi, verb ( a tunde lina primavara in jurul cozii oilor; a sovai, a pregeta, a ezita; a se sustrage; a fi indecis); codeala, substantiv feminin (indoiala, ezitare); codelnic, adjectiv (sovaielnic, care o ia pe departe); codina, substantiv feminin (lina de calitate proasta, care provine din partea de dinapoi a oii; griu de proasta calitate, pleava); coditura, substantiv feminin (lina cazuta si culeasa de pe jos; sovaire, lipsa de hotarire); coditor, adjectiv (oscilant).
Din rom. provine rut. kodaš „cel de urma; sarac” (Candrea, Elemente, 407); conform limba sarba: kuda „coada”, probabil din limba italiana Codalat, adjectiv (cu coada lunga), a fost considerat drept comp. cu adjectiv limba latina (conform Spitzer, Cacor., V, 332, si REW 4934N), sau ca der. de la un limba latina *codella, dim. de la coda (Draganu, Dacor., IV, 739; DAR).
Mai curind este der. rom. de la coada, unde sufix -at pare sa fi fost alterat prin adaugarea unui l expresiv ca in bucalat si in creatiile spontane in li-, conform morfoli.
Comp. codalb (var. cudalb), adjectiv (cu coada alba; blond), comp. cu alb, a carui comp. ar putea fi romanica (conform sard. kodalbola, Philippide, Principii, 98; Candrea-Dens., 376); codalbi, verb (a-si pierde culoarea, a se ingalbeni; a iesi prost, a-si pierde capul, a se apuca cu miinile de cap), la care s-a plecat de la ideea cozii ochiului care devine alb; codalbita, substantiv feminin (specie de soim, Lanius collurio); codalbiu, adjectiv (blond); codros, adjectiv (pasare, pieptanus, Ruticilla phoenicula), comp. cu ros.
Conform: codobatura.
Varianta definitie 7: Coada, cozi substantiv feminin
1. agent de filaj; urmaritor.
2. pedeapsa restanta care, in cazul recidivistilor, se adauga la condamnarea cea noua. (Nota: Definitia este preluata din Dictionar de argou al limbii romane, Editura Niculescu, 2007)

Alte informatii despre acest cuvant

Cuvantul este compus din: 6 litere.
Cuvantul incepe cu litera "c" si se termina cu litera "d"

Cuvinte in Limba Romana care incep cu litera


Resurse



Cuvinte aleatoare



© Copyright DexDefinitie.com 2015 - 2025 / Site-ul foloseste baza de date oferita gratuit de catre dexonline.ro

DexDefinitie.com este un site dictionar al limbii romane. Gasiti aici aproape toate cuvintele din limba romana, impreuna cu explicatii (definitii). Mai gasiti si statistici legate de fiecare cuvant. Baza de date contine 131.563 de definitii, explicatii, antonime, sinonime.

Site-ul functioneaza excelent pe telefoane mobile Android is iOS. Daca aveti de adaugat vreun cuvant, de facut o corectare, va rugam sa folositi pagina de contact pentru a ne trimite un mesaj.