Varianta definitie 1: Colector, -oare, colectori, -oare, adjectiv , substantiv
1. Adjectiv (Despre vase, tuburi, bazine) În care se aduna, se colecteaza gaze sau lichide.
2. Substantiv neutru: Încapere, recipient sau conducta pentru adunarea si conducerea lichidelor sau a gazelor in diferite sisteme tehnice.
3. Substantiv neutru: Organ al rotorului unor masini electrice, care schimba legaturile dintre infasurarea rotorului si circuitul exterior.
4. Substantiv masculin Persoana care strange sau achizitioneaza de la producatori marfuri, produse etcetera – Din franceza Collecteur.
Varianta definitie 3: Colector2, -oare I. adjectiv (despre vase, tuburi, bazine) care colecteaza fluide.
II. substantiv neutru
1. recipient, conducta pentru acumularea materialelor fluide, granulare sau pulverulente.
2. loc unde se aduna matritele din magazia unui linotip sau monotip pentru a forme un rand.
3. organ al rotorului unor masini electrice cu rolul de a comuta legaturile dintre infasurarea rotorului si circuitul exterior.
4. substanta organica, folosita ca reactiv la flotatia mineralelor pentru a concentra particulele de minerale in spuma.
III. substantiv masculin f. achizitor de marfuri, de produse etcetera (< franceza collecteur)
Varianta definitie 4: Colector1 substantiv neutru regiune a unui tranzistor avand functia de a colecta curentul principal. (< limba engleza collector, franceza collecteur)
Varianta definitie 5: Colector adjectiv m., (persoana) substantiv masculin, plural colectori; f. singular si plural colectoare
Varianta definitie 7: Colector3 -oare (-ori, -oare) m. si feminin: Persoana care colecteaza sau achizitioneaza marfuri, produse, bani pentru stat. /<fr. col-lecteur
Varianta definitie 8: Colector2 -oare n. 1) Recipient sau conducta pentru colectarea si conducerea fluidelor. - de abur. - de apa. 2) Organ al rotorului unor masini electrice. /<fr. collecteur
Varianta definitie 9: Colector1 -oare (-ori, -oare) (despre recipiente) În care se colecteaza fluide. ♢ Canal - canal central in care se aduna apele colectate de intreaga retea de canale, spre a le conduce intr-un anumit loc. /<fr. collecteur
Varianta definitie 10: Colector, -oare adjectiv Care colecteaza fluide. substantiv neutru
1. Încapere, recipient sau conducta pentru acumularea (temporara a) materialelor fluide, granulare sau pulverulente.
2. Organ al rotorului unor masini electrice avand rolul de a comuta legaturile dintre infasurarea rotorului si circuitul exterior.
3. Substanta organica folosita ca reactiv la flotatia mineralelor pentru a concentra particulele de minerale in spuma. substantiv masculin si feminin: Achizitor de marfuri, de produse etcetera pentru stat, pentru o anumita institutie etcetera [Conform: franceza collecteur].
Alte informatii despre acest cuvant
Cuvantul este compus din: 8 litere. Cuvantul incepe cu litera "c" si se termina cu litera "r"
DexDefinitie.com este un site dictionar al limbii romane. Gasiti aici aproape toate cuvintele din limba romana, impreuna cu explicatii (definitii). Mai gasiti si statistici legate de fiecare cuvant. Baza de date contine 131.563 de definitii, explicatii, antonime, sinonime.
Site-ul functioneaza excelent pe telefoane mobile Android is iOS. Daca aveti de adaugat vreun cuvant, de facut o corectare, va rugam sa folositi pagina de contact pentru a ne trimite un mesaj.