Dex Definitie Explicatie, Ce Inseamna Cuvantul Colindă
1 * Cuvantul cu diacritice: colíndă
Cuvantul fara diacritice: colinda
Definitie: COLINDĂ, colinde, substantiv feminin Colind (2). – Din limba slava (veche) kolenda.
2 * Cuvantul cu diacritice: colíndă
Cuvantul fara diacritice: colinda
Definitie: colindă verifica cuvantul: colind
3 * Cuvantul cu diacritice: colíndă -e
Cuvantul fara diacritice: colinda
Definitie: COLINDĂ -ef. folc. Cântec tradițional cântat de cete de copii (flăcăi sau adulți) pe la casele oamenilor cu prilejul sărbătorilor de Crăciun. limba slava (veche) kolenda
4 * Cuvantul cu diacritice: colíndă - de
Cuvantul fara diacritice: colinda
Definitie: colindă (- de), – 1. Cîntec popular care se cîntă de obicei în ajun de Crăciun și de Anul nou, în general, însoțit de diverse datini populare. – 2. Umbletul colindătorilor de la o casă la alta cu colindul. – 3. Drum, rută, parcurs. – 4. Zi de drum, de călătorie. – 5. Dar, bani care se dau de obicei colindătorilor. – Varianta colind, corindă. Mr. colindă, megl. colidă. Sl. kolęda „prima zi a anului”, și limba slava (veche) din limba latina călendae (Miklosich, Slaw. Elem., 25; Miklosich, Lexicon, 299; Cihac, II, 69; Meyer 196; Byhan 314; Romanski 112; Vasmer 606; Berneker 544; DAR); conform bulgara koleda „sărbătoarea Crăciunului”, limba sarba: kole(n)da „colind”, limba rusa koljada „colind”, ceh., mag. koleda „chetă, colectă”, limba neogreaca: ϰαλανδα „cîntec de felicitare de prima zi a Anului Nou”. Limba Latina călendae a avut în rom. un reprezentant pierdut, cărinde, conform cărindar, din a cărui încrucișare cu colindă a ieșit varianta corindă, în Trans. Derivat colinda, verb (a cînta colinde, umblînd de la o casă la alta, de Crăciun sau de Anul Nou; a merge de la o casă la alta, a umbla de colo pînă colo), conform bulgara koledvam, limba sarba: koledovati, slov. koledovati; colindat, substantiv neutru (acțiunea și timpul de a colinda); colindătură, substantiv feminin (peregrinare); colindător, substantiv masculin (persoană care umblă cîntînd colinde); colindar, substantiv masculin (colindător); calindroi (var. colindroi), substantiv masculin (crai, muieratic, leneș, haimana), pe care Lahovary 321 îl consideră drept cuvînt anterior fazei indoeurop. (conform Șeineanu, Semasiol., 45); colindeț, substantiv neutru (colinde; dar, răsplată pentru colindători; covrig, colac de Crăciun; umblat, hoinărit).
Informatii si statistici despre acest cuvant
Cuvantul este compus din: 8 litere.
Fiind format din 8 litere, acest cuvant este de dimensiune mare. Cuvantul contine diacritica: ă Cuvantul nu contine diacritica: â Cuvantul nu contine diacritica: î Cuvantul nu contine diacritica: ș Cuvantul nu contine diacritica: ț Cuvantul nu contine diacritica: ö Cuvantul incepe cu litera "c" si se termina cu litera "a"
DexDefinitie.com este un site dictionar al limbii romane. Gasiti aici aproape toate cuvintele din limba romana, impreuna cu explicatii (definitii). Mai gasiti si statistici legate de fiecare cuvant. Baza de date contine 131.563 de definitii, explicatii, antonime, sinonime.
Site-ul functioneaza excelent pe telefoane mobile Android is iOS. Daca aveti de adaugat vreun cuvant, de facut o corectare, va rugam sa folositi pagina de contact pentru a ne trimite un mesaj.