Varianta definitie 3: ColindĂ -e f. folc.
Cantec traditional cantat de cete de copii (flacai sau adulti) pe la casele oamenilor cu prilejul sarbatorilor de Craciun. /<sl. kolenda
Varianta definitie 4: Colinda (- de), –
1. Cintec popular care se cinta de obicei in ajun de Craciun si de Anul nou, in general, insotit de diverse datini populare. –
2. Umbletul colindatorilor de la o casa la alta cu colindul. –
3. Drum, ruta, parcurs. –
4. Zi de drum, de calatorie. –
5. Dar, bani care se dau de obicei colindatorilor. – Varianta colind, corinda.
Mr. colinda, megl. colida.
Sl. kolęda „prima zi a anului”, si limba slava (veche) din limba latina calendae (Miklosich, Slaw.
Elem., 25; Miklosich, Lexicon, 299; Cihac, II, 69; Meyer 196; Byhan 314; Romanski 112; Vasmer 606; Berneker 544; DAR); conform bulgara koleda „sarbatoarea Craciunului”, limba sarba: kole(n)da „colind”, limba rusa koljada „colind”, ceh., mag. koleda „cheta, colecta”, limba neogreaca: ϰαλανδα „cintec de felicitare de prima zi a Anului Nou”.
Limba Latina calendae a avut in rom. un reprezentant pierdut, *carinde, conform carindar, din a carui incrucisare cu colinda a iesit varianta corinda, in Trans.
Derivat colinda, verb (a cinta colinde, umblind de la o casa la alta, de Craciun sau de Anul Nou; a merge de la o casa la alta, a umbla de colo pina colo), conform bulgara koledvam, limba sarba: kolèdovati, slov. koledovati; colindat, substantiv neutru (actiunea si timpul de a colinda); colindatura, substantiv feminin (peregrinare); colindator, substantiv masculin (persoana care umbla cintind colinde); colindar, substantiv masculin (colindator); calindroi (var. colindroi), substantiv masculin (crai, muieratic, lenes, haimana), pe care Lahovary 321 il considera drept cuvint anterior fazei indoeurop. (conform Șeineanu, Semasiol., 45); colindet, substantiv neutru (colinde; dar, rasplata pentru colindatori; covrig, colac de Craciun; umblat, hoinarit).
Alte informatii despre acest cuvant
Cuvantul este compus din: 8 litere. Cuvantul incepe cu litera "c" si se termina cu litera "d"
DexDefinitie.com este un site dictionar al limbii romane. Gasiti aici aproape toate cuvintele din limba romana, impreuna cu explicatii (definitii). Mai gasiti si statistici legate de fiecare cuvant. Baza de date contine 131.563 de definitii, explicatii, antonime, sinonime.
Site-ul functioneaza excelent pe telefoane mobile Android is iOS. Daca aveti de adaugat vreun cuvant, de facut o corectare, va rugam sa folositi pagina de contact pentru a ne trimite un mesaj.