DexDefinitie.com

Definitie Coloană - Ce inseamna si explicatie

Varianta definitie 1: ColoanĂ substantiv
1. (ARHIT.) (invechit) columna. (Templu cu -e.)
2. (ANAT.) coloana vertebrala = sira spinarii, (regional) sira spatelor, (invechit) greabanul spinarii, osul spinarii.
3. (MILITAR) (popular) sirag, (invechit) stol. (O - de ostasi in mers.)
4. verifica cuvantul: convoi.
5. verifica cuvantul: vartej.
6. (CINEMA) coloana sonora = pista sonora.
7. coloana de extractie verifica cuvantul: teava de extractie.
8. coloana de sinteza = reactor catalitic.
Varianta definitie 2: Coloana substantiv feminin, g.-d. art. coloanei; plural coloane
Varianta definitie 3: ColoanĂ -e f. 1) Stalp inalt, cilindric, servind pentru sustinere sau ca ornament al frontonului sau al partilor interioare ale unui edificiu. 2) figurat Masa a unui fluid, care este inchisa intr-un tub cilindric sau care tasneste dintr-o conducta. - de mercur. 3) tehnica Aparat alcatuit dintr-o manta verticala cilindrica, continand materiale absorbante, filtrante etcetera 4) poligr.
Fragment vertical al unei pagini tiparite, despartit printr-o linie verticala sau printr-un spatiu limba albaneza 5) Rubrica intr-un registru etcetera 6) Șir de oameni sau de masini care merg succedandu-se. - de manifestanti. - de tractoare. 7) Formatie a trupelor dispuse in adancime. - de mars. 8): - sonora ansamblul de cuvinte si muzica ce insoteste imaginile unui film. 9): - vertebrala totalitate a vertebrelor care formeaza axul scheletului; sira spinarii. [G.-D. Coloanei; Sil. co-loa-] /<fr. colonne
Varianta definitie 4: ColoanĂ substantiv feminin
1. stalp cilindric de piatra, marmura etcetera destinat sa sustina un antablament. ♦ formatie cu aspect de stalp aparuta in pesteri prin unirea unei stalactite cu o stalagmita. ♢ coloana vertebrala = sira spinarii. ♦ parte dintr-un catarg care iese deasupra puntii.
2. masa a unui fluid care ia forma cilindrica atunci cand este inchisa intr-un tub sau cand tasneste cu putere dintr-o conducta.
3. sectiune verticala a unei pagini tiparite sau manuscrise. ♦ rubrica (intr-un formular, intr-un registru etcetera).
4. sir vertical de cifre.
5. denumire a mai multor aparate in chimie si in industria chimica, dintr-o manta verticala, cilindrica, de metal etcetera, continand materiale absorbante, filtrante etcetera
6. convoi de oameni, animale, vehicule, nave, care merge randuit in siruri paralele in adancime. ♢ coloana a cincea = grup de tradatori in slujba dusmanului, care organizeaza diversiuni, acte de sabotaj etcetera pentru a dezorganiza spatele frontului.
7. (cinem.) coloana sonora = ansamblu de sunete care insoteste imaginile unui film. (<fr. colonne)
Varianta definitie 5: ColoanĂ substantiv feminin
1. Stalp de piatra, de marmura etcetera de forma cilindrica, destinat sa sustina o parte dintr-un edificiu. ♢ Coloana vertebrala = sira spinarii. ♦ Parte dintr-un catarg care iese deasupra puntii.
2. Masa a unui fluid, care ia forma cilindrica atunci cand este inchisa intr-un tub sau cand tasneste cu putere dintr-o conducta.
3. Sectiune verticala a unei pagini tiparite sau manuscrise; continutul acesteia. ♦ Rubrica (intr-un formular, intr-un registru etcetera).
4. Șir vertical de cifre.
5. Denumire a mai multor aparate folosite in chimie si in industria chimica, alcatuite dintr-o manta verticala, cilindrica, de metal etcetera, continand materiale absorbante, materiale filtrante etcetera
6. Convoi de oameni, de animale, de vehicule care merge oranduit in siruri paralele in adancime.
7. (Cinem.) Coloana sonora = ansamblul de sunete care insoteste imaginile unui film. [Conform: limba latina columna, franceza colonne, limba italiana colonna, limba neogreaca: kolona].
Varianta definitie 6: Coloana (coloane), substantiv feminin – Stilp cilindric de marmura, piatra, lemn, pentru sustinerea unei cladiri sau pentru infrumusetarea ei. – Mr. culoana.
Limba Latina columna (secolul XVIII) si mai tirziu din franceza colonne; in mr., din limba italiana colonna sau din limba neogreaca: ϰολῶνα.
Este dublet al lui columna (secolul XIX). – Derivat colonada, substantiv feminin, din franceza colonnade; colontitlu, substantiv neutru din franceza colonne-titre; incolona, verb (a pune in rind, a forma o coloana, termen militar).

Alte informatii despre acest cuvant

Cuvantul este compus din: 8 litere.
Cuvantul incepe cu litera "c" si se termina cu litera "n"

Cuvinte in Limba Romana care incep cu litera


Resurse



Cuvinte aleatoare



© Copyright DexDefinitie.com 2015 - 2025 / Site-ul foloseste baza de date oferita gratuit de catre dexonline.ro

DexDefinitie.com este un site dictionar al limbii romane. Gasiti aici aproape toate cuvintele din limba romana, impreuna cu explicatii (definitii). Mai gasiti si statistici legate de fiecare cuvant. Baza de date contine 131.563 de definitii, explicatii, antonime, sinonime.

Site-ul functioneaza excelent pe telefoane mobile Android is iOS. Daca aveti de adaugat vreun cuvant, de facut o corectare, va rugam sa folositi pagina de contact pentru a ne trimite un mesaj.