DexDefinitie.com

Definitie Colț - Ce inseamna si explicatie

Varianta definitie 1: ColȚ, (I, II 4) colturi, substantiv neutru (Ii, iii) colti, substantiv masculin I. Substantiv neutru:
1. Punct unde se intalnesc muchiile unui obiect sau laturile unei figuri. ♢ Coltul gurii = fiecare dintre cele doua extremitati laterale ale gurii, unde se intalnesc buzele. ♦ Fiecare dintre unghiurile formate de doua strazi care se intalnesc; locul format de fiecare dintre aceste unghiuri. ♢ Expresie Colt cu... = in unghiul format de strazile...
2. Portiune dintr-un obiect sau dintr-un loc cuprinsa intre extremitatile reunite ale laturilor lui. ♦ (În publicistica) Rubrica rezervata unei anumite specialitati. ♦ Margine, extremitate. ♢ Colt de paine = coltuc (1); p. gener. orice bucata de paine (taiata de la o margine). ♦ Portiune dintr-o incapere cuprinsa intre extremitatile reunite ale peretilor. ♢ Expresie A da din colt in colt = a recurge la tot felul de subterfugii pentru a iesi dintr-o incurcatura.
A pune (un copil) la colt = a pedepsi un copil, asezandu-l intr-un ungher al camerei cu fata la perete.
3. Loc indepartat, retras, dosnic; refugiu, ascunzis. ♢ Expresie În (sau din) toate colturile = in (sau din) toate partile. II. Substantiv masculin
1. Dinte al animalelor (prin extensiune si al oamenilor), in special caninul. ♢ Expresie A-si arata coltii = a manifesta o atitudine agresiva, apriga.
A (se) lua la colti = a (se) certa, a fi gata de incaierare.
A avea colti (sau un colt) = a fi darz; a fi obraznic. ♦ Fragment dintr-un dinte sau dintr-o masea rupta.
2. Fiecare dintre varfurile lungi si ascutite ale greblei, furcii sau ale altor instrumente asemanatoare.
3. Fiecare dintre cuiele de fier pe care le aplica cineva pe talpa incaltamintei de iarna ca sa nu alunece pe gheata; tinta.
4. Varf ascutit si proeminent de stanca, de gheata etcetera
5. Varful plantelor, in special al ierbii, la inceputul dezvoltarii lor, cand incoltesc.
6. Compus: coltii-babei = planta erbacee taratoare cu frunze penate, cu flori galbene si cu fructe tepoase (Tribulus terrestris). Iii. Substantiv masculin
1. Fiecare dintre taieturile de forma aproximativ triunghiulara facute pe marginea unei stofe; dantela impletita in aceasta forma.
2. Șuvita de par ondulata trasa pe frunte sau pe tample. – Din bulgara Kolec, scr. Kolac.
Varianta definitie 2: ColȚ substantiv
1. cotlon, ungher, unghi, (regional) corn, cot, (Oltenia si Transilvania) unghet. (Într-un colt al odaii.)
2. verifica cuvantul: extremitate.
3. coltul gurii verifica cuvantul: comisura.
4. verifica cuvantul: canin.
5. verifica cuvantul: dinte.
6. dinte, masea. (Colt la grapa.)
7. dinte, zimt. (Colt al ferastraului.)
8. tinta, (regional) cui. (Colt pe talpa incaltamintei.)
9. (BOTANICA) coltul-babei (Tribulus terrestris) = (regional) paducherita, paduchernita, paduchele-calului, paduchele-elefantului.
Varianta definitie 3: Colt (dinte) substantiv masculin, plural colti
Varianta definitie 4: Colt (unghi, extremitate) substantiv neutru, plural colturi
Varianta definitie 5: ColȚ2 -i m. 1) Dinte cu varf ascutit, situat intre dintii incisivi si masele; dinte canin. -i de morsa. -i de elefant. ♢ A-si arata -ii a-si da pe fata firea agresiva. A fi la -i cu cineva a trai rau cu cineva; a nu se putea intelege. 2) Bucata ramasa dintr-un dinte rupt. 3) Fiecare dintre piesele in forma de cui ale unei unelte agricole; dinte. -i de grebla. - de furca. 4) Cui cu gamalia mare si crestata, care se aplica pe talpa incaltamintei de sport sau de iarna pentru a impiedica alunecarea. 5) Varful unei plante, mai ales al ierbii, cand rasare din pamant. ♢ A da (sau a scoate, a prinde) -i a incolti. 6) Proeminenta cu varf ascutit. - de stanca. 7) Fiecare dintre taieturile triunghiulare facute pe marginea unei stofe; zimt. 8): Floare-de-- mica planta erbacee, cu frunze albicioase, pufoase si ascutite, care creste pe crestele stancoase ale muntilor; floarea-doamnei; albumeala; edelvais. /<bulg. kolec, sb. kolac
Varianta definitie 6: ColȚ1 -uri n. 1) Loc unde se intalnesc doua laturi sau doua muchii ale unui obiect. -ul mesei. -ul batistei. ♢ -ul gurii fiecare din cele doua extremitati ale gurii unde se intalnesc buzele. - de paine bucata de la margine a unei paini; calcai. - de strada unghi format de doua strazi care se intretaie. 2) Parte a unei incaperi, unde se unesc doi pereti alaturati; ungher. ♢ A da din - in -a face eforturi disperate pentru a scapa de ceva. 3) (in publicistica) Rubrica rezervata unei anumite specialitati. - satiric. 4) Loc, departe de ochii lumii, care serveste drept refugiu pentru cineva. ♢ - de tara loc retras.
În (sau din) toate -urile (lumii) in (sau din) toate partile; (de) pretutindeni. La - de tara si la mijloc de masa intr-un loc ferit, dar avantajos. 5) Broboada subtire in forma de triunghi. /<bulg. kolec, sb. kolac

Alte informatii despre acest cuvant

Cuvantul este compus din: 5 litere.
Cuvantul incepe cu litera "c" si se termina cu litera "l"

Cuvinte in Limba Romana care incep cu litera


Resurse



Cuvinte aleatoare



© Copyright DexDefinitie.com 2015 - 2025 / Site-ul foloseste baza de date oferita gratuit de catre dexonline.ro

DexDefinitie.com este un site dictionar al limbii romane. Gasiti aici aproape toate cuvintele din limba romana, impreuna cu explicatii (definitii). Mai gasiti si statistici legate de fiecare cuvant. Baza de date contine 131.563 de definitii, explicatii, antonime, sinonime.

Site-ul functioneaza excelent pe telefoane mobile Android is iOS. Daca aveti de adaugat vreun cuvant, de facut o corectare, va rugam sa folositi pagina de contact pentru a ne trimite un mesaj.