Varianta definitie 1: Comanda, comand, verb I. Tranzitiv
1. (Mil.) A da un ordin sau un semnal pentru executarea unei miscari, a unei asezari etcetera; a avea comanda unei unitati armate sau a unei subdiviziuni a armatei. ♦ A porunci, a ordona.
2. A da in lucru (un obiect, o lucrare etcetera) la un mestesugar.
3. A solicita, a cere de mancare, de baut intr-un local de consum. – Din franceza Commander.
Varianta definitie 2: Comanda verb
1. verifica cuvantul: ordona.
2. verifica cuvantul: conduce.
3. (TEHNICA) a controla, a regla. (A - un sistem tehnic.)
Varianta definitie 3: Comanda verb, indicativ prezent 1 singular comand, 3 singular si plural comanda
Varianta definitie 4: A comanda comand tranzitiv 1) (armate, trupe, detasamente etcetera) A conduce, exercitandu-si autoritatea printr-o comanda. 2) (actiuni) A anunta printr-o comanda sau printr-un semnal. 3) (urmat de o propozitie complementara) A cere in mod autoritar si oficial; a porunci; a ordona; a dispune. 4) (imbracaminte, incaltaminte, obiecte, lucruri) A cere sa produca la comanda; a porunci. 5) (mancare, bauturi) A solicita, facand comanda intr-un local de consum. /<fr. commander
Varianta definitie 5: Comanda verb tr.
1. a detine comanda unei armate, unitati etcetera
2. a porunci, a ordona.
3. a face o comanda (4).
4. a dirija un mecanism, o masina etcetera
5. a solicita, a cere de mancare, de baut intr-un local de consum. (
Varianta definitie 6: Comanda verb I. tr.
1. A ordona, a porunci (executarea unei dispozitii, a unei miscari etcetera); a detine conducerea, comanda unei unitati. ♦ A porunci, a ordona.
2. A da in lucru (un obiect, o lucrare) la un mestesugar etcetera ♦ A solicita, a cere de mancare, de baut intr-un local de consum. [P.i. comand. / < franceza commander, limba italiana comandare, conform limba latina cum – cu, mandare – a ordona].
Varianta definitie 7: Comanda (comand, comandat), verb – A ordona, a da un ordin. – Varianta (Trans.) cominda, (invechit), comenda, comend(al)ui, comandarisi.
Franceza commander. – Derivat comanda, substantiv feminin (actiunea de a comanda, porunca, ordin; insarcinare; Banat, primarie; Bucovina, prostituata), din limba germana Kommando, inainte de pol. komenda (secolul XVIII); comenduiala, substantiv feminin (ordin), secolul XVIII; comenduire, substantiv feminin (comanda); comandant (var. cuvant invechit comendant), substantiv masculin (sef militar), din franceza commandant, si inainte din pol., limba rusa komendant, secolul XVII; comindas (var. comanduitor), substantiv masculin (comandant, sef), secolul XVIII; comandor, substantiv masculin (grad de ofiter in aviatie si marina corespunzator gradului de colonel din armata terestra); comandament, substantiv neutru (comanda, porunca; ordin de executare), din franceza commandement; comandatura, substantiv feminin (post de comanda, in organizarea germana de ocupatie), din limba germana Kommandatur; comandorie, substantiv feminin, din franceza commanderie; comandir, substantiv masculin (invechit, comandant), din limba rusa komandir.
Conform: dubletul cominda.
Alte informatii despre acest cuvant
Cuvantul este compus din: 7 litere. Cuvantul incepe cu litera "c" si se termina cu litera "a"
DexDefinitie.com este un site dictionar al limbii romane. Gasiti aici aproape toate cuvintele din limba romana, impreuna cu explicatii (definitii). Mai gasiti si statistici legate de fiecare cuvant. Baza de date contine 131.563 de definitii, explicatii, antonime, sinonime.
Site-ul functioneaza excelent pe telefoane mobile Android is iOS. Daca aveti de adaugat vreun cuvant, de facut o corectare, va rugam sa folositi pagina de contact pentru a ne trimite un mesaj.