Dex Definitie Explicatie, Ce Inseamna Cuvantul Comis
1 * Cuvantul cu diacritice: cómis
Cuvantul fara diacritice: comis
Definitie: COMIS,comiși, substantiv masculin Mare dregător în Moldova și în Țara Românească, în evul mediu, care avea în sarcina sa caii și grajdurile curții domnești, precum și aprovizionarea cu furaje. – Din limba neogreaca: komis.
2 * Cuvantul cu diacritice: comís
Cuvantul fara diacritice: comis
Definitie: COMISsubstantiv neutru confiscare de bunuri. (< franceza commis)
3 * Cuvantul cu diacritice: cómis
Cuvantul fara diacritice: comis
4 * Cuvantul cu diacritice: comís
Cuvantul fara diacritice: comis
Definitie: comis (confiscare de bunuri) substantiv neutru, plural comisuri
5 * Cuvantul cu diacritice: cómis -și
Cuvantul fara diacritice: comis
Definitie: COMIS2 -șim. : Comis-voiajor agent comercial ambulant care se deplasează dintr-un loc în altul în căutarea de beneficii sau furnizori. franceza commis-voyageur
6 * Cuvantul cu diacritice: cómis -și
Cuvantul fara diacritice: comis
Definitie: COMIS1 -șim. cuvant invechit Dregător care avea în grija sa caii și grajdurile curții domnești. limba neogreaca: komis
7 * Cuvantul cu diacritice: comís
Cuvantul fara diacritice: comis
Definitie: COMISsubstantiv masculinComis-voiajor = reprezentant al unei firme particulare care vizitează clienții pentru a obține comenzi de mărfuri. [< franceza commis(voyageur)].
8 * Cuvantul cu diacritice: comís
Cuvantul fara diacritice: comis
Definitie: COMISsubstantiv neutru Confiscare a bunurilor unui vasal. ♦ Confiscare a unor mărfuri prohibite sau introduse prin fraudă. [Plural -suri. / < franceza commis, conform commettre – a comite].
9 * Cuvantul cu diacritice: comís
Cuvantul fara diacritice: comis
Definitie: comis1 substantiv neutru (regional) pâine cazonă din armata austro-ungară; prefont.
10 * Cuvantul cu diacritice: cómis -și
Cuvantul fara diacritice: comis
Definitie: comis (-și), substantiv masculin – Dregător. – Mare comis, în vechea organizare socială, boier de rangul doi, mare dregător, care avea în sarcina sa grajdurile domnești și organizarea paradelor militare de Bobotează și de Sfîntul Gheorghe. Participa la sfatul domnesc și era singurul boier de rangul doi care purta calpac de zibelină, ca boierii de prim rang. Avea în subordine un comis al doilea, boier de rangul patru, și un comis al treilea, boier de rangul cinci. Din 1812 nu s-a mai bucurat de monopolul cumpărării de furaje pentru armată. Limba Latina comes, prin intermediul limba neogreaca: ϰόμης, conform limba slava (veche) komisŭ (Vasmer, Gr., 80). Reprezintă ceea ce era comes stabuli în organizarea medievală a Occidentului. – Derivat comisoaie, substantiv feminin (nevastă de comis); comișie, substantiv feminin (învechit, dregătoria marelui comis); comișel, substantiv masculin (rîndaș de cai).
Informatii si statistici despre acest cuvant
Cuvantul este compus din: 5 litere.
Fiind format din 5 litere, acest cuvant este de dimensiune medie. Cuvantul nu contine diacritica: ă Cuvantul nu contine diacritica: â Cuvantul nu contine diacritica: î Cuvantul nu contine diacritica: ș Cuvantul nu contine diacritica: ț Cuvantul nu contine diacritica: ö Cuvantul incepe cu litera "c" si se termina cu litera "s"
DexDefinitie.com este un site dictionar al limbii romane. Gasiti aici aproape toate cuvintele din limba romana, impreuna cu explicatii (definitii). Mai gasiti si statistici legate de fiecare cuvant. Baza de date contine 131.563 de definitii, explicatii, antonime, sinonime.
Site-ul functioneaza excelent pe telefoane mobile Android is iOS. Daca aveti de adaugat vreun cuvant, de facut o corectare, va rugam sa folositi pagina de contact pentru a ne trimite un mesaj.