DexDefinitie.com

Dex Definitie Explicatie, Ce Inseamna Cuvantul Condei

1 * Cuvantul cu diacritice: condéi
Cuvantul fara diacritice: condei

Definitie: CONDEI, condeie, substantiv neutru 1. Unealtă de scris în formă de bețișor, la care se adaptează o peniță; toc (împreună cu penița). ♢ Mânuitor de condei = scriitor (talentat). ♢ Expresie Ca din condei = regulat, ordonat, frumos. A trage condeiul = a încărca la socoteală. Dintr-un condei sau dintr-o trăsătură de condei = dintr-o dată. ♦ Figurativ Trăsătură de condei; prin extensiune moment, clipă. ♦ (Înv.) Nume dat unor instrumente cu care se scria. ♦ Creion pentru înnegrirea sprâncenelor. 2. Fig. Mod de a scrie bine, îndemânare la scris, talent scriitoricesc. ♢ Expresie A avea condei = a scrie ușor (și bine), a avea talent la scris. A o aduce bine din condei = a vorbi sau a scrie cu meșteșug; a ieși din încurcătură printr-o întorsătură pricepută a frazei. 3. Par lung care, împreună cu lopata, formează cârma plutei. – Din limba neogreaca: kondili.


2 * Cuvantul cu diacritice: condéi
Cuvantul fara diacritice: condei

Definitie: CONDEI substantiv verifica cuvantul: cuțit, limbă, stil.


3 * Cuvantul cu diacritice: condéi
Cuvantul fara diacritice: condei

Definitie: CONDEI substantiv 1. verifica cuvantul: creion. 2. (rar) stil, (Moldova) plumb. (- cu care se scria pe tăbliță.) 3. verifica cuvantul: toc. 4. scris, scriitură, (popular) slovă. (Are un - regulat.)


4 * Cuvantul cu diacritice: condéi
Cuvantul fara diacritice: condei

Definitie: condei substantiv neutru, plural condeie


5 * Cuvantul cu diacritice: condéi -ie
Cuvantul fara diacritice: condei

Definitie: CONDEI -ie n. 1) Unealtă de scris în formă de bețișor, prevăzut la capăt cu un dispozitiv special pentru peniță; toc. 2) Creion special folosit la înnegrirea sprâncenelor. 3) figurat: Talent scriitoricesc. limba neogreaca: kondili


6 * Cuvantul cu diacritice: condéi condéie
Cuvantul fara diacritice: condei

Definitie: condei (condeie), substantiv neutru – 1. Pană, toc. – 2. Pană specială pentru a încondeia ouăle de Paști. – 3. (Înv.) Pensulă. – 4. Mod de a scrie, stil. – 5. (Înv.) Birou, cabinet. – 6. Cîrmă. – 7. Cuțit de meliță mecanică. – Mr. cundil’u, megl. cundil’. Ngr. ϰονδίλιον (Roesler 570; Murnu 15; Meyer 197), conform verifica cuvantul: limba sarba: kondilĭ (secolul XVII), limba albaneza kondilj. – Derivat încondeia, verb (a desena, a împodobi ouăle de Paști; a defăima); încondeială, substantiv neutru (culoare neagră de vopsit sprîncenele); încondeietură, substantiv feminin (acțiunea de a încondeia ouăle de Paști; defăimare).


Informatii si statistici despre acest cuvant

Cuvantul este compus din: 6 litere.
Fiind format din 6 litere, acest cuvant este de dimensiune medie.
Cuvantul nu contine diacritica: ă
Cuvantul nu contine diacritica: â
Cuvantul nu contine diacritica: î
Cuvantul nu contine diacritica: ș
Cuvantul nu contine diacritica: ț
Cuvantul nu contine diacritica: ö
Cuvantul incepe cu litera "c" si se termina cu litera "i"



Cuvinte in Limba Romana care incep cu litera


Resurse



Cuvinte aleatoare



© Copyright DexDefinitie.com 2015 - 2024 / Site-ul foloseste baza de date oferita gratuit de catre dexonline.ro

DexDefinitie.com este un site dictionar al limbii romane. Gasiti aici aproape toate cuvintele din limba romana, impreuna cu explicatii (definitii). Mai gasiti si statistici legate de fiecare cuvant. Baza de date contine 131.563 de definitii, explicatii, antonime, sinonime.

Site-ul functioneaza excelent pe telefoane mobile Android is iOS. Daca aveti de adaugat vreun cuvant, de facut o corectare, va rugam sa folositi pagina de contact pentru a ne trimite un mesaj.