Dex Definitie Explicatie, Ce Inseamna Cuvantul Condur
1 * Cuvantul cu diacritice: condúr
Cuvantul fara diacritice: condur
Definitie: CONDUR,conduri, substantiv masculin 1. (Înv.) Pantof femeiesc cu toc înalt, împodobit adesea cu broderii. 2. Compus: (Botanica) condurul-doamnei = plantă ornamentală agățătoare, cu flori mari, galbene-roșcate și cu un pinten drept; călțunași, conduraș (2) (Tropacolum majus). – Din limba turca: kundura.
2 * Cuvantul cu diacritice: condúr
Cuvantul fara diacritice: condur
Definitie: CONDUR substantiv 1. (Mold. și Bucovina) scarpă. (În trecut, femeile purtau în picioare -i.)2. verifica cuvantul: călțunaș.
3 * Cuvantul cu diacritice: condúr
Cuvantul fara diacritice: condur
4 * Cuvantul cu diacritice: condúr -i
Cuvantul fara diacritice: condur
Definitie: CONDUR -im. cuvant invechit poet. Pantof femeiesc de stofă, cu toc înalt, împodobit cu broderii. ♢ -ul-doamnei plantă decorativă anuală, cu tulpină agățătoare, frunze verzi-albăstrui și flori mari portocalii. limba turca kundura
5 * Cuvantul cu diacritice: condúr
Cuvantul fara diacritice: condur
Definitie: condur2 substantiv masculin (reg.; despre copii) drac împielițat.
6 * Cuvantul cu diacritice: condúr condúri
Cuvantul fara diacritice: condur
Definitie: condur (conduri), substantiv masculin – 1. Pantof, escarpen. – 2. (Banat) Zestre. – 3. Plantă (Tropaeolum maius). – Mr. cundură, megl. condur. Limba Turca: kondura, kundura (Cihac, II, 568; Șeineanu, II, 145; Meyer 197; Lokotsch 1245; Ronzevalle 142), și limba turca: din limba neogreaca: ϰουντοῦρα (› mr.), pe care Krumbacher, Byz. Z., II, 303, îl deriva de la ϰόντουρος „fără coadă”, ϰοντός „scurt” (conform condac), dar care ar putea fi și o deformare vulg. de la limba greaca (veche) ϰόθορνος (Vasmer, Gr., 82). – Derivat conduragiu, substantiv masculin (pantofar), din limba turca: konduraci; condurat, substantiv masculin (pantofar); încondura, verb (a se încălța cu pantofi) care nu trebuie confundat cu încondura (a face curte). Graur, BL, V, 59, crede că condrățel, substantiv masculin (păduche) este o reducere de la condurățel; însă semantismul nu este clar (după DAR, este cuvînt legat de condran, substantiv masculin „larvă de bondar”, și cu mag. kondor „încrețit”). Probabil este cuvînt identic cu cotroței, substantiv masculin plural (Bucovina, paste făinoase).
Informatii si statistici despre acest cuvant
Cuvantul este compus din: 6 litere.
Fiind format din 6 litere, acest cuvant este de dimensiune medie. Cuvantul nu contine diacritica: ă Cuvantul nu contine diacritica: â Cuvantul nu contine diacritica: î Cuvantul nu contine diacritica: ș Cuvantul nu contine diacritica: ț Cuvantul nu contine diacritica: ö Cuvantul incepe cu litera "c" si se termina cu litera "r"
DexDefinitie.com este un site dictionar al limbii romane. Gasiti aici aproape toate cuvintele din limba romana, impreuna cu explicatii (definitii). Mai gasiti si statistici legate de fiecare cuvant. Baza de date contine 131.563 de definitii, explicatii, antonime, sinonime.
Site-ul functioneaza excelent pe telefoane mobile Android is iOS. Daca aveti de adaugat vreun cuvant, de facut o corectare, va rugam sa folositi pagina de contact pentru a ne trimite un mesaj.