DexDefinitie.com

Definitie Cont - Ce inseamna si explicatie

Varianta definitie 1: Cont, conturi, substantiv neutru
1. Socoteala scrisa alcatuita din doua parti (debit si credit), care exprima valoric, in ordine cronologica si sistematica, existenta si miscarile unui anumit proces economic pe o perioada de timp determinata. ♢ Evidenta acestor operatii.
2. (În expresie) A trece la (sau in) cont = a inscrie la rubrica datoriilor o nota.
A cere (cuiva) cont = a da (cuiva) lamuriri asupra faptelor sau intentiilor sale; a se justifica.
A tine cont (de ceva) = a avea in vedere, a lua in considerare.
Pe cont propriu = pe propria raspundere, in mod independent.
În contul (cuiva sau a ceva) = pentru (cineva sau ceva), pe seama (cuiva sau a ceva). – Din franceza Compte, limba italiana Conto.
Conform: limba germana K o n t o.
Varianta definitie 2: Cont substantiv
1. (CONT.) partida. (Mijloc economic inscris in -.)
2. seama, socoteala, (figurativ) spate, spinare. (Cate nu i se puneau in -!)
Varianta definitie 3: Cont substantiv neutru
1. operatie contabila cuprinzand cele doua parti (debit si credit) care exprima valoric (si cantitativ) existenta si miscarile unui anumit proces economic pe o perioada de timp. ♢ evidenta acestei operatii.
2. a trece in - = a inscrie la rubrica datoriilor; a tine - (de ceva) = a lua in considerare; pe - propriu = pe proprie raspundere. (< limba italiana conto, limba germana Konto, franceza compte)
Varianta definitie 4: Cont substantiv neutru, plural conturi
Varianta definitie 5: Cont -uri n. 1) Ansamblu de operatii constand din debit si credit, care exprima valoric existenta si miscarea unui mijloc sau proces economic intr-o anumita perioada de timp. - bugetar. - curent. - personal. 2) Registru care contine astfel de operatii. ♢ A glumi (sau a face spirite) pe -ul cuiva a lua in ras pe cineva; a-si bate joc. A tine - de ceva a tine seama de ceva; a lua in consideratie. A da cuiva - de ceva a da cuiva socoteala de ceva; a se indreptati. Pe - pro-priu din proprie initiativa si pe raspunderea sa; din mijloace materiale personale. 3) Lista in care este trecut pretul unei consumatii intr-un local public. 4) Suma de bani depusa la o casa de economii de o persoana. /<fr. compte
Varianta definitie 6: Cont substantiv neutru
1. Fiecare dintre diviziunile operatiilor contabile ale unei intreprinderi, constand in inregistrarea cheltuielilor si a veniturilor pe o anumita perioada. ♦ Evidenta acestor operatii.
2. A trece la (sau in) cont = a inscrie la rubrica datoriilor; a tine cont (de ceva) = a avea in vedere, a lua in considerare; pe cont propriu = pe proprie raspundere; independent. [< limba italiana conto, limba germana Konto, franceza compte].
Varianta definitie 7: Cont (conturi), substantiv neutru – Socoteala. – Varianta (invechit) conta. limba italiana: conto sau limba germana Konto, sau franceza compte (secolul XIX). – Derivat conta, verb (a socoti, a calcula); contabil, substantiv masculin, din franceza comptable; contabilitate, substantiv feminin, din franceza comptabilite; contuar (var. comptuar, cuvant invechit cantora), substantiv neutru, din franceza comptoir, varianta prin intermediul limba rusa kantora.

Alte informatii despre acest cuvant

Cuvantul este compus din: 4 litere.
Cuvantul incepe cu litera "c" si se termina cu litera "t"

Cuvinte in Limba Romana care incep cu litera


Resurse



Cuvinte aleatoare



© Copyright DexDefinitie.com 2015 - 2025 / Site-ul foloseste baza de date oferita gratuit de catre dexonline.ro

DexDefinitie.com este un site dictionar al limbii romane. Gasiti aici aproape toate cuvintele din limba romana, impreuna cu explicatii (definitii). Mai gasiti si statistici legate de fiecare cuvant. Baza de date contine 131.563 de definitii, explicatii, antonime, sinonime.

Site-ul functioneaza excelent pe telefoane mobile Android is iOS. Daca aveti de adaugat vreun cuvant, de facut o corectare, va rugam sa folositi pagina de contact pentru a ne trimite un mesaj.