Varianta definitie 1: ConȘtiinȚĂ, (rar) constiinte, substantiv feminin
1. (Fil.) Sentiment, intuitie pe care fiinta umana o are despre propria existenta; prin extensiune cunoastere intuitiva sau reflexiva pe care o are fiecare despre propria existenta si despre lucrurile din jurul sau.
2. Faptul de a-si da seama; intelegere. ♢ Constiinta sociala = ansamblu de reprezentari, idei, conceptii, cunostinte, mentalitati ale unei colectivitati umane, care reflecta conditiile de existenta ale acesteia, precum si psihologia sociala a oamenilor.
Constiinta de clasa = parte a constiintei sociale care reflecta existenta sociala a unei clase determinate.
3. (În opozitie cu existenta, materia) Gandire, spirit.
4. Sentiment al responsabilitatii morale fata de propria sa conduita. ♢ Caz (sau proces) de constiinta = dificultatea de a hotari intr-o problema morala greu de rezolvat.
Mustrare de constiinta = remuscare, regret. ♢ Expresie A fi cu constiinta impacata sau a nu avea nimic pe constiinta = a fi convins ca nu a savarsit nimic impotriva legilor moralei sau a legilor statului.
A fi fara constiinta = a fi lipsit de scrupule.
Cu mana pe constiinta = cu toata sinceritatea.
5. (În sintagma) Libertate de constiinta = dreptul recunoscut cetatenilor de a avea orice conceptie religioasa, filozofica etcetera [Pronuntat: -sti-in-] – Din franceza Conscience, limba latina Conscientia (dupa sti).
Varianta definitie 3: ConȘtiinȚĂ substantiv feminin
1. forma cea mai evoluata, proprie omului, de reflectare psihica a realitatii obiective prin intermediul senzatiilor, perceptiilor si gandirii, sub forma de reprezentari, notiuni, judecati, rationamente, inclusiv procese afective si volitionale. ♢ gandire, spirit.
2. faptul de a-si da seama; intelegere. o - sociala = ansamblul conceptiilor etcetera unei societati ca reflectare a vietii ei materiale; - de clasa = faptul de a fi constient de apartenenta la o anumita clasa, de a intelege interesele acestei clase, rolul ei istoric.
3. sentiment pe care omul il are asupra moralitatii actiunilor sale. o proces de - = lupta sufleteasca generata de momente si de situatii de viata deosebite, cruciale; mustrare de - = remuscare.
4. libertate de - = dreptul recunoscut cetatenilor de a avea orice conceptie religioasa, filozofica etcetera (< franceza conscience, limba latina conscientia)
Varianta definitie 5: ConȘtiinȚĂ -e f. 1) Forma de reflectare psihica a realitatii, proprie oamenilor, produs al activitatii creierului uman. 2) Capacitate de intelegere; simt de raspundere; cuget. ♢ - morala capacitate de autocontrol si de autoapreciere din punct de vedere moral a actiunilor savarsite. Mustrare de - parere de rau; remuscare. A fi fara - a nu avea scrupule. 3): Libertate de - dreptul de a se bucura de o deplina libertate in ceea ce priveste convingerile religioase, filozofice etcetera [G.-D. Constiintei; Sil. -sti-in-] /<fr. conscience, limba latina conscientia
Varianta definitie 6: ConȘtiinȚĂ substantiv feminin
1. Forma cea mai inalta, proprie omului, de reflectare a realitatii obiective, produs al materiei superior organizate -creierul uman- si al vietii sociale. ♦ Ansamblu de procese psihice variate, complexe, cuprinzand senzatii, perceptii, reprezentari, notiuni, judecati, rationamente, inclusiv procese afective si volitionale.
2. Faptul de a-si da seama; intelegere. ♢ Constiinta sociala = viata spirituala a societatii ca reflectare a vietii ei materiale; constiinta de clasa = faptul de a fi constient de apartenenta la o anumita clasa, de a intelege interesele acestei clase, rolul ei istoric.
3. Sentiment pe care omul il are asupra moralitatii actiunilor sale. ♢ Proces de constiinta = lupta sufleteasca generata de momente si de situatii de viata deosebite, cruciale.; mustrare de constiinta = remuscare.
4. Libertate de constiinta = dreptul recunoscut cetatenilor de a avea orice conceptie religioasa, filozofica etcetera [Pronume -sti-in-. / < franceza conscience, conform limba latina conscientia, dupa Stiinta].
Alte informatii despre acest cuvant
Cuvantul este compus din: 13 litere. Cuvantul incepe cu litera "c" si se termina cu litera "n"
DexDefinitie.com este un site dictionar al limbii romane. Gasiti aici aproape toate cuvintele din limba romana, impreuna cu explicatii (definitii). Mai gasiti si statistici legate de fiecare cuvant. Baza de date contine 131.563 de definitii, explicatii, antonime, sinonime.
Site-ul functioneaza excelent pe telefoane mobile Android is iOS. Daca aveti de adaugat vreun cuvant, de facut o corectare, va rugam sa folositi pagina de contact pentru a ne trimite un mesaj.