Varianta definitie 2: Corcodan, corcodani, substantiv masculin (regional)
1. curcan.
2. planta denumita si fumarica sau iarba-de-curca.
Varianta definitie 3: Corcodan (-ni), substantiv masculin –
1. Paun. –
2. Fumarita (Fumaria officinalis).
Formatie expresiva, care urmareste sa imite zgomotul facut de paun, conform colcai, circii, circni.
Pentru legatura semantica intre paun si fumarita, conform alt nume al plantei, iarba-de-curca.
Apartin aceleiasi familii expresive citeva cuvinte a caror legatura pare evidenta, fara insa a fi si intentia imitativa: corcodina, substantiv feminin (curca); corcoata, substantiv feminin (femeie stricata; cirpa), care pare a reproduce semantismul sp. pava, franceza poule sau cocotte (daca aceasta ipoteza este justa, este interesant de observat evolutia de la „prostituata” la „cirpa”, care apare in sens invers intr-un mare numar de cuvinte, conform buleandra); corcodi, verb (a impodobi, a dichisi); corcodel, substantiv masculin (cufundar, Gallinula chloropus; nume dat mai multor pasari de apa care obisnuiesc sa se scufunde: Podiceps cristatus, Podiceps rubricollis, Colymbus arcticus, etcetera), al caror nume pare a imita clipocitul apei la scufundare, conform colcai (intrucit este porecla foarte curenta la tigani, s-a considerat de origine limba tiganeasca:; dupa Scriban, din limba albaneza korkodhilj „crocodil”; ambele ipoteze sint neverosimile); corchezi, verb (a stilci, a vorbi stricat o limba; a face ceva de mintuiala), pe care DAR incearca sa-l reduca la mag. kurkazni „a iscodi” sau a corci „a degenera” (dupa Scriban, din mag. korcsosni); corcodus (var. curcudus, curcudel, corcodel, culdus, toltus), substantiv masculin (varietate de prun, Prunus cerasifera), al carui nume se poate explica prin obiceiul foarte generalizat de a face din fructele sale un fel de ciorba deasa (conform chisalita), si prin zgomotul produs de fructe la fierbere, conform corcofeala; corcoduse, substantiv feminin (varietate de pruna); corcofeala, substantiv feminin (pasat, terci; bolboroseala); corcoli (var. corconi, corcosi), verb (a bolborosi; a tindali; a rasfata, a lingusi), al carui ultim sens pare a rezulta dintr-o confuzie cu cocoli (pentru originea onomatopeica a acestui cuvint, conform Philippide, II, 708); corcos, adjectiv (verde, crud, necopt, acru).
Alte informatii despre acest cuvant
Cuvantul este compus din: 8 litere. Cuvantul incepe cu litera "c" si se termina cu litera "n"
DexDefinitie.com este un site dictionar al limbii romane. Gasiti aici aproape toate cuvintele din limba romana, impreuna cu explicatii (definitii). Mai gasiti si statistici legate de fiecare cuvant. Baza de date contine 131.563 de definitii, explicatii, antonime, sinonime.
Site-ul functioneaza excelent pe telefoane mobile Android is iOS. Daca aveti de adaugat vreun cuvant, de facut o corectare, va rugam sa folositi pagina de contact pentru a ne trimite un mesaj.