5 * Cuvantul cu diacritice: cotéi -
Cuvantul fara diacritice: cotei
Definitie: COTEI -m. Câine de talie mică, cu picioarele scurte. ♢ A umbla ca un - a intra în voie la toți. limba slava (veche) koteli
6 * Cuvantul cu diacritice: cotéi -i
Cuvantul fara diacritice: cotei
Definitie: cotei (-i), substantiv masculin – 1. Cățel de salon. – 2. Cățel în general. Origine incertă. S-au propus succesiv vreun cuvînt dacic (Hasdeu, Cuv. din Bătrîni, I, 274), un der. de la cot (Șeineanu, Creation metaphorique, II, 15; Ruffini 114), în limba albaneza kut(a) „cîine” (Philippide, II, 809; Pascu, Beitrage, 40), cuvîntul limba slava (veche) kotelĭ „pisică”. (DAR; Scriban) sau limba rusa kotejko „pisică” (Candrea), ori vreun idiom anterior indoeurop. (Lahovary 326). Cel mai probabil este să avem a face cu o origine expresivă în legătură cu coteli „a iscodi” (în acest caz forma primitivă ar putea fi cotel, cu sing. analogic) sau mai probabil coțăi „a tăia coada” (pornind de la formă primitivă cotaie, ca potaie, alt sing. analogic); această ultimă formă se potrivește mai bine cu der. pe care îi propunem în continuare. Derivat coteică, substantiv feminin (cățea); cotaibă, substantiv feminin (coteț de cîini), încrucușare cu colibă, cocioabă, cociorbă (după DAR, din rut. kotobanja „coș în care se pune cloșca”); cotarlă, substantiv feminin (cățel, potaie), cu varianta cotîrlă, (Trans.) cocearlă, șarlă (după Șeineanu, Chien, 220, de la un romanic kota „cîine”; pentru Candrea, în legătură cu bulgara kotora „pisică”; după Scriban din mag. kutya „cîine”); cotîrlău (var. Banat cotîrloniu), substantiv masculin (flăcău, fecior); cotîrleț, substantiv neutru, sau cotîrneață, substantiv feminin (ogradă, poiată), cuvinte încrucișate cu coteț și coteneață (după Candrea, bulgara kotara, kotarnik); cotîngan, substantiv masculin (Trans., flăcău, fecior), pus în legătură de DAR cu mag. katangolo „care umblă făcînd zgomot”, de Densusianu, GS, I, 350, cu cătană „soldat”, și de Diculescu 180 și Scriban cu verifica cuvantul: limba germana și suedezul kutte sau kutti „flăcău”; cotoarbă, substantiv feminin (femeie stricată; ghinion, nenoroc); cotîrje, substantiv feminin (poreclă dată persoanelor sau animalelor bătrîne și slabe), probabil prin confuzie cu cocîrja „a îndoi” (după S. Pop, Dacor., V, 178, și DAR, din limba sarba: kotrešan „ciufulit”); cotic, substantiv masculin (Trans. de Nord, tînăr leneș).
Informatii si statistici despre acest cuvant
Cuvantul este compus din: 5 litere.
Fiind format din 5 litere, acest cuvant este de dimensiune medie. Cuvantul nu contine diacritica: ă Cuvantul nu contine diacritica: â Cuvantul nu contine diacritica: î Cuvantul nu contine diacritica: ș Cuvantul nu contine diacritica: ț Cuvantul nu contine diacritica: ö Cuvantul incepe cu litera "c" si se termina cu litera "i"
DexDefinitie.com este un site dictionar al limbii romane. Gasiti aici aproape toate cuvintele din limba romana, impreuna cu explicatii (definitii). Mai gasiti si statistici legate de fiecare cuvant. Baza de date contine 131.563 de definitii, explicatii, antonime, sinonime.
Site-ul functioneaza excelent pe telefoane mobile Android is iOS. Daca aveti de adaugat vreun cuvant, de facut o corectare, va rugam sa folositi pagina de contact pentru a ne trimite un mesaj.