Varianta definitie 1: Cotlon, cotloane, substantiv neutru
1. Loc ferit, neumblat; ascunzatoare, ascunzis. ♦ (Regional) Scobitura in malul unui rau, sub nivelul apei.
2. Constructie de zid, suport solid de fier sau injghebare simpla de pietre, in care se face loc si pe care se asaza cazanul la fiert.
3. Firida facuta in zid, sub cuptorul vetrei taranesti. ♢ Expresie A sta (sau a zacea) pe cotlon = a pierde vremea; a lenevi, a trandavi. ♦ (Rar) Adancitura facuta in zid; firida, ocnita. – Din limba maghiara Katlan.
Varianta definitie 4: Cotlon -oane n. 1) Cuptor taranesc de vara. 2) Adancitura, special facuta in peretii caselor taranesti, care serveste ca loc de pastrare a obiectelor de uz casnic; ocnita; cotruta. 3) Loc dosit; ascunzis. 4) Gaura in malul unui rau sub nivelul apei. 5) Scobitura orizontala sapata de oameni intr-un mal de lut. /<ung. katlan
Varianta definitie 5: Cotlon (cotloane), substantiv neutru –
1. Foc primitiv, facut cu pietre ingramadite, care protejeaza flacarile. –
2. Nisa, firida. –
3. Ascunzatoare, vizuina. –
4. Loc stincos, stincarie.
Mag. katlan (DAR), din limba slava (veche) kotĭlŭ „caldare” (Miklosich, Slaw.
Elem., 26; Miklosich, Lexicon, 306; Cihac, II, 76), conform cocli, si ceh. kotlina „caldare, crater”.
Este dublet de la coclan (var. cotlan, corlan), substantiv neutru (Oltenia, camin), ca si de la coclauri, substantiv neutru plural, cu sing. analogice coclaur si coclaur si coclaura (loc stincos, creasta, tanc), care pare a proveni de la un sing. *coclau, varianta de la cotlon 4 (dupa DAR, din mag. kö „piatra”; dupa Byck-Graur, 28, din limba slava (veche) *kotlavŭ). – Derivat cotloni, verb (a face fumar la un cuptor; a iscodi, a cauta); cotloneala, substantiv feminin (cautare, cercetare).
Alte informatii despre acest cuvant
Cuvantul este compus din: 6 litere. Cuvantul incepe cu litera "c" si se termina cu litera "n"
DexDefinitie.com este un site dictionar al limbii romane. Gasiti aici aproape toate cuvintele din limba romana, impreuna cu explicatii (definitii). Mai gasiti si statistici legate de fiecare cuvant. Baza de date contine 131.563 de definitii, explicatii, antonime, sinonime.
Site-ul functioneaza excelent pe telefoane mobile Android is iOS. Daca aveti de adaugat vreun cuvant, de facut o corectare, va rugam sa folositi pagina de contact pentru a ne trimite un mesaj.