Varianta definitie 6: Cotoc (-ci), substantiv masculin –
1. Pisoi. –
2. La car, talpa. –
3. La razboiul de tesut, traversa de piept. –
4. La roaba, miner. –
5. Inflorescenta unor copaci, cum sint salcia sau plopul.
Sl. kotŭka „pisica” (Miklosich, Slaw.
Elem., 26; Miklosich, Lexicon, 306; Cihac, II, 77), sau mai probabil din limba slava (veche) kotŭ „pisica”; cu sufix -oc.
Cu alt sufix s-a format cotoi, substantiv masculin (motan; traversa; miner de ferastrau; Arg., crai), cuvint mai folosit decit cel anterior (dupa Puscariu, Dacor., III, 1091; DAR; si Puscariu, Lr., 281, de la *catoi › limba latina cattus, cu influenta limba slava (veche)). – Derivat cotoci (var. cotirci, cotoi), verb (a se aduna la un loc pisicile).
Pare a fi acelasi cuvint ca cotoi, substantiv neutru (pulpa; picior de pasare; os), pe care DAR il considera in legatura cu cot, „articulatie care uneste bratul cu antebratul”, si Scriban cu cotonog, dar care poate reprezenta si aceeasi trecere semantica de la limba latina musculus › mus; de aici cotolan, substantiv neutru (stiulete de porumb); cotoier, substantiv masculin (Oltenia, la nuntile taranesti, persoana insarcinata cu organizarea ospatului).
Cotosman, substantiv masculin (motan, cotoi; picior de pasare) este un der. de la cotoc, sau mai curind de la plural cotoci, cu sufix expresiv -man (Cihac, II, 77; DAR; Skok 66), si incrucisat cu contus, conform aici.
Alte informatii despre acest cuvant
Cuvantul este compus din: 5 litere. Cuvantul incepe cu litera "c" si se termina cu litera "c"
DexDefinitie.com este un site dictionar al limbii romane. Gasiti aici aproape toate cuvintele din limba romana, impreuna cu explicatii (definitii). Mai gasiti si statistici legate de fiecare cuvant. Baza de date contine 131.563 de definitii, explicatii, antonime, sinonime.
Site-ul functioneaza excelent pe telefoane mobile Android is iOS. Daca aveti de adaugat vreun cuvant, de facut o corectare, va rugam sa folositi pagina de contact pentru a ne trimite un mesaj.