Varianta definitie 1: Crainic, -Ă, crainici, -ce, substantiv
1. Substantiv masculin (Înv.) Persoana care anunta multimii poruncile suveranului sau ale autoritatilor; vestitor.
2. Substantiv masculin si feminin: Persoana care citeste informatiile, comunicarile, stirile oficiale etcetera, anunta programul la o statie de radio, de televiziune sau la o manifestatie; spicher.
3. Substantiv masculin (Regional) Haitas, gonaci (la vanatoare). – Din limba ucraineana Krajnik.
Varianta definitie 5: Crainic -ca (-ci, -ce) m. si feminin: 1) inv.
Persoana care aducea la cunostinta multimii poruncile suveranului sau ale autoritatilor; vestitor. 2) Persoana care citeste informatiile, comunicarile oficiale, anunta programul la un post de radio sau de televiziune; spicher. /<ucr. krajnik
Varianta definitie 6: Crainic, crainice, substantiv neutru (regional) masina de ridicat pietre si lemne grele; granic, posada.
Varianta definitie 7: Crainic (crainici), substantiv masculin –
1. Herald, dregator. –
2. Vestitor. –
3. Perceptor de dari.
Origine incerta.
Data find prezenta rut. krajnik „judecator” si a mag. krajnik „judecator al nobililor” ar putea reprezenta un limba slava (veche) *krajnikŭ „regal”, de la krai „rege”, conform crai; poate fi insa si o der. interna a rom.
Dupa Skok, Slavia, IV, 328, Candrea si DAR rom. provine din rut.; Scriban se gindeste la limba slava (veche) krai „margine”, conform craina.
Derivat crani(ci), verb (a vesti, a anunta, a face cunoscut); cranga, adverb (Mold., ca un vagabond), probabil in loc de crain(i)ci, in expresia a umbla creanga; crancau, substantiv masculin (Mold., petrecaret, haimana); crancalic, substantiv masculin (Mold., petrecere).
Varianta definitie 8: Crainic (crainice), substantiv neutru – Pirghie cu care se ridica piatra morii de griu. – Varianta gra(i)nic.
Germ.
Kranich (DAR).
În Banat si Olt.
Alte informatii despre acest cuvant
Cuvantul este compus din: 7 litere. Cuvantul incepe cu litera "c" si se termina cu litera "c"
DexDefinitie.com este un site dictionar al limbii romane. Gasiti aici aproape toate cuvintele din limba romana, impreuna cu explicatii (definitii). Mai gasiti si statistici legate de fiecare cuvant. Baza de date contine 131.563 de definitii, explicatii, antonime, sinonime.
Site-ul functioneaza excelent pe telefoane mobile Android is iOS. Daca aveti de adaugat vreun cuvant, de facut o corectare, va rugam sa folositi pagina de contact pentru a ne trimite un mesaj.