Varianta definitie 1: CredinȚĂ, credinte, substantiv feminin
1. Faptul de a crede in adevarul unui lucru; convingere, siguranta, certitudine. ♢ Profesiune de credinta = declaratie publica pe care o face cineva asupra principiilor sau convingerilor sale.
2. (Înv.) Încredere (pe care o inspira cineva). ♢ Locutiune adverb În credinta = intr-adevar. ♢ Expresie A-si manca credinta = a se comporta astfel incat nu mai inspira incredere. (Înv.) A bea (sau a lua, a sorbi) credinta (sau credinta) = a gusta din mancarurile servite domnitorului pentru a-l incredinta ca nu sunt otravite.
3. Fidelitate, devotament, statornicie fata de cineva sau de ceva. ♦ (Regional) Logodna.
4. Speranta, nadejde.
5. Convingere despre existenta lui Dumnezeu; marturisire a acestei convingeri prin respectarea prescriptiilor bisericesti; religie, cult. – Limba Latina *Credentia.
Varianta definitie 6: CredinȚĂ -e f. 1) Încredere deplina in adevarul unui lucru; convingere adanca. - in succes. ♢ Om de (buna) - persoana pe care te poti bizui; om in care poti avea incredere. A-si pune -a in cineva (sau A se lasa in -a cuiva) a se increde in cineva; a se bizui pe cineva. A-si manca -a a pierde increderea tuturor. 2) Devotament fata de cineva sau ceva; fidelitate. A jura -. - conjugala. 3) Forma a constiintei sociale in care realitatea este reflectata si interpretata ca fiind dependenta de fiinte si forte supranaturale; confesiune; cult; religie. [G.-D. Credintei] /<lat. credentia
Varianta definitie 7: Credinta (credinte), substantiv feminin –
1. Faptul de a crede. –
2. Parere, opinie. –
3. Convingere. –
4. Convingere religioasa. –
5. Siguranta, certitudine. –
6. Încredere. –
7. Garantie, cautiune. –
8. Promisiune, angajament in casatorie. –
9. Logodna. –
10. Dar de logodna. –
11. Credit comercial. –
12. (Înv.) Munci executate de administratie sau dari strinse direct de Finante.
Limba Latina *credentia (Puscariu 412; Candrea-Dens., 405; REW 2306; DAR); conform sard. credença, logud. credenzia, verifica cuvantul: franceza credence (Vie de S. Alexis, 3).
Pentru sensurile 8-10 (Banat, Trans.) conform ALR, II,
158. – Derivat credincer, substantiv masculin (om de incredere, imputernicit, delegat, reprezentant; cuvant invechit, slujbas la curtea domneasca insarcinat cu pivnitele cu vin si cu gustarea mincarii; cuvant invechit, ostatic), cu sufix -(c)er ca medelnicer, pivnicer; credincios, adjectiv (credincios, sigur, de incredere; credincios, care crede in Dumnezeu; fidel, exact), pe care DAR il presupune der. de la un limba latina *credentiosus, ipoteza ce pare inutila; necredincios, adjectiv (care nu are credinta; pagin; adulter); credinciosie, substantiv feminin (invechit, fidelitate, lealitate; cinste); credinta, verb (invechit, a incredinta; Trans., a se angaja, a promite casatorie); necredinta, substantiv feminin (lipsa de credinta; impietate; infidelitate; adulter); incredinciosa, verb reflexiv (invechit, a se increde, a avea incredere); incredinta, verb (a incredinta; a avea incredere; a incerca; a convinge, a asigura; a converti; a promite casatorie); incredintator, adjectiv (convingator).
Alte informatii despre acest cuvant
Cuvantul este compus din: 10 litere. Cuvantul incepe cu litera "c" si se termina cu litera "n"
DexDefinitie.com este un site dictionar al limbii romane. Gasiti aici aproape toate cuvintele din limba romana, impreuna cu explicatii (definitii). Mai gasiti si statistici legate de fiecare cuvant. Baza de date contine 131.563 de definitii, explicatii, antonime, sinonime.
Site-ul functioneaza excelent pe telefoane mobile Android is iOS. Daca aveti de adaugat vreun cuvant, de facut o corectare, va rugam sa folositi pagina de contact pentru a ne trimite un mesaj.