DexDefinitie.com

Dex Definitie Explicatie, Ce Inseamna Cuvantul Croi

1 * Cuvantul cu diacritice: croi
Cuvantul fara diacritice: croi

Definitie: CROI1, croiuri, substantiv neutru Croială (1). – Din croială (derivat regresiv).


2 * Cuvantul cu diacritice: croí
Cuvantul fara diacritice: croi

Definitie: CROI2, croiesc, verb IV. 1. Tranzitiv A tăia un material după forma și măsura indicată sau după un contur desenat în prealabil, pentru a obține piese ce urmează a fi asamblate în vederea confecționării unui obiect. 2. Tranzitiv A plănui, a pune la cale o lucrare care are nevoie de indicații, de planuri etcetera; a începe un lucru sau o lucrare. ♦ Figurativ A ticlui o minciună. 3. Tranzitiv A desfunda, a deschide un drum, o șosea etcetera, înlăturând obstacolele. 4. Tranzitiv Figurativ (Familiar) A lovi, a bate un animal sau un om (făcându-i dungi sau vânătăi pe piele). 5. Intranzitiv Figurativ (Familiar; în expresie) A o croi la fugă = a fugi în cea mai mare grabă (spre a scăpa de o primejdie). – Din limba slava (veche) krojiti.


3 * Cuvantul cu diacritice: croí
Cuvantul fara diacritice: croi

Definitie: CROI verb verifica cuvantul: atinge, bate, lovi, plesni, trage.


4 * Cuvantul cu diacritice: croí
Cuvantul fara diacritice: croi

Definitie: CROI verb 1. a tăia, (Transilvania), a săbăi. (- o haină.) 2. a-și tăia, (învechit) a sparge. (Fluviul își - drum prin munți.)


5 * Cuvantul cu diacritice: croi
Cuvantul fara diacritice: croi

Definitie: CROI substantiv verifica cuvantul: croială, tăietură.


6 * Cuvantul cu diacritice: croi
Cuvantul fara diacritice: croi

Definitie: croi substantiv neutru, plural croiuri


7 * Cuvantul cu diacritice: croí
Cuvantul fara diacritice: croi

Definitie: croi verb, indicativ prezent 1 singular și 3 plural croiesc, imperfect 3 singular croia; conjunctie: prezent 3 singular și plural croiască


8 * Cuvantul cu diacritice: a croí -iésc
Cuvantul fara diacritice: croi

Definitie: A CROI -iesc tranzitiv 1) (obiecte de îmbrăcăminte, încălțăminte etcetera) A tăia dintr-un material după anumite forme și dimensiuni în vederea confecționării. 2) (drumuri, cărări etcetera) A deschide înlăturând obstacolele. ♢ - planuri a face planuri pentru viitor. - o minciună a ticlui o minciună. 3) fig. (lucrări, acțiuni etcetera) A pregăti luând măsurile necesare în vederea realizării. 4) fig. popular (oameni, animale) A supune unei lovituri puternice. [Silabe cro-i] limba slava (veche) krojiti


9 * Cuvantul cu diacritice: croí -oésc -ít
Cuvantul fara diacritice: croi

Definitie: croi (-oesc, -it), verb – 1. A tăia. – 2. A tranșa. – 3. (Înv.) A face o incizie. – 4. A tăia materialul după un model, a tăia materialul un croitor sau o croitoreasă. – 5. A confecționa, a face. – 6. A da o formă, a modela. – 7. A plănui, a proiecta. – 8. A medita, a reflecta. – 9. A inventa, a făuri. – 10. A face dungi, a brăzda cu lovituri de bici sau palme. – 11. A pedepsi, a lovi, a bate, a da pumni, a pălmui. – 12. A deschide drum. – 13. A fugi, a scăpa. -Mr. cruescu, cruire, megl. cruies, cruiri. Sl. kroiti, krajati „a tăia” (Miklosich, Slaw. Elem., 26; Miklosich, Lexicon, 312; Cihac, II, 84; Conev 60); conform bulgara krojă, limba sarba: krojiti, slov. krajati. – Derivat croială, substantiv feminin (tăietură a unei haine; plan, proiect; dispoziție; tipar, model; minciună, înșelăciune; lovitură, palmă); croi, substantiv neutru (croială), din bulgara, limba sarba: kroj; croitură, substantiv feminin (croială, confecționare; bucată de material pentru un obiect de îmbrăcăminte); croitoare, substantiv feminin (briceag de pantofar); croitor, substantiv masculin (meseriaș care croiește și coase haine; cuvant invechit, tăietor; insectă, Cerambys credo); croitoreasă, substantiv feminin (meseriașă care croiește și coase haine); croitoriță, substantiv feminin (Mold., Bucovina, croitoreasă); croitori, verb (a se ocupa cu croitoria); croitorie, substantiv feminin (meseria croitorului); croitorit, substantiv neutru (croitorie); croitoresc, adjectiv (de croitor); răscroi, verb (a îndrepta prima croială a unei rochii; a decolta, a face decolteul unei rochii); răscroială, substantiv feminin (acțiunea de a răscroi; decolteu).


Informatii si statistici despre acest cuvant

Cuvantul este compus din: 4 litere.
Fiind format din 4 litere, acest cuvant este de dimensiune mica.
Cuvantul nu contine diacritica: ă
Cuvantul nu contine diacritica: â
Cuvantul nu contine diacritica: î
Cuvantul nu contine diacritica: ș
Cuvantul nu contine diacritica: ț
Cuvantul nu contine diacritica: ö
Cuvantul incepe cu litera "c" si se termina cu litera "i"



Cuvinte in Limba Romana care incep cu litera


Resurse



Cuvinte aleatoare



© Copyright DexDefinitie.com 2015 - 2024 / Site-ul foloseste baza de date oferita gratuit de catre dexonline.ro

DexDefinitie.com este un site dictionar al limbii romane. Gasiti aici aproape toate cuvintele din limba romana, impreuna cu explicatii (definitii). Mai gasiti si statistici legate de fiecare cuvant. Baza de date contine 131.563 de definitii, explicatii, antonime, sinonime.

Site-ul functioneaza excelent pe telefoane mobile Android is iOS. Daca aveti de adaugat vreun cuvant, de facut o corectare, va rugam sa folositi pagina de contact pentru a ne trimite un mesaj.