DexDefinitie.com

Definitie Croi - Ce inseamna si explicatie

Varianta definitie 1: Croi1, croiuri, substantiv neutru Croiala (1). – Din Croiala (derivat regresiv).
Varianta definitie 2: Croi2, croiesc, verb IV.
1. Tranzitiv A taia un material dupa forma si masura indicata sau dupa un contur desenat in prealabil, pentru a obtine piese ce urmeaza a fi asamblate in vederea confectionarii unui obiect.
2. Tranzitiv A planui, a pune la cale o lucrare care are nevoie de indicatii, de planuri etcetera; a incepe un lucru sau o lucrare. ♦ Figurativ A ticlui o minciuna.
3. Tranzitiv A desfunda, a deschide un drum, o sosea etcetera, inlaturand obstacolele.
4. Tranzitiv Figurativ (Familiar) A lovi, a bate un animal sau un om (facandu-i dungi sau vanatai pe piele).
5. Intranzitiv Figurativ (Familiar; in expresie) A o croi la fuga = a fugi in cea mai mare graba (spre a scapa de o primejdie). – Din limba slava (veche) Krojiti.
Varianta definitie 3: Croi verb verifica cuvantul: atinge, bate, lovi, plesni, trage.
Varianta definitie 4: Croi verb
1. a taia, (Transilvania), a sabai. (- o haina.)
2. a-si taia, (invechit) a sparge. (Fluviul isi - drum prin munti.)
Varianta definitie 5: Croi substantiv verifica cuvantul: croiala, taietura.
Varianta definitie 6: Croi substantiv neutru, plural croiuri
Varianta definitie 7: Croi verb, indicativ prezent 1 singular si 3 plural croiesc, imperfect 3 singular croia; conjunctie: prezent 3 singular si plural croiasca
Varianta definitie 8: A croi -iesc tranzitiv 1) (obiecte de imbracaminte, incaltaminte etcetera) A taia dintr-un material dupa anumite forme si dimensiuni in vederea confectionarii. 2) (drumuri, carari etcetera) A deschide inlaturand obstacolele. ♢ - planuri a face planuri pentru viitor. - o minciuna a ticlui o minciuna. 3) fig. (lucrari, actiuni etcetera) A pregati luand masurile necesare in vederea realizarii. 4) fig. popular (oameni, animale) A supune unei lovituri puternice. [Silabe Cro-i] /<sl. krojiti
Varianta definitie 9: Croi (-oesc, -it), verb –
1. A taia. –
2. A transa. –
3. (Înv.) A face o incizie. –
4. A taia materialul dupa un model, a taia materialul un croitor sau o croitoreasa. –
5. A confectiona, a face. –
6. A da o forma, a modela. –
7. A planui, a proiecta. –
8. A medita, a reflecta. –
9. A inventa, a fauri. –
10. A face dungi, a brazda cu lovituri de bici sau palme. –
11. A pedepsi, a lovi, a bate, a da pumni, a palmui. –
12. A deschide drum. –
13. A fugi, a scapa. -mr. cruescu, cruire, megl. cruies, cruiri.
Sl. kroiti, krajati „a taia” (Miklosich, Slaw.
Elem., 26; Miklosich, Lexicon, 312; Cihac, II, 84; Conev 60); conform bulgara kroja, limba sarba: krojiti, slov. krajati. – Derivat croiala, substantiv feminin (taietura a unei haine; plan, proiect; dispozitie; tipar, model; minciuna, inselaciune; lovitura, palma); croi, substantiv neutru (croiala), din bulgara, limba sarba: kroj; croitura, substantiv feminin (croiala, confectionare; bucata de material pentru un obiect de imbracaminte); croitoare, substantiv feminin (briceag de pantofar); croitor, substantiv masculin (meserias care croieste si coase haine; cuvant invechit, taietor; insecta, Cerambys credo); croitoreasa, substantiv feminin (meseriasa care croieste si coase haine); croitorita, substantiv feminin (Mold., Bucovina, croitoreasa); croitori, verb (a se ocupa cu croitoria); croitorie, substantiv feminin (meseria croitorului); croitorit, substantiv neutru (croitorie); croitoresc, adjectiv (de croitor); rascroi, verb (a indrepta prima croiala a unei rochii; a decolta, a face decolteul unei rochii); rascroiala, substantiv feminin (actiunea de a rascroi; decolteu).

Alte informatii despre acest cuvant

Cuvantul este compus din: 4 litere.
Cuvantul incepe cu litera "c" si se termina cu litera "i"

Cuvinte in Limba Romana care incep cu litera


Resurse



Cuvinte aleatoare



© Copyright DexDefinitie.com 2015 - 2025 / Site-ul foloseste baza de date oferita gratuit de catre dexonline.ro

DexDefinitie.com este un site dictionar al limbii romane. Gasiti aici aproape toate cuvintele din limba romana, impreuna cu explicatii (definitii). Mai gasiti si statistici legate de fiecare cuvant. Baza de date contine 131.563 de definitii, explicatii, antonime, sinonime.

Site-ul functioneaza excelent pe telefoane mobile Android is iOS. Daca aveti de adaugat vreun cuvant, de facut o corectare, va rugam sa folositi pagina de contact pentru a ne trimite un mesaj.