Varianta definitie 3: Crunt adjectiv m., plural crunti; f. singular crunta, plural crunte
Varianta definitie 4: Crunt -ta (-ti, -te) 1) (despre persoane) Care provoaca suferinte grave; extrem de crud; atroce; feroce. 2) (despre lupte, batalii) Care se caracterizeaza prin inversunare, prin cruzime; crancen. 3) Care este plin de sange; insangerat. /<lat. cruentus
Varianta definitie 5: Crunt (crunta), adjectiv –
1. Plin de singe, insingerat. –
2. Singeros, crud, feroce. –
3. Cumplit, ingrozitor.
Limba Latina cruentus (Puscariu 418; Candrea-Dens., 414; DAR); conform limba italiana, sp., port. cruento. – Derivat crunta verb (a insingera, a umple de singe; a taia, a rani); incrunta, verb (a insingera; a taia, a rani; a increti; reflexiv, a-si increti fruntea, a se uita urit), la care ultimele sensuri par sa apartina unui cuvint diferit, asimilat celui anterior prin etimologie populara (dupa Puscariu 824; Candrea-Dens., 415; si DAR direct din limba latina cruentare); incruntatura, substantiv feminin (pata de singe; privire amenintatoare); incruntator, adjectiv (crud, salbatic), cuvant invechit; descrunta, verb (a linisti, a potoli).
În toate cuvintele, sensul etimologic este cuvant invechit
Alte informatii despre acest cuvant
Cuvantul este compus din: 5 litere. Cuvantul incepe cu litera "c" si se termina cu litera "t"
DexDefinitie.com este un site dictionar al limbii romane. Gasiti aici aproape toate cuvintele din limba romana, impreuna cu explicatii (definitii). Mai gasiti si statistici legate de fiecare cuvant. Baza de date contine 131.563 de definitii, explicatii, antonime, sinonime.
Site-ul functioneaza excelent pe telefoane mobile Android is iOS. Daca aveti de adaugat vreun cuvant, de facut o corectare, va rugam sa folositi pagina de contact pentru a ne trimite un mesaj.