1 * Cuvantul cu diacritice: cu
Cuvantul fara diacritice: cu
Definitie: CU prep. 1. Introduce un atribut sau un nume predicativ; a) indică asocierea: casă cu livadă; b) indică conținutul: pahar cu bere; c) indică o posesiune sau posesorul: mașinuță cu motor; d) indică o dependență, o legătură: rudă cu mine; e) indică o însușire: copil cu talent; f) indică instrumentul: călătorie cu avionul. II. Introduce complemente indirecte: ține cu echipa studențească. III. Introduce complemente circumstanțiale: a) de mod: câștiga cu acul; b) formează locuțiuni modale: cu duioșie, cu blândețe, cu ciudă, cu grijă, cu drag, cu fuga, cu binișorul; c) instrumental: desenăm cu cărbune; d) sociativ: merg cu Irina; e) de cauză: nu mai auzea nimic cu atâta gălăgie; f) de timp: nu venea cu saptămânile. (Expr.) Cu anul (sau cu ziua etcetera) = pe timp de un an (sau pe o zi etcetera); g) cu substantivul repetat exprimă ideea de succesiune: zi cu zi; h) de relație: e artist numai cu numele. IV. Formează loc. conjunctie: și prep.: cu toate acestea, cu toate că, alături cu, la fel cu. V. Cu valoare de conjunctie:: șoarecele cu pisica. – Limba Latina cum.
2 * Cuvantul cu diacritice: cu
Cuvantul fara diacritice: cu
Definitie: Cu antonim: fără
3 * Cuvantul cu diacritice: cu
Cuvantul fara diacritice: cu
Definitie: CU prep. 1. (modal) prin. (Serbarea începe cu focuri de artificii.)2. (temporal) de, după. (Zi cu zi.)3. (instrumental) din. (Pocnește cu biciul.)4. (instrumental) prin. (Se înțeleg cu tălmaci.)5. (arată conținutul) de. (Un pahar cu apă.)
4 * Cuvantul cu diacritice: cu
Cuvantul fara diacritice: cu
Definitie: cu prep.
5 * Cuvantul cu diacritice: cu
Cuvantul fara diacritice: cu
Definitie: CUprep. 1) (introduce un atribut sau un complement indirect)Zi cu soare. 2) (introduce complemente circumstanțiale)Plânge cu jale. 3) (introduce un element al subiectului multiplu și indică asocierea)Unu și cu unu fac doi. 4) (intră în alcătuirea prepozițiilor compuse și a locuțiunilor prepoziționale și conjuncționale) O dată cu... În raport cu... La fel cu... limba latina cum
6 * Cuvantul cu diacritice: cu
Cuvantul fara diacritice: cu
Definitie: cu, prep. – 1. Funcție asociativă: s-au pornit cu toată oastea (Gr. Urechiă). – 2. Funcție atributivă: om cu dreptate (Creangă). – 3. Funcție reciprocă: s-a măritat cu un învățător (Rebreanu). – 4. Funcție instrumentală: aruncau cu pietre (Bălcescu). – 5. Funcție cantitativă: un bucătar cu zece galbeni pe lună (Alecsandri). – 6. În același timp, totodată (funcție temporară): de cu iarnă murit-au și craiul (Neculce). – 7. În timpul (funcție durativă): nu venea cu zilele pe-acasă (Ispirescu). – 8. Funcție modală: privea la ei cu drag (Eminescu) (cu acest uz, coincide cu formațiile romanice cu – mente). – 9. Din cauza (funcție cauzală): am răgușit cu surdul ista (Alecsandri). – 10. Deși, cu toate că (funcție concesivă, în combinație cu tot): eram trist, cu tot timpul frumos (Negruzzi). – 11. Ca la fel ca (funcție comparativă, în combinație cu mai multe adjectiv ): potrivit cu năravul și apucăturile lui (Creangă). – Mr., megl., istr. cu. Limba Latina cŭm (Pușcariu 421; Candrea-Dens., 417; REW 2385; Moser 418; DAR); conform limba italiana, sp. con, prov. com, co, port. com. Observațiile din DAR, în legătură cu folosirea art. cu această prep. nu par pertinente sau, cel puțin, nu sînt complete.
Informatii si statistici despre acest cuvant
Cuvantul este compus din: 2 litere.
Fiind format din 2 litere, acest cuvant este de dimensiune mica. Cuvantul nu contine diacritica: ă Cuvantul nu contine diacritica: â Cuvantul nu contine diacritica: î Cuvantul nu contine diacritica: ș Cuvantul nu contine diacritica: ț Cuvantul nu contine diacritica: ö Cuvantul incepe cu litera "c" si se termina cu litera "u"
DexDefinitie.com este un site dictionar al limbii romane. Gasiti aici aproape toate cuvintele din limba romana, impreuna cu explicatii (definitii). Mai gasiti si statistici legate de fiecare cuvant. Baza de date contine 131.563 de definitii, explicatii, antonime, sinonime.
Site-ul functioneaza excelent pe telefoane mobile Android is iOS. Daca aveti de adaugat vreun cuvant, de facut o corectare, va rugam sa folositi pagina de contact pentru a ne trimite un mesaj.