Varianta definitie 1: Curat, -Ă, curati, -te, adjectiv , adverb I. Adjectiv
1. Lipsit de murdarie, de praf, de pete etcetera ♢ Expresie (Substantivat) A trece (sau a scrie etcetera) pe curat = a transcrie ceva, fara greseala sau corectura, pe alta foaie sau pe alt caiet. ♦ (Despre aer) Lipsit de impuritati; proaspat. ♦ (Despre o incapere, o casa) Bine intretinut; ingrijit. ♦ (Despre vase) Din care se poate manca sau bea. ♦ (Despre fiinte) Care iubeste curatenia.
2. Figurativ Fara vina, decent, ireprosabil (ca tinuta, comportare).
3. Figurativ Cinstit, sincer, leal. ♦ Pur, nevinovat, cast.
4. (Despre cer, vazduh) Fara nori; senin, clar. ♦ (Despre apa, lacrimi, pietre pretioase etcetera) Transparent, cristalin, limpede.
5. Pur, neamestecat.
Grau curat.
6. Figurativ (Despre voce, glas etcetera) Sonor, clar, cristalin.
7. Figurativ Lamurit, deslusit, clar, deschis. ♢ Expresie (Familiar) Vorba curata = vorba spusa fara inconjur, in mod categoric.
8. Veritabil, autentic, adevarat.
9. (În superstitii) Asupra caruia nu apasa un blestem sau o vraja; care nu este sub influenta diavolului. ♢ Expresie Nu-i lucru curat = este ceva la mijloc, a intervenit ceva anormal, nefiresc. II. Adv.
Chiar, precis, intocmai, exact. – Verifica cuvantul: Cura2.
Varianta definitie 7: Curat adjectiv m., plural curati; f. singular curata, plural curate
Varianta definitie 8: Curat3 -ta (-ti, -te) 1) Care nu este murdar; care nu are pete. ♢ A scapa cu obrazul - a iesi nepatat dintr-o situatie dubioasa. 2) Care iubeste curatenia. 3) figurat Caruia nu i se poate reprosa nimic; fara prihana; cinstit. 4) (despre cer) Care este senin. 5) (despre apa, pietre pretioase) Care este fara impuritati; limpede; straveziu. 6) (despre aer) Care nu este viciat; proaspat. 7) (despre glas) Care este sonor; cristalin. 8) Care nu este amestecat cu nimic; pur. Aur -. ♢ Nu-i lucru - este ceva la mijloc; ceva nu este in ordine. /conform limba latina curare
Varianta definitie 9: Curat2 adverb 1) Întru totul; exact; precis; intocmai; chiar. - vorba ceea: sezi binisor, nu-mi da pace. 2) Bine; cu maiestrie. A scrie -.
A spala -. 3) (construit cu verbul A spune) Pe inteles; limpede; deslusit. /conform limba latina curare
Varianta definitie 10: Curat1 n. : A scrie (a trece sau a copia) pe - a scrie (a trece sau a copia) un text de pe ciorna intr-o forma ingrijita. /conform limba latina curare
Varianta definitie 11: Curat, -a, curati, -te adjectiv
1. (d. infractiuni) fara urme vizibile care sa duca la identificarea faptasului.
2. (d. infractori) cu alibi.
3. legal, care nu este in afara legii. (Nota: Definitia este preluata din Dictionar de argou al limbii romane, Editura Niculescu, 2007)
Alte informatii despre acest cuvant
Cuvantul este compus din: 5 litere. Cuvantul incepe cu litera "c" si se termina cu litera "t"
DexDefinitie.com este un site dictionar al limbii romane. Gasiti aici aproape toate cuvintele din limba romana, impreuna cu explicatii (definitii). Mai gasiti si statistici legate de fiecare cuvant. Baza de date contine 131.563 de definitii, explicatii, antonime, sinonime.
Site-ul functioneaza excelent pe telefoane mobile Android is iOS. Daca aveti de adaugat vreun cuvant, de facut o corectare, va rugam sa folositi pagina de contact pentru a ne trimite un mesaj.