DexDefinitie.com

Dex Definitie Explicatie, Ce Inseamna Cuvantul Curge

1 * Cuvantul cu diacritice: cúrge
Cuvantul fara diacritice: curge

Definitie: CURGE, pers. 3 curge, verb III. Intranzitiv I. 1. (Despre ape) A se mișca necontenit în direcția pantei. ♢ Expresie A curge gârlă = a veni din belșug. Va curge multă apă pe gârlă (sau pe Dunăre) = va trece mult timp. Dacă (sau de) nu curge, pică = chiar dacă câștigul nu este mare, tot te alegi cu ceva. ♦ (Despre ploaie) A cădea din abundență, întruna. 2. A pluti. Curgeau pe râu scânduri rupte. 3. (Despre sânge) A circula. 4. (Despre lacrimi, sudoare; prin extensiune despre sânge) A se scurge, a picura. ♦ A supura. ♦ (Despre unele materii trecute în stare lichidă) A se prelinge. A curs lumânarea. ♦ A lăsa să se scurgă lichidul dinăuntru. Curge butoiul. 5. A se desprinde din ceva, căzând succesiv, bucată după bucată. 6. A atârna, a spânzura. Părul lung curgea în vițe până pe spate. ♢ Expresie A-i curge (cuiva) peticele = a fi îmbrăcat în haine zdrențăroase. 7. (Despre grupuri de ființe sau de vehicule) A se succeda necontenit, a veni mereu; a năpădi. II. Figurativ 1. (Despre vorbe, discursuri, stil etcetera) A se înșira cu ușurință. 2. (Despre timp, viață, zile etcetera) A trece, a se desfășura. 3. (Despre termene, dobânzi) A se socoti, a începe de la... 4. (Înv.; despre apariția unui fenomen) A rezulta, a proveni, a decurge. [Perf. substantiv curse, part. curs. – Varianta: (învechit și reg.) cure verb III] – Limba Latina currere (după merge).


2 * Cuvantul cu diacritice: cúrge
Cuvantul fara diacritice: curge

Definitie: CURGE verb verifica cuvantul: decurge, proveni, reieși, rezulta, scurge, trece, urma.


3 * Cuvantul cu diacritice: cúrge
Cuvantul fara diacritice: curge

Definitie: CURGE verb 1. (astăzi rar) a se scurge, (popular) a merge, (învechit și reg.) a cure, a râura, (învechit) a purcede. (Apa - lin la vale.) 2. a trece. (Apa -, pietrele rămân.) 3. verifica cuvantul: circula. 4. a-i pica, a-i picura, a i se prelinge, a i se scurge, (popular) a-i merge. (Îi - lacrimi din ochi.) 5. verifica cuvantul: supura. 6. verifica cuvantul: atârna.


4 * Cuvantul cu diacritice: cúrge
Cuvantul fara diacritice: curge

Definitie: curge verb, indicativ prezent 3 singular curge; 3 plural curg; part. curs


5 * Cuvantul cu diacritice: a cúrge
Cuvantul fara diacritice: curge

Definitie: A CURGE pers. 3 curge intranzitiv 1) (despre ape) A se mișca necontenit la vale. ♢ - gârlă a veni cu prisosință. 2) fig. (despre ființe sau vehicule) A se deplasa în lanț; a veni într-un șuvoi permanent. 3) fig. (despre viață, unități de timp) A se consuma treptat; a se scurge; a trece. ♢ Va curge încă multă apă pe râu (sau pe gârlă, pe Dunăre etcetera) va trece încă multă vreme. 4) (despre ploaie) A cădea din belșug. 5) (despre învelitori, acoperișuri, poduri) A lăsa să pătrundă apa (sau alte lichide). 6) (despre lacrimi, sudoare etcetera) A ieși prelingându-se. 7) (despre sânge) A se mișca continuu într-un anumit sens și într-un anumit spațiu. 8) (despre recipiente) A lăsa să iasă lichidul dinăuntru. 9) pop. (despre bube, răni) A elimina puroi; a supura; a puroia. 10) A se desprinde din ceva, căzând câte puțin și succesiv. Grâul curge din sac.A-i - peticele a fi îmbrăcat în haine zdrențăroase. 11) A atârna liber în jos. Părul curge pe spate. 12) fig. (despre cuvinte, expresii etcetera) A se înșira cu ușurință. limba latina currere


6 * Cuvantul cu diacritice: cúrge -g cúrs
Cuvantul fara diacritice: curge

Definitie: curge (-g, curs), verb – 1. A se prelinge o masă lichidă. – 2. A pluti. – 3. A produce, a cauza. – 4. A se vărsa (un rîu). – 5. A ieși, a supura o secreție din corp. – 6. A se revărsa, a da pe dinafară. – 7. A pierde lichid un vas. – 8. A veni în număr mare. – 9. A se răspîndi. – 10. A se dezvolta. – 11. A trece (timpul), a se scurge (timpul). – 12. A decurge, a proveni. – 13. A cădea, a se împrăștia. – 14. A recădea. – 15. A circula (sîngele). De la verb a cure, modificat după un întreg grup de verbe care au o formă identică la part. trecut și la perf. simplu: curg a fost refăcut după curs, ca mers, șters, ung, sting, împung, dreg, etcetera (după Pușcariu 455; DAR și Pușcariu, Lr., 22, numai prin analogie cu merg și pentru a evita omonimia de la prezent cu cur; conform Hasdeu, Cuv. din Bătrîni, I, 421; Candrea-Dens., 457). Fundamental are aceleași sensuri cu cure, dar se aplică numai maselor lichide sau obiectelor imateriale; prin urmare lipsește sensul de „a fugi, a alerga”, propriu lui cure. – Derivat curgător, adjectiv (care curge; fluid); cursător, adjectiv (învechit, curgător); decurge, verb (a proveni), format din franceza decouler de la couler; decurs, substantiv neutru (transcurs); scurge, verb (a vărsa; a goli; a prelinge; a se vărsa un rîu; a trece timpul), care reprezintă, prin intermediul lui a scure și cu aceeași modificare ca curge, limba latina excŭrrĕre (Candrea-Dens., 461; Candrea); incurge, verb (a invada, a face o incursiune , a pătrunde), cuvînt literar folosit în Trans., format după modelul limba latina incŭrrĕre.


Informatii si statistici despre acest cuvant

Cuvantul este compus din: 5 litere.
Fiind format din 5 litere, acest cuvant este de dimensiune medie.
Cuvantul nu contine diacritica: ă
Cuvantul nu contine diacritica: â
Cuvantul nu contine diacritica: î
Cuvantul nu contine diacritica: ș
Cuvantul nu contine diacritica: ț
Cuvantul nu contine diacritica: ö
Cuvantul incepe cu litera "c" si se termina cu litera "e"



Cuvinte in Limba Romana care incep cu litera


Resurse



Cuvinte aleatoare



© Copyright DexDefinitie.com 2015 - 2024 / Site-ul foloseste baza de date oferita gratuit de catre dexonline.ro

DexDefinitie.com este un site dictionar al limbii romane. Gasiti aici aproape toate cuvintele din limba romana, impreuna cu explicatii (definitii). Mai gasiti si statistici legate de fiecare cuvant. Baza de date contine 131.563 de definitii, explicatii, antonime, sinonime.

Site-ul functioneaza excelent pe telefoane mobile Android is iOS. Daca aveti de adaugat vreun cuvant, de facut o corectare, va rugam sa folositi pagina de contact pentru a ne trimite un mesaj.