Dex Definitie Explicatie, Ce Inseamna Cuvantul Cutie
1 * Cuvantul cu diacritice: cutíe
Cuvantul fara diacritice: cutie
Definitie: CUTIE,cutii, substantiv feminin 1. Obiect de lemn, de metal, de carton etcetera în formă de cub, de paralelipiped etcetera, gol în interior, în care se păstrează sau care protejează diverse lucruri. ♢ Expresie (Scos) ca din cutie = foarte îngrijit îmbrăcat sau prezentat. (Familiar) (Bagă) capul la cutie = (la jocul „de-a capra”) ferește-ți capul, proptește-l în piept figurat fii prudent, păzește-te Cutie de scrisori = cutie specială, plasată pe stradă de către organele poștale, în care expeditorii introduc scrisorile; cutie particulară în care factorii poștali depun corespondența adusă la domiciliu. 2. Aparat, dispozitiv, organ special etcetera având forma unei cutii (1). Cutie de viteze. Cutie de rezonanță.3. (În sintagma) Cutie craniană = cavitate osoasă în care se află creierul; țeasta capului, craniu. 4. Sertar. 5. (Înv.) Casă de bani; casetă. – Din limba turca: kutu, limba neogreaca: kuti, bulgara, scr. kutija.
2 * Cuvantul cu diacritice: cutíe
Cuvantul fara diacritice: cutie
5 * Cuvantul cu diacritice: cutíe -i
Cuvantul fara diacritice: cutie
Definitie: CUTIE -if. 1) Obiect (de lemn, de metal, de carton etcetera) gol pe dinăuntru, în care se păstrează sau se transportă diferite obiecte. ♢ Scos ca din - îmbrăcat elegant. 2): - craniană oasele care înconjoară creierul; craniu; țeastă. 3): - toracică scheletul din regiunea toracelui unde se află inima, plămânii etcetera 4): - de rezonanță cutie care amplifică sunetele. 5): - de viteze cutie la automobil unde se află mecanismul schimbătorului de viteză. [Art. cutia; G.-D. cutiei; Sil. -ti-e] limba turca kutu, ngr. kuti
6 * Cuvantul cu diacritice: cutíe cutíi
Cuvantul fara diacritice: cutie
Definitie: cutie (cutii), substantiv feminin – 1. Obiect de lemn, metal etcetera, în care se păstrează diferite lucruri. – 2. Etui, toc, trusă. – 3. Sertar. – 4. Cufăr, ladă. – Cutia milelor, institut național de binefacere, fundat în 1775 de către domnitorul Alexandru Ipsilanti, condusă din 1793 de marele vornic de cutie și alimentată de bunurile persoanelor care au decedat fără a lăsa moștenitori, și o treime de la cei care decedau fără să lase testament. – Cutia sătească, specie de piață de grîne fundată în secolul XVIII. – 5. Orfelinat. – Copil de cutie, orfan, copil găsit. – Mr. cutie, megl. cutiiă. Limba Turca: kutu, kuti (Șeineanu, II, 151; Miklosich, Turk. Elem., I, 338; Berneker 653; Lokotsch 1271; Ronzevalle 139); conform limba greaca (veche) ϰουτί, bulgara, limba sarba: kutija, limba albaneza kuti. – Derivat cutier, substantiv masculin (perceptor; negustor ambulant).
Informatii si statistici despre acest cuvant
Cuvantul este compus din: 5 litere.
Fiind format din 5 litere, acest cuvant este de dimensiune medie. Cuvantul nu contine diacritica: ă Cuvantul nu contine diacritica: â Cuvantul nu contine diacritica: î Cuvantul nu contine diacritica: ș Cuvantul nu contine diacritica: ț Cuvantul nu contine diacritica: ö Cuvantul incepe cu litera "c" si se termina cu litera "e"
DexDefinitie.com este un site dictionar al limbii romane. Gasiti aici aproape toate cuvintele din limba romana, impreuna cu explicatii (definitii). Mai gasiti si statistici legate de fiecare cuvant. Baza de date contine 131.563 de definitii, explicatii, antonime, sinonime.
Site-ul functioneaza excelent pe telefoane mobile Android is iOS. Daca aveti de adaugat vreun cuvant, de facut o corectare, va rugam sa folositi pagina de contact pentru a ne trimite un mesaj.