Varianta definitie 1: CÂMP, campuri, substantiv neutru si (1, astazi mai ales in expresie) campi, substantiv masculin
1. Întindere vasta de pamant fara accidente insemnate de teren; ses, campie; spec. intindere de pamant cultivata, semanata; totalitatea ogoarelor din jurul unei comune. ♢ Munca campului = munci agricole.
Artilerie de camp = artilerie care foloseste tunul si obuzierul de calibru mic si care poate fi intrebuintata pe un teren fara accidente prea mari. ♢ Locutiune adverb În plin camp sau in camp deschis = sub cerul liber; fara adapost. ♢ Expresie A o lua peste camp = a merge de-a dreptul, parasind drumul.
A-si lua (sau a apuca) campii = a pleca orbeste, fara a sti incotro (de desperare, de durere, de manie); a ajunge la desperare. ♦ Întindere de pamant in afara unei localitati (unde nu mai sunt case). ♦ Camp de gheata = masa intinsa si neintrerupta de gheata care acopera o suprafata (in regiunile polare).
2. Locutiune Spatiu, portiune de teren in limitele carora se desfasoara o anumita activitate.
Camp de lupta. ♢ (Astazi rar) Campul muncii = sfera de activitate a cuiva; prin extensiune locul in care cineva isi desfasoara activitatea; activitate, munca, productie.
Camp vizual = portiune de spatiu care poate fi cuprinsa cu privirea.
3. (Fiz.) Regiune din spatiu in care fiecarui punct i se asociaza o marime fizica determinata; marime care caracterizeaza o asemenea regiune.
Camp sonor. ♦ Regiune din spatiu in care se pot exercita actiuni de forta asupra corpurilor. ♢ Camp electric = regiune a spatiului caracterizata prin faptul ca, in oricare punct al ei s-ar gasi un mic corp incarcat cu electricitate, acesta ar fi supus actiunii unei forte care nu s-ar exercita daca corpul nu ar fi incarcat astfel.
Camp magnetic = regiune a spatiului caracterizata prin faptul ca, in oricare punct al ei s-ar gasi un mic magnet, acesta ar fi supus unor forte de aceeasi natura ca cele care se exercita intre doi magneti vecini.
4. Forma a materiei prin intermediul careia are loc interactiunea dintre particule.
Camp electromagnetic.
5. (În sintagma) Camp operator = portiune anatomica pe suprafata careia are loc o interventie chirurgicala.
6. Fondul unui tablou, al unei gravuri, al unei podoabe etcetera
7. Multime de valori ale uneia sau mai multor marimi (matematice, fizice etcetera) variabile. – Limba Latina Campus.
Varianta definitie 4: CÂMP substantiv neutru
1. spatiu delimitat in care este cuprinsa imaginea de pe o pelicula cinematografica. ♦ - vizual = portiune din spatiu care poate fi cuprinsa cu privirea.
2. - operator = portiune de piele special pregatita pentru o interventie chirurgicala. ♦ fasie de panza care delimiteaza plaga operatorie.
3. portiune din spatiu in care fiecarui punct i se asociaza o marime fizica bine determinata. ♦ (informatica) subimpartire din punct de vedere logic a unei cartele continand, fiecare, o informatie reprezentata codificat.
4. multime de valori ale uneia sau mai multor marimi variabile. ♦ - lexical = ansamblu de cuvinte din aceeasi sfera semantica, care exprima notiuni asemanatoare sau asociabile.
5. (arte) fond in limitele caruia poate fi reprezentata o imagine, un motiv ornamental etcetera (dupa franceza champ, limba latina campus)
Varianta definitie 5: Camp substantiv neutru, plural campuri (si campi in expresie: a bate, a lua campii)
Varianta definitie 6: CÂMP -uri n. 1) Întindere vasta de pamant cu suprafata uniforma fara accidente insemnate de teren; campie; ses. ♢ A lua (sau a apuca) -ii a se duce unde-l duc ochii; a pleca orbeste (de disperare, de suparare etcetera). A bate -ii a o lua razna; a spune lucruri neverosimile. 2) Întindere de pamant in afara unei localitati. În plin -. 3) Teren semanat cu culturi agricole. 4) Loc unde se desfasoara o anumita activitate. - de lupta. - de observatie. 5) Fondul unui tablou, a unei tesaturi etcetera 6) Spatiu in care se exercita actiuni de forta asupra corpurilor. - magnetic. - electric. [Plural si Campi in expresii] /<lat. campus
Alte informatii despre acest cuvant
Cuvantul este compus din: 5 litere. Cuvantul incepe cu litera "c" si se termina cu litera "p"
DexDefinitie.com este un site dictionar al limbii romane. Gasiti aici aproape toate cuvintele din limba romana, impreuna cu explicatii (definitii). Mai gasiti si statistici legate de fiecare cuvant. Baza de date contine 131.563 de definitii, explicatii, antonime, sinonime.
Site-ul functioneaza excelent pe telefoane mobile Android is iOS. Daca aveti de adaugat vreun cuvant, de facut o corectare, va rugam sa folositi pagina de contact pentru a ne trimite un mesaj.