DexDefinitie.com

Definitie Căra - Ce inseamna si explicatie

Varianta definitie 1: CĂRA, car, verb I.
1. Tranzitiv A duce ceva dintr-un loc in altul; a transporta (in cantitati mari). ♢ Expresie A cara apa cu ciurul = a munci in gol, a se agita fara rezultat.
A cara cuiva (la) pumni (sau palme, garbace etcetera) = a da cuiva multe lovituri cu pumnul (sau cu palma, cu biciul etcetera), a bate zdravan pe cineva.
A-l cara (pe cineva) pacatele = a se lasa dus, tarat oarecum fara voie.
2. Reflexiv (Rar) A se duce dintr-un loc in altul. ♦ (Familiar) A pleca repede (si pe furis) de undeva; a se carabani. – Limba Latina *carrare.
Varianta definitie 2: CĂRA verb
1. a duce, a purta, a transporta, (regional) a carabani, (invechit) a podvodari, a transportarisi. (Doi sanitari - bolnavul.)
2. verifica cuvantul: pleca.
3. verifica cuvantul: fugi.
Varianta definitie 3: Cara verb, indicativ prezent 1 singular car, 3 singular si plural cara; conj. prezent 3 singular si plural care
Varianta definitie 4: A CĂRA car tranzitiv (obiecte sau fiinte) A duce dintr-un loc in altul. ♢ - apa cu ciurul a munci fara nici un rost. /<lat. carrare
Varianta definitie 5: A SE CĂRA ma car intranzitiv popular A pleca de undeva (repede si pe furis); a se carabani. /<lat. carrare
Varianta definitie 6: Cara (car, at), verb –
1. A duce, a transporta cu carul sau cu caruta. –
2. A transporta, a duce. –
3. A da lovituri, pumni. –
4. A lua cu sine, a duce, a tiri. –
5. (Refl.) A se carabani. –
6. (Argou) A se face nevazut, a chiuli.
În general, este considerat der. de la un limba latina *carrāre, de la carrus (Puscariu 285; Candrea-Dens., 255; REW 1721; DAR); insa formatia limba latina nu pare normala.
Ar fi de asteptat forma *carriare, ca in calabr. carriare, napol. carreare, franceza charrier, sp. (acarrear).
Este posibil sa se fi produs o contaminare cu limba latina chalāre „a cobori”, de unde limba italiana calare, sp. calar (REW 1487); acest ultim cuvint ar explica mai bine sensul 3 din rom.
Conform: totusi verifica cuvantul: sard. carrare „a cara” (Atzori 90).
La sensul 6 se poate sa fi intervenit o contaminare cu limba tiganeasca: kere „a casa”, conform carel.
Derivat carat, substantiv neutru (actiunea de a cara, transport); carator, substantiv masculin (hamal); carator, substantiv neutru (cos, cosarca); caratura, substantiv feminin (carat); carel, interjectie (valea!, intinde-o!), probabil datorita contaminarii cu limba tiganeasca: kere „a casa” (Graur 134); caraus, substantiv masculin (persoana care cara, transportator; cea de a doua stea din Ursa Mare), cu duf. -us; carausesc, adjectiv (propriu carausilor); carausi, verb (a cara, a transporta cu carul; a face carausit); carausit, substantiv neutru (carat).
Din rom. provine bulgara karam „a conduce” (Capidan, Raporturile, 205).

Alte informatii despre acest cuvant

Cuvantul este compus din: 5 litere.
Cuvantul incepe cu litera "c" si se termina cu litera "a"

Cuvinte in Limba Romana care incep cu litera


Resurse



Cuvinte aleatoare



© Copyright DexDefinitie.com 2015 - 2025 / Site-ul foloseste baza de date oferita gratuit de catre dexonline.ro

DexDefinitie.com este un site dictionar al limbii romane. Gasiti aici aproape toate cuvintele din limba romana, impreuna cu explicatii (definitii). Mai gasiti si statistici legate de fiecare cuvant. Baza de date contine 131.563 de definitii, explicatii, antonime, sinonime.

Site-ul functioneaza excelent pe telefoane mobile Android is iOS. Daca aveti de adaugat vreun cuvant, de facut o corectare, va rugam sa folositi pagina de contact pentru a ne trimite un mesaj.