DexDefinitie.com

Definitie Da - Ce inseamna si explicatie

Varianta definitie 1: DA1 adverb Cuvant care se intrebuinteaza pentru a raspunde afirmativ la o intrebare sau pentru a exprima o afirmatie, un consimtamant. ♢ Locutiune adverb Ba da, exprima raspunsul afirmativ la o intrebare negativa. – Din bulgara, limba rusa, scr. Da.
Varianta definitie 2: DA2, dau, verb I. I. Tranzitiv
1. A intinde, a inmana cuiva ceva; a oferi. ♢ Expresie A da o masa, o petrecere etcetera = a oferi o masa, a organiza o petrecere etcetera A(-si) da buna ziua (sau buna seara, binete etcetera) = a (se) saluta. ♦ A pune cuiva ceva la dispozitie, la indemana, a preda cuiva ceva; a-i face rost de ceva. ♢ Locutiune verb A da cu chirie = a inchiria.
A da cu (sau in) arenda = a arenda.
A da (cu) imprumut = a imprumuta.
A da inapoi = a inapoia, a restitui.
A da in primire = A) a preda; B) (familiar) a muri.
2. A distribui ceea ce revine cuiva ca parte. ♢ Expresie A da ceva in (sau pe din) doua = a imparti in doua parti egale; a injumatati.
A(-i) da (cuiva) un numar (oarecare) de ani = a(-i) atribui cuiva o anumita varsta; a aprecia (cu aproximatie) cati ani mai are cineva de trait. ♦ A atribui, a repartiza cuiva ceva ca sarcina spre executare.
A da cuiva o problema de rezolvat. ♢ Expresie A da cuiva de lucru = A) a insarcina pe cineva cu o munca; a procura cuiva o ocupatie; B) a cere cuiva un mare efort.
3. A incredinta pe cineva in seama, in paza, in grija, pe mana cuiva. ♢ Expresie A da in judecata = a chema o persoana in fata unei instante judecatoresti in calitate de parat.
4. A pune pe cineva in posesiunea unui lucru, a preda ceva cuiva; a-i darui.
5. A pune pe cineva la dispozitia cuiva. ♢ Expresie (Popular) A da o fata dupa cineva (sau cuiva) sau a(-i) da cuiva de barbat (respectiv de sotie) pe cineva = a casatori cu...
6. A renunta la ceva sau la cineva in schimbul a..., a oferi in locul..., a schimba cu... ♢ Expresie (Familiar) A nu da pe cineva pe (sau pentru) altul, se spune pentru a arata ca pretuim mai mult pe unul decat pe celalalt. (Refl.) A nu se da pe cineva = a se considera superior cuiva. (Refl.; rar) A nu se da pentru mult = a se declara multumit cu... ♦ A oferi, a plati.
7. A vinde.
Cum dai merele?
8. A jertfi, a sacrifica. ♢ Expresie A-si da viata = a-si jertfi viata din devotament (pentru cineva sau pentru ceva).
Îmi dau capul, spune cineva pentru a-si arata deplina certitudine asupra unui lucru.
9. A arunca, a azvarli.
Sa dai sticlele astea sparte la gunoi. ♢ Expresie A da (pe cineva sau ceva) dracului (sau la dracu, naibii, in plata Domnului etcetera) ori a-l da incolo = a nu voi sa stie (de cineva sau de ceva), a renunta la...
A da pe gat (sau peste cap) = a bea (lacom, dintr-o data, in cantitati mari). ♦ A trimite sau a aseza pe cineva intr-un loc pentru o anumita indeletnicire.
L-a dat la scoala. ♦ A mana, a duce un animal la pascut, la iarba etcetera
10. A aseza, a orienta ceva intr-un anumit mod, pozitie sau directie.
Îsi daduse pe ochi palaria rotunda. ♢ Expresie A da la (sau intr-o) o parte = a indeparta.
A da usa (sau poarta etcetera) de perete = a impinge in laturi, a deschide larg usa (sau poarta etcetera).
A da (ceva) peste cap = A) a lucra superficial; B) a nimici, a distruge, a desfiinta.
11. (În expresie si loc.) A da pe piatra = a ascuti.
A da la rindea = a netezi cu ajutorul rindelei.
A da gauri = a gauri. (Reg.; despre tesaturi) A da in unda = a spala, a clati.
A da lectii (sau meditatii) = a preda lectii in afara scolii.
A da o telegrama = a expedia o telegrama.
A da la ziar = a publica sau a face sa se publice in ziar.
A da la lumina (sau la iveala, in vileag etc) = a descoperi, a arata; a publica o scriere.
A da viata = a naste; a fauri; figurat a anima, a insufleti.
A da insemnatate = a acorda atentie.
A-si da (cu) parerea = a-si expune punctul de vedere.
A da foc = a aprinde.
A da bici = a lovi cu biciul; figurat a grabi, a zori.
A da la mana = a pune la dispozitia cuiva, a inmana cuiva ceva.
A da o lupta, o batalie = a purta o lupta, o batalie; (refl., despre lupte) a se desfasura.
A da un spectacol = a reprezenta un spectacol.
A da (pe cineva) dezertor = a face cunoscut in mod oficial ca cineva este dezertor.
A da gata = a termina, a lichida; a impresiona puternic, a cuceri (pe cineva).
12. (Despre sol, plante, animale etcetera) A produce, a face. ♦ (Despre oameni) A produce, a crea. ♢ Expresie A da un chiot, un strigat etcetera = a scoate, a emite un chiot, un strigat etcetera
13. A provoca, a prilejui, a cauza.
14. (Urmat de verb ca: „a cunoaste”, „a intelege” etcetera la conjunctiv sau la moduri nepredicative) A ingadui, a permite, a lasa. ♢ Expresie A-i da (cuiva) mana sa... = a dispune de mijloace materiale pentru a..., a avea posibilitatea sa...; a-i veni (cuiva) bine la socoteala, a-i conveni (cuiva).
15. (Despre Dumnezeu, soarta, noroc etcetera) A randui, a destina, a sorti. ♢ Expresie Ș-apoi da, Doamne, bine! = apoi a fost strasnic! Ce-o (sau cum a) da targul si norocul = cum se va nimeri. (Bine ca) a dat Dumnezeu! = in sfarsit, in cele din urma. ♦ Intranzitiv (În practicile superstitioase; in expresie) A da in carti (sau cu cartile) = a prezice viitorul.
16. (Împreuna cu obiectul formeaza locutiuni verbale) A da sfaturi = a sfatui.
A da raspuns = a raspunde.
A-si da sfarsitul (sau sufletul, duhul sau obstescul sfarsit) = a muri.
A da raportul = a raporta. ♢ Expresie A da (un) examen = a sustine un examen in fata unui examinator; figurat a trece cu succes printr-o incercare.
A da seama (sau socoteala) = a raspunde de ceva.
A-si da seama = a se lamuri, a pricepe. II. Intranzitiv
1. (Urmat de determinari introduse prin prep. „din” sau „cu”) A face o miscare (repetata) constienta sau reflexa.
Da din maini. ♢ Expresie A da din umeri = a inalta din umeri in semn de nedumerire, de nestiinta, de nepasare.
A da din gura = a vorbi mult. ♦ Intranzitiv si tranz.
A o tine intruna, a nu se mai opri (din mers, din vorba etcetera). ♢ Expresie (Intranz.; familiar) Da-i cu..., se spune pentru a arata o succesiune de actiuni.
2. A spala, a unge, a vopsi, cu...
3. A lovi, a izbi, a bate. ♢ Expresie (Despre doua sau mai multe persoane) A-si da cu cotul sau (tranz.) a-si da coate = a (se) atinge cu cotul pentru a(-si) atrage atentia, a-si face semne.
A-i da (cuiva) peste nas = a pune pe cineva la locul lui printr-o vorba usturatoare.
A da (cuiva sau la ceva) cu piciorul = a respinge (pe cineva sau ceva); a scapa un prilej favorabil. ♢ Tranzitiv I-a dat o palma. ♦ A trage cu o arma de foc.
Am invatat sa dau cu pusca. ♦ A se lovi, a se atinge (de ceva), a ajunge pana la...
Calul fugea de da cu burta de pamant.
4. (Urmat de determinari locale sau modale) A se duce catre..., a o lua, a porni spre..., a apuca. ♢ Expresie A da incolo, incoace (sau pe ici, pe colo, la deal, la vale) = a merge de colo pana colo; figurat a se framanta, a incerca in toate chipurile.
A nu sti incotro sa (sau, tranz., s-o) deie (sau dea) = a nu sti ce sa mai faca, cum sa mai procedeze. (Tranzitiv) A o da pe... = a nu o aduce altfel, a o intoarce, a o schimba. ♦ A se abate, a trece (pe la...). ♢ Expresie A-i da cuiva ceva in (sau prin) gand (sau cap, minte) = a-i veni sau a-i trece cuiva ceva prin gand (sau prin cap, minte).
5. (Urmat de determinari introduse prin prep. „de” sau „peste”) A ajunge la..., a gasi, a afla, a intalni. ♢ A da de fund = a ajunge pana in fund; prin extensiune a ajunge la capat, la sfarsit1.
A-i da (cuiva) de urma = a gasi pe cel cautat.
A da de dracu = a o pati.
A da de rusine (sau de necaz, de primejdie etcetera) = a intampina o rusine (sau un necaz etcetera) ♦ Tranzitiv (Regional) A prinde de veste, a baga de seama, a observa.
6. (Despre o nenorocire, un necaz etcetera) A veni peste cineva pe nepregatite; a-l surprinde.
7. (Despre oameni) A ajunge intr-un anumit punct, a nimeri intr-un anumit loc; (despre drumuri) a se impreuna cu alt drum, a ajunge la... ♦ (Despre terenuri, locuri) A se intinde pana la... ♦ (Despre ferestre, usi, incaperi etcetera) A avea vederea spre..., a se deschide spre...
8. A nimeri in..., a intra, a cadea in... ♢ Expresie A da in gropi (de prost ce e) = a fi foarte prost. ♦ (Despre par) A intra, a ajunge in...
Îi da parul in ochi. ♢ (Despre lumina) A cadea intr-o directie oarecare.
9. (În expresie) A da in clocot (sau in unda) = a incepe sa fiarba, sa clocoteasca.
A da in copt (sau in parg) = a incepe sa se coaca, sa se parguiasca. (Despre frunze, muguri etcetera) A iesi, a se ivi, a aparea. ♢ Expresie A-i da (cuiva) lacrimile = a i se umezi ochii, a incepe sa planga.
A(-i) da (cuiva) sangele = a incepe sa sangereze.
A da inima (sau duhul din cineva), se spune despre acela care este gata sa se sufoce din cauza unui efort prea mare. ♦ (Despre lichide; determinat prin „afara” sau „pe din afara”) A iesi afara din vas din cauza cantitatii prea mari. ♢ Expresie (Despre lichide in fierbere) A da in foc = a se umfla, a curge afara din vas.
10. (Despre anotimpuri, fenomene atmosferice etcetera) A veni, a se lasa, a se face.
11. A incepe sa..., a se apuca de...; a fi pe punctul de a..., a se pregati sa...
Da sa plece. III.
1. Reflexiv si instranzitiv (Urmat de determinari locale) A se duce, a merge, a veni. ♢ Expresie A (se) da indarat (sau inapoi) = a se retrage; figurat a se codi, a se sustrage de la ceva, a ezita. (Refl. si tranz.) A (se) da jos = a (se) cobori. ♦ Reflexiv A se aseza undeva.
2. Reflexiv si instranzitiv (Urmat de determinari introduse prin prep „la”) A se napusti, a se arunca asupra cuiva.
3. Intranzitiv A se deda la..., a fi inclinat spre...
4. Reflexiv (Urmat de determinari ca: „pe gheata”, „de-a rostogolul”, „in leagan” etcetera) A se deplasa intr-o anumita directie, a aluneca, a se rostogoli, a se legana. ♢ Expresie A se da in vant dupa... = a-si da toata osteneala sa obtina ceva; figurat a tine foarte mult la cineva sau la ceva.
5. Reflexiv A se lua cu binele pe langa cineva, a incerca sa intre sub pielea cuiva.
6. Reflexiv A trece de partea sau in partea..., a se alatura cuiva, a adera la ceva. ♦ A se acomoda cu cineva, a se lua dupa cineva sau dupa ceva.
7. Reflexiv A se lasa in voia cuiva; a se lasa stapanit, coplesit de...
8. Reflexiv A nu opune rezistenta; a ceda. ♢ Expresie A se da batut = a se lasa convins; a ceda. ♦ (Înv. si familiar; despre armate, cetati, comandanti) A se preda, a se supune.
9. Reflexiv (Reg.; urmat de determinari introduse prin prep. „la” sau, rar, „spre”) A se apuca de..., a se pune...
S-a dat la munca. ♢ Expresie A se da in vorba cu cineva = a intra in vorba cu cineva.
10. Reflexiv (În expresie) A se da drept cineva = a voi sa treaca drept altcineva. [Forme gramaticale: prezent indicativ dau, dai, da, dam, dati, dau; imperfect dadeam si dam; perf. substantiv dadui (reg. dedei si detei); m.m. ca perf. dadusem si dasem (reg. dedesem si detesem); prezent conjunctiv pers. 3 sa dea (reg. sa deie). – Limba Latina Dare.
Varianta definitie 3: DA3 conjunctie: verifica cuvantul: Dar1.
Varianta definitie 4: A da antonim: a lua, a primi
Varianta definitie 5: Da antonim: nu
Varianta definitie 6: DA verb verifica cuvantul: arunca, azvarli, intampla, juca, napusti, navali, pomeni, precipita, preda, prezenta, repezi, reprezenta, sari, tabari, talmaci, traduce, transpune, veni, zvarli.
Varianta definitie 7: DA verb
1. verifica cuvantul: inmana.
2. a intinde. (Îi - mana.)
3. a furniza, a oferi, a procura. (A - cuiva datele necesare.)
4. verifica cuvantul: oferi.
5. verifica cuvantul: imprumuta.
6. verifica cuvantul: darui.
7. verifica cuvantul: dona.
8. verifica cuvantul: ceda.
9. verifica cuvantul: transmite.
10. verifica cuvantul: atribui.
11. verifica cuvantul: conferi.
12. verifica cuvantul: acorda.
13. a oferi, a plati. (Cat - pe marfa mea?)
14. verifica cuvantul: restitui.
15. verifica cuvantul: jertfi.
16. verifica cuvantul: vinde.
17. verifica cuvantul: deplasa.
18. verifica cuvantul: ajunge.
19. verifica cuvantul: abate.
20. verifica cuvantul: nimeri.
21. verifica cuvantul: aluneca.
22. verifica cuvantul: intoarce.
23. verifica cuvantul: arunca.
24. verifica cuvantul: imprastia.
25. verifica cuvantul: izbi.
26. verifica cuvantul: trage.
27. verifica cuvantul: face.
28. verifica cuvantul: produce.
29. verifica cuvantul: rodi.
30. verifica cuvantul: aparea.
31. verifica cuvantul: scoate.
32. verifica cuvantul: provoca.
33. verifica cuvantul: harazi.
34. a ingadui, a permite. (Nu i-e oricui - sa faca una ca asta!)
35. verifica cuvantul: desfasura.
36. a sustine. (A - mai multe concerte.)
37. verifica cuvantul: trasa.
38. verifica cuvantul: fatai.
39. verifica cuvantul: cerne.
40. verifica cuvantul: vopsi.
41. verifica cuvantul: unge.
42. verifica cuvantul: cadea.
43. verifica cuvantul: ura.
Varianta definitie 8: DA adverb desigur, fireste, (invechit si reg.) dar, (turcism, in Mold.) helbet. (- Ai vrea sa mergi cu mine -!)
Varianta definitie 9: Da (in opozitie cu „nu”) adverb
Varianta definitie 10: Da verb, indicativ prezent 1 singular si 3 plural dau, 1 plural dam, 2 plural dati, imperfect 3 singular dadea, perf. substantiv 1 singular dadui, 1 plural daduram, m. m. c. perf. 1 singular dadusem, 1 plural daduseram; conjunctie: prezent 3 singular si plural dea; imper. neg. 2 singular nu da; part. dat; ger. dand
Varianta definitie 11: Da capo loc. adverb 1) muz.
De la inceput. ♢ - al fine repetare integrala a unei lucrari muzicale. 2) Din nou; iarasi; inca o data. /Cuv. limba italiana
Varianta definitie 12: A SE DA ma dau intranzitiv 1) (urmat de un complement circumstantial de loc) A se apropia de un anumit loc. - langa masa. 2) (despre fiinte) A se arunca cu lacomie sau cu violenta; a napadi; a se napusti; a se repezi. 3) (urmat de participii) A nu mai opune rezistenta; a ceda. - invins. - batut. 4) (urmat de o complinire cu prepozitia La) A avea inclinare spre ceva; a se trage. - la carte. - la pictura. 5) A deveni adeptul unei miscari, al unui curent ideologic etcetera, impartasindu-i ide-ile; a adera. - cu democratii. ♢ - drept... a se prezenta drept... - in vant dupa ceva (sau Dupa cineva) a-i placea foarte mult ceva sau cineva. /<lat. dare
Varianta definitie 13: A DA dau
1. tranz. I. 1) A pune in posesie. - un caiet. - o bomboana. ♢ - buna ziua (sau Buna dimineata, Buna seara) Cuiva a saluta pe cineva. 2) A pune la dispozitie; a oferi. - locul sau. ♢ - in judecata a deferi unei instante judecatoresti. - la scoala a trimite sa invete. A-i - Dumnezeu a-i harazi. A dat Dumnezeu! in sfarsit; in cele din urma. - cartile a imparti cartile. - fata (Dupa cineva) a casatori fata (cu cineva). 3) A aduce in dar; a darui, a dona. 4) A ceda in schimbul a ceva. A dat un sac de cartofi pe unul de porumb. ♢ A-si - viata (Pentru ceva sau Pentru cineva) a se jertfi. 5) (o anumita varsta) A considera ca fiind propriu. A-i - 20 de ani. ♢ - insemnatate a acorda atentie. A-si - parerea a-si expune punctul de vedere. 6) A oferi drept contravaloare (pentru marfuri, munci sau servicii prestate etcetera); a plati; a achita. 7) (insarcinari, misiuni etcetera) A pune (pe cineva) sa indeplineasca. 8) A crea prin munca; a produce. Uzina a dat multa productie. 9) A indeparta, considerand inutil; a arunca. - la gunoi. ♢ - pe gat a inghiti. - (Pe cineva sau Ceva) Dracului (sau La dracul) a renunta la cineva sau la ceva. - afara a) a alunga; b) a vomita. 10) A schimba dintr-un loc in altul. Da scaunul langa masa. 11) A intreprinde ca tentativa; a incerca. 12) A face sa se produca; a pricinui; a cauza; a produce. Gripa a dat complicatii la rinichi. 13) (chiote, strigate etcetera) A face sa se auda. 14) (concerte, spectacole etcetera) A organiza si a prezenta in fata publicului spectator. 15) A acoperi cu un strat gros sau vartos; a unge. 16) A atinge brusc si cu putere; a lovi; a pali. - o palma. II. (in imbinari cu substantivele ce redau sensul verbului de acelasi radical cu substantivul din imbinare sau cu echivalentul lui semantic): - gres a gresi. - ascultare a asculta. - o lupta a lupta. - foc a aprinde. - cu chirie a inchiria. - (Cu) Imprumut a imprumuta. - raspuns a raspunde. - la tipar a tipari. - un sfat a sfatui. - dreptate a indreptati. - raportul a raporta. - vina a invinui. - crezare a crede. - in vileag (sau La lumina) a descoperi. - viata a naste. - la mana a inmana. - pe fata a demasca.
2. instranzitiv 1) A descarca o arma de foc. - cu tunul. 2) A aplica o lovitura. - cu pumnul. - cu biciul. 3) A face miscari (repetate) constiente (pentru a indica ceva, facand un gest) sau reflexe. - din deget. - din cap. ♢ - (sau a strange, a ridica) din umeri a face miscarea de inaltare a umerilor ca semn al lipsei de informatie, al incurcaturii sau al nepasarii. A(-si) - cu cotul (sau Din cot) a (se) atinge cu cotul pentru a atrage atentia. 4) A se intinde pana intr-un anumit loc. Cararea da pana in sosea. 5) A se opri, abatandu-se din drum; a trece. Cand ai sa dai pe la mine? ♢ A-i - (sau A-i veni, A-i trece) Cuiva prin gand (sau Minte, cap) a-i veni o idee pe neasteptate. 6) A ajunge pe neasteptate (intr-un loc); a cadea; a nimeri; a pica. - intr-un sant.
A-i - lumina in ochi. ♢ - de dracul (sau De naiba) a o pati. 7) (despre usi, ferestre, incaperi etcetera) A fi directionat. 8) (despre nenorociri, necazuri etcetera) A veni pe neasteptate, pe nepregatite; a surprinde. 9) A avea loc; a se produce. Au dat ingheturile. 10) (urmat, de obicei, de un substantiv precedat de prepozitia In) A fi pe cale (de); a incepe; a porni; a prinde. - in clocot. - in floare. ♢ - in foc a curge afara din vas. 11) (despre stari, anotimpuri etcetera) A se manifesta prin primele semne caracteristice; a incepe; a porni. Da iarna de acum. /<lat. dare
Varianta definitie 14: DA2 conj verifica cuvantul: Dar1. /<bulg., limba rusa, limba slava (veche) da
Varianta definitie 15: DA1 adverb 1) (atribuie celor spuse valoare afirmativa) Exact; de acord; intocmai; asa este. ♢ Voda da, iar Hancu ba ii spui una, iar el iti raspunde alta. 2) (cu sens interogativ se foloseste pentru a capata raspuns la o alternativa) Asa sau altfel? Da ori ba? 3) (la inceputul unei propozitii semnaleaza ca vorbitorul si-a amintit de ceva) Fiindca a venit vorba; apropo. Da, era sa uit. 4) Întru totul; exact; intocmai. /< bulgara, limba rusa, limba slava (veche) da
Varianta definitie 16: Da adverb – Cuvint care exprima o afirmatie.
Sl. (bg., limba sarba:, cr., limba rusa) da (Cihac, II, 89; Tiktin), conform limba albaneza da, limba neogreaca: δά.
Varianta definitie 17: Da (dau, dat), verb –
1. A dona. –
2. A slobozi, a se desprinde de. –
3. A imparti cartile de joc. –
4. A atribui, a acorda. –
5. A oferi, a procura. –
6. A exprima, a comunica, a spune: a da buna ziua. –
7. A trimite,a expedia: a da o telegrama. –
8. A vinde, a pune un pret. –
9. A oferi, a propune un pret. –
10. A plati, a suporta. –
11. A comanda, a insarcina. –
12. A creste o planta. –
13. A produce, a face, a stirni. –
14. A casatori, a incuvinta casatoria unei fiice. –
15. A lovi, a palmui, a trage.
15. bis A imprima o miscare unui obiect sau unei persoane: a da vint, a da afara; a da drumul. –
16. A executa o miscare in sensul indicat de complement: a da fuga; a da inapoi; a da in laturi; a da cu piciorul.
16. bis A oferi, a pune: a da fata; a da ochi. –
17. A prezenta: a da seama. –
18. (Cu prep. cu) A se servi de un instrument, a executa o actiune prin intermediul unui obiect: a da cu bobii. –
19. (Cu din) A misca, a clatina: a da din cap.
20. (Cu in) A cadea: a da in sant; a da in gropi. –
21. (Cu in) A impinge, a pune in miscare: a da in leagan.
22. (Cu in) A fi pe punctul: a da in copt; a da in foc; a da in mintea copiilor. –
23. (Cu de) A se pomeni, a se gasi: a da de bine; a da de dracul. –
24. (Cu de) A provoca ceva: a da de furca. –
25. (Cu de, drept) A (se) preface, a trece drept. –
26. (Cu peste) A lovi, a bate: a da peste nas. –
27. (Cu peste) A descoperi, a afla. –
28. (Cu in, spre, la) A comunica, a raspunde, a privi. –
29. (Cu prin, pe) A traversa, a trece peste. –
30. (Cu pe, peste) A aseza intr-un anume fel, a situa. –
31. (Cu cu) A vopsi, a acoperi. –
32. (Cu conjunctie: sa) A fi gata de, a incepe, a fi pe punctul de face ceva. –
33. (În constructia a-i da cu) A continua, a insista, a starui, a bate la cap. –
34. (În constructia a-i da de) A ajunge la o rezolvare, a gasi pricina. –
35. (În constructia a o da pe) A vorbi in alta limba, a o rupe pe alta limba. –
36. A cadea, a surveni (vorbind despre intemperii). –
37. A ajunge, a veni. –
38. A navali, a se arunca, a asalta. –
39. (Refl.) A se aseza, a se pune. –
40. (Refl.) A se preda, a se declara batut. –
41. (Refl.) A face o miscare (indicata de complement): a se da jos. –
42. (Refl., cu pe, in) A se dedica exercitarii a ceva sau a unui sport: a se da pe ghiata; a se da peste cap. –
43. (Refl.) A se obisnui. –
44. (Refl.) A exista, a se afla, a se produce. –
45. (Refl.) A se apropia de, a se familiariza cu. –
46. A se dedica, a se consacra. –
47. (Refl.) A adula. –
48. (Refl., cu la) A se repezi asupra, a se napusti. – Mr. dau, ded, didei, dare, megl. dau, dare, istr. dǫu, dǫt.
Limba Latina dāre (Puscariu 487; Candrea-Dens., 470; REW 2476).
Prez. presupune o forma limba latina *dao in loc de do, conform Densusianu, Hlr.,
155. – Derivat dare, substantiv feminin (invechit, dar, cadou; actiunea de a da; donare; farmec; bir; contributie, dijma); dat, substantiv neutru (donare; farmec, vraja; obicei, uzanta; activ, la un bilant sau buget); datator, adjectiv (care da, donator; comanditar); datatura, substantiv feminin (donare; vraja; lovitura); datina, substantiv feminin (traditie, obicei vechi), pare a proveni din limba slava (veche) dĕdina incrucisat cu dat, conform dedina; indatina, verb (a avea drept de obicei, a fi de uzanta veche).
Conform: data, daravela, deda, trada.
Varianta definitie 18: Da, dau verifica cuvantul:r. (intl.) a marturisi, a spune totul. (Nota: Definitia este preluata din Dictionar de argou al limbii romane, Editura Niculescu, 2007)

Alte informatii despre acest cuvant

Cuvantul este compus din: 2 litere.
Cuvantul incepe cu litera "d" si se termina cu litera "a"

Cuvinte in Limba Romana care incep cu litera


Resurse



Cuvinte aleatoare



© Copyright DexDefinitie.com 2015 - 2025 / Site-ul foloseste baza de date oferita gratuit de catre dexonline.ro

DexDefinitie.com este un site dictionar al limbii romane. Gasiti aici aproape toate cuvintele din limba romana, impreuna cu explicatii (definitii). Mai gasiti si statistici legate de fiecare cuvant. Baza de date contine 131.563 de definitii, explicatii, antonime, sinonime.

Site-ul functioneaza excelent pe telefoane mobile Android is iOS. Daca aveti de adaugat vreun cuvant, de facut o corectare, va rugam sa folositi pagina de contact pentru a ne trimite un mesaj.