Varianta definitie 1: DatĂ, date, substantiv feminin I. Timpul precis (exprimat in termeni calendaristici) cand s-a produs sau urmeaza sa se produca un eveniment. ♦ Indicatia acestui timp pe un act, pe o scrisoare etcetera (pusa la intocmirea lor). II. Fiecare dintre numerele, marimile, relatiile etcetera care servesc pentru rezolvarea unei probleme sau care sunt obtinute in urma unei cercetari si urmeaza sa fie supuse unei prelucrari. – Din franceza Date.
Varianta definitie 2: DatĂ substantiv feminin
1. timp in care s-a petrecut sau urmeaza sa se faca ceva; indicatia acestui timp.
2. (matematica) numar, marime, relatie etcetera care serveste la rezolvarea unei probleme.
3. (plural) informatii referitoare la ceva. (< franceza date)
Varianta definitie 4: DatĂ substantiv
1. (invechit) veleat. (La ce - s-a intamplat evenimentul?)
2. termen, timp, vreme, zi, (popular) soroc, (invechit) sorocire, veleat. (La - hotarata ...)
3. verifica cuvantul: oara.
4. verifica cuvantul: rand, (regional) vers. (În trei dati am fost pe deal.)
Varianta definitie 5: Data (soarta, obicei) substantiv feminin
Varianta definitie 6: Data (momentul unei intamplari, oara) substantiv feminin, g.-d. art. datii; plural dati
Varianta definitie 7: Data (calendaristica, a unei probleme) substantiv feminin, plural date
Varianta definitie 8: DatĂ2 dati f.
Fiecare dintre cazurile cand se produce o intamplare sau un fapt care se repeta; oara. O singura -.
Ultima -. ♢ De alta - din trecut; de candva. O - pentru totdeauna definitiv; categoric. De fiecare - de cate ori are loc. De -a aceasta in cazul de fata. /<fr. date
Varianta definitie 9: DatĂ1 -e f. 1) Timpul precis cand s-a produs sau urmeaza sa se produca un fapt, un eveniment. - istorica. 2) Indicatie a acestui timp pe un act. 3) la plural Fapte concrete cunoscute care servesc drept punct de plecare pentru cercetarea unei probleme sau pentru a trage o concluzie. -e stiintifice. /<fr. date
Varianta definitie 10: DatĂ substantiv feminin Timp in care s-a petrecut, s-a facut sau trebuie sa se faca ceva; indicatia acestui timp. [< franceza date, limba italiana data].
Varianta definitie 11: Data (dắti), substantiv feminin –
1. Oara, rind. – Dintr-o data, brusc. – Pe data, imediat. –
2. Soarta, destin.
De la dat, part. de la a da (dupa Tiktin, direct din limba latina data); pentru al doilea sens, conform limba latina fata, rom. zisa, scrisa.
Cu acest ultim sens formeaza si plural date.
Se intilneste cu data, substantiv feminin (timpul precis al unui eveniment), din franceza date, si data, substantiv feminin (dat, antecedent), traducere a franceza donnee.
Comp. altadata, adverb (odinioara), care se distinge de obicei de alta data (in alt rind; inca o data); deocamdata, adverb (pentru moment); deodata, adverb (dintr-o data, brusc; simultan); vreodata, adverb (uneori); niciodata, adverb (nicicind); indata, adverb (imediat). – Din rom. provine rut. data „ratie” (Candrea, Elemente, 407).
Alte informatii despre acest cuvant
Cuvantul este compus din: 5 litere. Cuvantul incepe cu litera "d" si se termina cu litera "t"
DexDefinitie.com este un site dictionar al limbii romane. Gasiti aici aproape toate cuvintele din limba romana, impreuna cu explicatii (definitii). Mai gasiti si statistici legate de fiecare cuvant. Baza de date contine 131.563 de definitii, explicatii, antonime, sinonime.
Site-ul functioneaza excelent pe telefoane mobile Android is iOS. Daca aveti de adaugat vreun cuvant, de facut o corectare, va rugam sa folositi pagina de contact pentru a ne trimite un mesaj.