DexDefinitie.com

Dex Definitie Explicatie, Ce Inseamna Cuvantul Declinare

1 * Cuvantul cu diacritice: declináre
Cuvantul fara diacritice: declinare

Definitie: DECLINARE, declinări, substantiv feminin Acțiunea de a declina și rezultatul ei. 1. Totalitatea modificărilor suferite de forma unui substantiv, adjectiv, pronume, numeral sau articol pentru exprimarea cazurilor la singular și la plural. ♦ Clasă sau categorie de substantive sau de adjective care folosesc aceleași mijloace în realizarea flexiunii. 2. (În sintagma) Declinare de competență = trimitere a unei pricini spre soluționare la organul de jurisdicție competent de către organul sesizat cu soluționarea ei, care constată incompetența sa. – Verifica cuvantul: declina.


2 * Cuvantul cu diacritice: declináre
Cuvantul fara diacritice: declinare

Definitie: DECLINARE substantiv feminin 1. acțiunea de a declina. 2. totalitatea modificărilor suferite de un nume pentru a exprima cazurile gramaticale; flexiune nominală. ♢ clasă sau grupă de substantive care au aceleași forme de flexiune ori care folosesc aceleași mijloace de realizare a flexiunii. 3. (jur.) - de compentență = hotărâre prin care care o instanță își constată incompetența și trimite cazul unei instanțe competente. (< declina)


3 * Cuvantul cu diacritice: declináre
Cuvantul fara diacritice: declinare

Definitie: DECLINARE substantiv (GRAM.) declinație, flexiune nominală, (învechit) plecare. (- unui substantiv.)


4 * Cuvantul cu diacritice: declináre
Cuvantul fara diacritice: declinare

Definitie: declinare substantiv feminin (silabe -cli-), g.-d. art. declinării; plural declinări


5 * Cuvantul cu diacritice: declináre -ări
Cuvantul fara diacritice: declinare

Definitie: DECLINARE -ări f. gram. 1) Schimbare a unui substantiv, adjectiv, pronume, numeral sau articol după cazuri și numere. 2) Clasă de substantive care se declină după același model. [G.-D. declinării] /v. a declina


6 * Cuvantul cu diacritice: declináre
Cuvantul fara diacritice: declinare

Definitie: DECLINARE substantiv feminin 1. Trecerea unui nume (substantiv, adjectiv etcetera) prin toate cazurile gramaticale. ♦ Clasă sau grupă de substantive sau de adjective care au aceleași forme de flexiune. 2. Hotărâre prin care o instanță își constată incompetența și trimite cazul unei instanțe competente. [< declina].


Informatii si statistici despre acest cuvant

Cuvantul este compus din: 9 litere.
Fiind format din 9 litere, acest cuvant este de dimensiune mare.
Cuvantul nu contine diacritica: ă
Cuvantul nu contine diacritica: â
Cuvantul nu contine diacritica: î
Cuvantul nu contine diacritica: ș
Cuvantul nu contine diacritica: ț
Cuvantul nu contine diacritica: ö
Cuvantul incepe cu litera "d" si se termina cu litera "e"



Cuvinte in Limba Romana care incep cu litera


Resurse



Cuvinte aleatoare



© Copyright DexDefinitie.com 2015 - 2024 / Site-ul foloseste baza de date oferita gratuit de catre dexonline.ro

DexDefinitie.com este un site dictionar al limbii romane. Gasiti aici aproape toate cuvintele din limba romana, impreuna cu explicatii (definitii). Mai gasiti si statistici legate de fiecare cuvant. Baza de date contine 131.563 de definitii, explicatii, antonime, sinonime.

Site-ul functioneaza excelent pe telefoane mobile Android is iOS. Daca aveti de adaugat vreun cuvant, de facut o corectare, va rugam sa folositi pagina de contact pentru a ne trimite un mesaj.