DexDefinitie.com

Definitie Deget - Ce inseamna si explicatie

Varianta definitie 1: Deget, degete, substantiv neutru
1. Fiecare dintre prelungirile mobile, alcatuite din falange, cu care se sfarseste mana sau talpa piciorului la om ori laba la unele animale.
Îi dai un deget si-ti ia mana toata.
Sunt cinci degete la o mana si nu seamana unul cu altul. ♢ Expresie A se ascunde (sau a se da) dupa deget = a cauta in zadar sa-si ascunda o vina evidenta, a fugi de raspundere.
A sti sau a cunoaste (ceva) (ca) pe degete = a sti sau a cunoaste ceva foarte bine.
Îi numeri (sau ii poti numara) pe degete = sunt foarte putini.
A purta sau a invarti, a juca (pe cineva) pe degete = a face ce vrei din cineva, a duce pe cineva de nas.
A-si da cu degetul in ochi (din cauza intunericului) = a nu vedea nimic.
A aluneca sau a scapa, a (se) strecura printre degete = a scapa, a (se) strecura pe neobservate, pe nesimtite.
A sta cu degetul in gura = a pierde vremea.
A pune degetul = a aplica amprenta digitala in loc de iscalitura.
A pune degetul pe rana = a gasi punctul sensibil al unei chestiuni.
A umbla (sau a pasi, a merge) in varful degetelor = a umbla pe furis, tiptil, fara zgomot.
A incerca marea cu degetul = a incerca imposibilul.
A-si linge degetele =a-i placea foarte mult (ceva de mancare). (Rar) A avea (sau a fi) in degetul cel mic (al cuiva) = a cunoaste foarte bine.
A nu-i putea ajunge (cuiva) nici la degetul cel mic = a nu se putea compara cu cineva in privinta capacitatii, comportarii etcetera
2. Compus: cinci-degete = planta erbacee taratoare, ale carei frunze au cinci foliole (Potentilla reptans).
3. Piesa componenta a aparatelor de taiere la cositori, seceratori, combine de cereale etcetera, care separa si sprijina plantele in momentul taierii.
4. Veche unitate de masura pentru lungimi, avand aproximativ latimea unui deget (1). [Varianta: (popular) Dest. substantiv neutru] – Limba Latina Digitus.
Varianta definitie 2: Deget substantiv neutru, plural degete
Varianta definitie 3: DÉget -e n. 1) (la om) Fiecare dintre prelungirile mobile cu care se sfarsesc mainile si picioarele. ♢ A arata (pe cineva) cu -ul a semnala (pe cineva) batjocurii pulbice (incriminandu-l); a compromite (pe cineva). A-si musca -ele a regreta; a se cai. A juca (sau A invarti) (pe cineva) pe -e a amagi; a duce de nas. A sti (ceva) pe -e a cunoaste in detalii; a sti in amanunte. A scapa printre -e a se strecura pe neobservate, evitand dificultatile. A avea (ceva) in (la) -ul cel mic a sti la perfectie. A-i pune (cuiva) -ul pe rana a aminti (cuiva) lucruri neplacute sau nedorite; a depista elementul esential al unei probleme, al unei situatii. A pune -ul (pe un act) a aplica amprenta digitala in loc de semnatura. 2) (la unele animale) Fiecare dintre prelungirile mobile de la sfarsitul labei. 3) Parte a unei manusi care acopera prelungirile mainii. 4) pop.
Unitate de masura a lungimii, suprafetei sau capacitatii, egala cu latimea unui deget. 5) tehnica (la seceratori sau cositori) Piesa care sprijina plantele in momentul taierii, separandu-le in fasii inguste. /<lat. digitus
Varianta definitie 4: Deget (degete), substantiv neutru –
1. Fiecare din prelungirile mobile cu care se sfirseste mina sau talpa piciorului. –
2. Masura ce corespunde unei zecimi de palma. – Mr. deazit, dzeadit, megl. zęizit, istr. žǫžet.
Limba Latina dĭgĭtus (Puscariu 497; Candrea-Dens., 478; REW 2638; Tiktin; Candrea); conform limba italiana dito, prov. det, franceza doigt, sp., port. dedo. – Derivat degetar, substantiv neutru (capacel care protejeaza degetul cu care se impunge acul la cusut; planta, degetarita, Digitalis ambigua), care pare a fi der. intern cu sufix -ar (ar putea fi si reprezentant direct al limba latina dĭgĭtālis, cum il considera Puscariu 498; Candrea-Dens., 479; REW 2637; Tiktin; Candrea, conform limba italiana ditale, verifica cuvantul: franceza deal, sp., port. dedal; insa der. interna pare mai naturala); degetarita, substantiv feminin (planta, degetar); degetarut, substantiv masculin (planta, Soldanella montana); degetel, substantiv masculin (planta, degetar, Digitalis ambigua, Digitalis purpurea); indegeta, verb (a indica), cuvant invechit, hibrid lingvistic format in Trans.
Varianta definitie 5: Deget, degete substantiv neutru cantitate mica de bautura alcoolica (mai ales spirtoasa) turnata intr-un pahar. (Nota: Definitia este preluata din Dictionar de argou al limbii romane, Editura Niculescu, 2007)

Alte informatii despre acest cuvant

Cuvantul este compus din: 5 litere.
Cuvantul incepe cu litera "d" si se termina cu litera "t"

Cuvinte in Limba Romana care incep cu litera


Resurse



Cuvinte aleatoare



© Copyright DexDefinitie.com 2015 - 2025 / Site-ul foloseste baza de date oferita gratuit de catre dexonline.ro

DexDefinitie.com este un site dictionar al limbii romane. Gasiti aici aproape toate cuvintele din limba romana, impreuna cu explicatii (definitii). Mai gasiti si statistici legate de fiecare cuvant. Baza de date contine 131.563 de definitii, explicatii, antonime, sinonime.

Site-ul functioneaza excelent pe telefoane mobile Android is iOS. Daca aveti de adaugat vreun cuvant, de facut o corectare, va rugam sa folositi pagina de contact pentru a ne trimite un mesaj.