Varianta definitie 1: Departe adverb
1. (Cu sens local) La mare distanta. ♢ Locutiune prep.
Departe de... = la mare distanta de... ♢ Expresie Departe de mine gandul = nici nu ma gandesc...
Pana departe = pe o distanta mare.
Pe departe = pe ocolite, nu de-a dreptul; indirect.
Nici pe departe = nici macar putin; deloc. ♦ Într-un loc indepartat; in departare.
A plecat departe. ♢ Expresie Mai departe = dincolo de...; in continuare, inainte.
De departe = de la mare distanta, din departare.
Ruda de departe = persoana apartinand unei ramuri indepartate a familiei cuiva.
2. (Cu sens temporal) Într-un moment departat de timpul prezent (in trecut sau in viitor). ♢ Expresie Mai departe, exprima continuarea unei actiuni sau dainuirea in timp a unei situatii.
Nu mai departe = A) (in legatura cu un adverb de timp) nu a trecut sau nu va trece mai mult timp decat..., nu mai tarziu decat...
Nu mai departe de ieri; B) (rar, intarind un pronume personal) nu altul, chiar cu (tu, el etcetera).
Eu, nu mai departe, te-am vazut. – De4 + Parte.
Varianta definitie 5: Departe adverb 1) La mare distanta; intr-un loc indepartat. ♢ De - din departare. Mai - mai incolo, mai la distanta. Nici pe - catusi de putin; deloc. Pe - pe ocolite; indirect. A ajunge - a) a dobandi succes; b) a trece granitele permise. 2) Într-un moment care a precedat cu mult sau va urma. ♢ Mai - in continuare. /de + parte
Varianta definitie 6: Departe adverb – La (anume) distanta. – Mr. diparte, megl. diparti.
De la parte, cu prep de (Candrea-Dens., 1341; Tiktin; Candrea; Scriban), ca limba italiana a parte, sp. apartar, franceza depart.
Puscariu, ZRPh., XXVII, 739-40, se opune acestei explicatii afirmind ca sensul lui de-parte ar trebui sa fie aproape, afirmatie complet nejustificata, si propune sa se derive adverb din verb (Puscariu 500). – Derivat departa (var. indeparta), verb (a aseza sau a pleca mai departe); departare, substantiv feminin (distanta; deparatare); departisor, adverb (destul de departe).
Dupa Puscariu 500 (si ZRPh., XXVII, 739), verb departa (mr. departedz, departare, megl. dipartez) s-ar explica prin limba latina *dequartāre, de la quartus „cartier”, ca franceza ecarter de la *exquartāre, calabr. iscartarsi, conform REW
Alte informatii despre acest cuvant
Cuvantul este compus din: 7 litere. Cuvantul incepe cu litera "d" si se termina cu litera "e"
DexDefinitie.com este un site dictionar al limbii romane. Gasiti aici aproape toate cuvintele din limba romana, impreuna cu explicatii (definitii). Mai gasiti si statistici legate de fiecare cuvant. Baza de date contine 131.563 de definitii, explicatii, antonime, sinonime.
Site-ul functioneaza excelent pe telefoane mobile Android is iOS. Daca aveti de adaugat vreun cuvant, de facut o corectare, va rugam sa folositi pagina de contact pentru a ne trimite un mesaj.