DexDefinitie.com

Definitie Des - Ce inseamna si explicatie

Varianta definitie 1: Des1- (Înaintea vocalelor si consoanelor sonore, in forma dez-) Element de compunere cu sens privativ, care serveste la formarea unor substantive, a unor adjective si a unor verbe. [Varianta: Dez-, Dis-] – Limba Latina Dis-, franceza Des-.
Varianta definitie 2: Des2, DeasĂ, desi, -se, adjectiv I.
1. (Despre colectivitati sau corpuri compuse din unitati identice) Cu elementele, cu partile componente apropiate, cu intervale foarte mici sau cu foarte putine goluri intre parti. ♦ (Despre tesaturi) Țesut strans: batut.
2. (Despre partile componente ale unei colectivitati sau unitati) Asezat unul langa altul sau foarte aproape unul de altul: strans.
3. (Despre ploaie, ceata, umbra etcetera) Compact, dens: de nepatruns. II.
1. Despre intamplari, fenomene sau actiuni: adesea adverbial) Care se repeta de (mai) multe ori la intervale mici de timp, urmand mereu unul dupa altul: repetat, frecvent. ♦ (Despre miscari care se repeta: adesea adverbial) Repede, iute, grabit. – Limba Latina Densus.
Varianta definitie 3: Des antonim: rar
Varianta definitie 4: Des- /de- /dez- pref. „desfacere”, „negatie”, „intrare, patrundere”. (< franceza des-, de-, conform lat. dis)
Varianta definitie 5: Des adjectiv , adverb
1. adjectiv verifica cuvantul: compact.
2. adjectiv verifica cuvantul: apropiat.
3. adjectiv batut. (Țesatura -.)
4. adjectiv verifica cuvantul: bogat.
5. adjectiv verifica cuvantul: adanc.
6. adjectiv frecvent, repetat. (Vizite -.)
7. adverb verifica cuvantul: adesea.
8. adjectiv , adverb grabit, iute, rapid. (Respiratie -; respira -.)
Varianta definitie 6: Des adjectiv m., plural desi; f. singular deasa, plural dese
Varianta definitie 7: Des2 adverb 1) În repetate randuri; de multe ori; deseori; adesea. 2) La distante mici. /<lat. densus
Varianta definitie 8: Des1 deasa (desi, dese) 1) (despre corpuri compuse din elemente de acelasi fel) Care are partile componente foarte apropiate unul de altul. Padure deasa.
Pieptene -. 2) (despre multimi, populatii) Care este numeros intr-un spatiu restrans. 3) (despre tesaturi) Care este tesut strans. 4) (despre fapte, fenomene, actiuni) Care se repeta de mai multe ori la intervale mici de timp. Respiratie deasa. 5) (despre ploaie, ceata etcetera) Care se caracterizeaza printr-un inalt grad de concen-tratie; care este foarte compact; dens. 6) si adverbial(despre miscari care se repeta) Care vadeste iuteala. /<lat. densus
Varianta definitie 9: Des (deasa), adjectiv –
1. Dens, strins, compact. –
2. (Adv.) Adesea, frecvent. – Mr. ndes, megl. des.
Limba Latina densus (Puscariu 504; Candrea-Dens., 485; REW 2558; Tiktin; Candrea; Scriban); conform, limba italiana, sp., port. (denso), franceza (dense).
Cele doua sensuri ale cuvintului rom. apar si in limba latina spissus › limba italiana spesso, franceza epais.
Este dublet al lui dens, der. densitate, substantiv feminin Derivat ades (var. adesea), adverb (frecvent; de multe ori); (a)dese(a)ori, adverb (frecvent, de multe ori); desime, substantiv feminin (densitate; concentratie); desis, substantiv neutru (invechit, densitate; padure foarte deasa); deset, substantiv neutru (concentratie), cuvint ce pare inventat de Cosbuc.
Conform: indesa.
Varianta definitie 10: Des- – Pref. care intra in compunerea a numeroase cuvinte de orice provenienta (lat. desface; limba slava (veche) despagubi; franceza descentraliza; etcetera) pentru a indica o actiune contrarie celei indicate de cuvintul primitiv.
Limba Latina dĭs-, conform limba italiana dis-, franceza des-, sp. des-.
Pref. verbal, inca activ.
Nu se mentioneaza in continuare decit cuvintele la care este de presupus ca respectiva compunere cu dis- este anterioara rom.; in celelalte cazuri, conform cuvintul de baza.
Modern se scrie dez- inainte de b, d, l, m, n, r, verifica cuvantul: Utilitatea acestei inovatii pare discutabila, iar diferenta de pronuntare a pref., de ex., in descompunere si in desbate, este de nesesizat pentru majoritatea vorbitorilor rom.
Este evident, pe de alta parte, ca timbrul Z nu este propriu cons. in discutie, ci introdus de cea urmatoare, si ca grafii ca dezlipi sau dezvoltat nu sint transcrieri mai fidele decit deslipi sau desvoltat.

Alte informatii despre acest cuvant

Cuvantul este compus din: 3 litere.
Cuvantul incepe cu litera "d" si se termina cu litera "s"

Cuvinte in Limba Romana care incep cu litera


Resurse



Cuvinte aleatoare



© Copyright DexDefinitie.com 2015 - 2025 / Site-ul foloseste baza de date oferita gratuit de catre dexonline.ro

DexDefinitie.com este un site dictionar al limbii romane. Gasiti aici aproape toate cuvintele din limba romana, impreuna cu explicatii (definitii). Mai gasiti si statistici legate de fiecare cuvant. Baza de date contine 131.563 de definitii, explicatii, antonime, sinonime.

Site-ul functioneaza excelent pe telefoane mobile Android is iOS. Daca aveti de adaugat vreun cuvant, de facut o corectare, va rugam sa folositi pagina de contact pentru a ne trimite un mesaj.