Varianta definitie 1: Deschide, deschid, verb III.
1. Tranzitiv A da la o parte, a impinge in laturi o usa, o fereastra, un capac etcetera care inchide ceva. ♢ Expresie A(-i) deschide (cuiva) portile = a(-i) da (cuiva) acces (la ceva), a-i acorda (cuiva) libera trecere. ♦ A descoperi deschizatura de acces intr-o incapere sau intr-un spatiu, dand la o parte usa sau capacul care o inchide. ♢ Expresie A-si deschide sufletul (sau inima) = a face destainuiri, a spune tot ce are pe suflet; a se confesa.
A deschide (sau, reflexiv, a i se deschide) cuiva pofta de mancare = a provoca cuiva (sau a capata) pofta de mancare. ♦ A descuia. ♦ Reflexiv (Despre ferestre si usi) A lasa liber accesul sau vederea in... sau spre..., a da spre... ♦ A indeparta terenurile sterile situate deasupra unui zacamant, in vederea exploatarii lui.
2. Tranzitiv A desface, a face sa nu mai fie impreunat sau strans. ♢ Expresie A deschide gura = A) a indeparta buzele si falcile una de alta pentru a sorbi, a manca sau a vorbi; B) a vorbi.
A deschide cuiva gura = a face, a sili pe cineva sa vorbeasca.
A deschide ochii = A) a ridica pleoapele, descoperind ochii; prin extensiune a se destepta din somn; B) a se naste.
A deschide (sau, reflexiv, a i se deschide) cuiva ochii = a face pe cineva (sau a ajunge) sa-si dea seama de ceva.
A-si deschide ochii (bine) = a fi foarte atent la ceva; a intelege bine ceva.
A deschide ochii mari = a se mira tare de ceva.
A deschide mana = a desface degetele stranse in pumn; figurat a fi darnic.
A deschide bratele = a intinde bratele in laturi pentru a imbratisa pe cineva; figurat a primi pe cineva cu bucurie.
3. Tranzitiv A desface, a dezlipi un plic, a scoate din plic, a despaturi o scrisoare (pentru a lua cunostinta de continut). ♦ A intoarce coperta (impreuna cu una sau mai multe file ale) unei carti, a unui caiet, a desface o carte sau un caiet la o anumita pagina. ♦ A face o incizie sau o interventie chirurgicala intr-o rana, intr-un organ al corpului.
4. Reflexiv (Despre pamant sau formatii ale lui; p. anal. despre valuri) A se despica, a se crapa. ♦ (Despre gauri sau crapaturi) A se forma. ♦ (Despre rani) A incepe sa sangereze sau sa supureze; a inceta sa mai fie inchis. ♦ (Despre flori) A-si desface petalele. ♦ (Despre peisaje, privelisti) A se infatisa vederii, a se desfasura.
5. Tranzitiv (Adesea figurativ) A sapa, a taia, a croi un drum, o sosea, o carare. ♢ Expresie A deschide cuiva cariera = a face cuiva posibila o cariera buna.
6. Tranzitiv A porni o actiune (juridica), a face inceputul; a incepe. ♢ Expresie A deschide vorba despre ceva = a incepe, a aborda un subiect. ♦ A face prima miscare intr-o partida de sah. ♦ A trece mingea unui coechipier pentru ca acesta sa intreprinda o actiune ofensiva.
7. Tranzitiv A face sa ia nastere, sa functioneze, a infiinta, a organiza o scoala, o institutie etcetera
8. Tranzitiv (În expresie) A deschide o paranteza = a pune primul dintre cele doua semne care formeaza o paranteza; figurat a face o digresiune in cursul unei expuneri.
9. Reflexiv (Despre culori sau obiecte colorate) A capata o nuanta mai luminoasa, mai apropiata de limba albaneza ♦ Tranzitiv si reflexiv Figurativ A da sau a capata o infatisare luminoasa, prietenoasa.
10. Reflexiv (Despre vocale) A trece din seria vocalelor inchise in seria vocalelor deschise. [Prez. indicativ si: (regional) deschiz; perf. substantiv deschisei, part. deschis. – Varianta: (popular) Deschide verb III] – Limba Latina Discludere.
Varianta definitie 2: A (se) deschide antonim: a (se) inchide
Varianta definitie 3: A deschide antonim: a inchide
Varianta definitie 4: A se deschide antonim: a (se) inchide
Varianta definitie 5: Deschide verb
1. a desface. (- repede plicul si citeste scrisoarea.)
2. verifica cuvantul: descuia.
3. a casca, a desface. (- gura.)
4. verifica cuvantul: despica.
5. verifica cuvantul: casca.
6. verifica cuvantul: destupa.
7. verifica cuvantul: sparge.
8. a crapa, a se desface, a se despica, a plesni. (Se - mugurii, bobocii.)
9. verifica cuvantul: inflori.
10. verifica cuvantul: inaugura.
11. verifica cuvantul: debuta.
12. verifica cuvantul: vernisa.
13. verifica cuvantul: insenina.
Varianta definitie 6: Deschide verb, indicativ prezent 1 singular si 3 plural deschid, 1 plural deschidem, perf. substantiv 1 singular deschisei, 1 plural deschiseram; conjunctie: prezent 3 singular si plural deschida; part. deschis
Varianta definitie 7: A se deschide ma deschid intranzitiv 1) (despre rani) A se desprinde, incepand sa supureze. 2) (despre pamant sau formatii ale lui) A crapa, capatand fisuri adanci; a se despica. 3) (despre flori, boboci) A-si rasfira petalele; a se desface; a se desfoia. 4) (despre culori) A deveni mai putin intens. 5) (despre privelisti, peisaje) A se intinde in fata ochilor; a se desfasura. 6) (despre cer) A deveni senin; a se insenina. 7) (despre oameni) A capata o infatisare luminoasa. 8) si figurativ (despre drumuri, perspective etcetera) A-si face aparitia. /<lat. discludere
Varianta definitie 8: A DESCHiDE deschid
1. tranz. 1) (usi, ferestre, porti) A da in laturi lasand liber accesul (intr-o incapere, intr-un spatiu etcetera). ♢ - cuiva ochii a face pe cineva sa inteleaga anumite lucruri. A-si - sufletul (sau Inima) a-si exterioriza sentimentele; a-si marturisi tainele; a se destainui. A-si - urechile a asculta cu mare atentie. - pofta de mancare a stimula pofta de mancare. 2) (valize, sertare, borcane, sticle etcetera) A face sa aiba o deschizatura sau o trecere, dand in laturi piesa corespunzatoare (mobila). ♢ - robinetul a da drumul la debitul de apa dintr-o conducta. - cu cheia a descuia. - paranteza a) a pune prima parte a semnului parantezei la locul cuvenit; b) a face o abatere in cursul unei comunicari (pentru a scoate ceva in evi-denta). - gura a) a despreuna buzele si falcile; b) a vorbi. - ochii a) a despreuna pleoapele; b) a se destepta; c) a fi atent. 3) (caiete, carti etcetera) A desface intorcand copertile. 4) (aparate, mecanisme etcetera) A face sa functioneze. 5) (rani, cavitati ale corpului) A desface in vederea unei operatii chirurgicale. 6) (cai de comunicatie) A da in exploatare. 7) (intreprinderi, institutii, localuri etcetera) A face sa ia nastere si sa functioneze. 8) (adunari, sedinte, jocuri sportive etcetera) A realiza in partea initiala; a incepe; a porni. /<lat. disculdere
Varianta definitie 9: Deschide (deschid, deschis), verb –
1. A da la o parte ceva care inchide. –
2. A incepe, a face inceputul, a porni. –
3. A stirni, a atita, a stimula. –
4. A gauri, a perfora. –
4. bis (Refl.) A deveni mai deschis, a se face mai luminos. – Mr., megl. discl’id, istr. rescl’id.
Limba Latina dĭsclūdĕre (Puscariu 509; Candrea-Dens., 368; Tiktin), conform limba italiana dischiudere, prov. desclaure. – Derivat deschis, adjectiv (dat la o parte; neacoperit, dezvelit; limpede; inteligent, franc; sincer; adverb , in mod limpede, in mod sincer); deschizator, adjectiv (care deschide); deschizatura, substantiv feminin (loc liber prin care poate patrunde sau se poate vedea ceva; trecere).
Conform: inchide.
Alte informatii despre acest cuvant
Cuvantul este compus din: 8 litere. Cuvantul incepe cu litera "d" si se termina cu litera "e"
DexDefinitie.com este un site dictionar al limbii romane. Gasiti aici aproape toate cuvintele din limba romana, impreuna cu explicatii (definitii). Mai gasiti si statistici legate de fiecare cuvant. Baza de date contine 131.563 de definitii, explicatii, antonime, sinonime.
Site-ul functioneaza excelent pe telefoane mobile Android is iOS. Daca aveti de adaugat vreun cuvant, de facut o corectare, va rugam sa folositi pagina de contact pentru a ne trimite un mesaj.