DexDefinitie.com

Definitie Deschis -ă - Ce inseamna si explicatie

Varianta definitie 1: Deschis, -Ă, deschisi, -se, adjectiv
1. (Despre usi, porti, capace etcetera) Dat la o parte spre a lasa descoperita o deschizatura.
2. (Despre incaperi, lazi etcetera) Cu usa sau capacul neinchise sau neincuiate. ♢ Expresie Aplauze la scena deschisa = aplauze in timpul desfasurarii unui spectacol.
A avea (sau a tine) casa deschisa = a avea mereu musafiri; a fi primitor. ♦ (Despre vehicule) Neacoperit.
Camion deschis. ♦ (În sintagmele) Scrisoare deschisa = specie de scrisoare cu continut polemic, destinata publicitatii.
Vot deschis sau alegere deschisa = vot sau alegere pe fata, prin ridicare de maini.
Sedinta(sau adunare) deschisa = sedinta (sau adunare) la care sunt invitate si persoane din afara organizatiei respective.
3. Figurativ (Adesea adverbial) Lipsit de ascunzisuri, de fatarnicie; franc, sincer. ♢ Expresie Deschis la vorba sau cu sufletul deschis, cu inima deschisa = sincer, fara ascunzisuri.
Deschis la minte (sau la cap) = destept, receptiv.
Cu pieptul deschis = fara teama, plin de curaj. ♦ (Despre razboaie, certuri etcetera) Declarat, manifest.
4. (Despre obiecte care se pot inchide) Cu marginile (sau cu partile componente) desfacute, indepartate; care nu mai e impreunat sau strans.
A lasa foarfecele deschis. ♦ (Despre ochi) Cu pleoapele ridicate, cu vederea libera; figurat care nu doarme, care e treaz, vigilent. ♢ Expresie A avea ochii deschisi = a privi cu multa atentie; a fi vigilent. ♦ (Despre mana) Cu degetele intinse, rasfirate; figurat darnic. ♦ (Despre brate) Desfacut in laturi pentru a cuprinde ceva sau pentru a imbratisa pe cineva. ♦ (Despre aripi) Desfacut, intins pentru zbor. ♦ (Despre rani) Care sangereaza sau supureaza, care nu este vindecat.
5. (Despre terenuri) Neingradit, neimprejmuit; prin extensiune care se intinde pe o mare distanta; (despre drumuri) pe care se poate circula nestingherit, fara obstacole. ♢ Oras deschis = oras nefortificat sau neaparat, care, potrivit dreptului international, nu poate fi bombardat sau atacat in timp de razboi.
Port deschis = port in care au acces navele de orice nationalitate.
6. (În sintagmele) Vocala deschisa = vocala pronuntata cu gura mai deschisa decat in cazul vocalelor inchise.
Silaba deschisa = silaba terminata in vocala.
7. (Despre circuite electrice) Care este intrerupt; (despre aparate electrice de conectare) cu contactele separate.
8. (Despre culori) Cu nuanta mai apropiata de alb decat de negru; pal, luminos, clar. [Varianta: (popular) Deschis, -a adjectiv ] – Verifica cuvantul: Deschide.
Varianta definitie 2: Deschis antonim: inchis, intunecat
Varianta definitie 3: Deschis adjectiv , adverb
1. adjectiv desfacut. (Scrisoare -.)
2. adjectiv verifica cuvantul: descuiat.
3. adjectiv cascat. (Cu gura -.)
4. adjectiv verifica cuvantul: destupat.
5. adjectiv neacoperit. (Un vehicul -.)
6. adjectiv (MEDICAL) necicatrizat, nevindecat, sangerand, viu. (Rana -.)
7. adjectiv crapat, desfacut, plesnit. (Boboc, mugur -.)
8. adjectiv verifica cuvantul: inflorit.
9. adjectiv verifica cuvantul: fatis.
10. adverb verifica cuvantul: fatis.
Varianta definitie 4: Deschis adjectiv verifica cuvantul: cinstit, comunicativ, expansiv, neprefacut, prietenos, receptiv, sincer, sociabil, volubil.
Varianta definitie 5: Deschis -sa (-si, -se) 1) verifica cuvantul: A deschide si A se deschide. ♢ Scrisoare -sa text polemic in forma de scrisoare sau sensibilizare destinata publicitatii. Vot - vot prin ridicare de maini. Mana -sa a) mana cu degetele intinse; b) bun la suflet; darnic; marinimos. 2) Care este intins, desfasurat in toata lungimea sau latimea; desfacut. Aripi -se. ♢ Cu bratele -se cu bunavointa; cu bucurie. 3) (despre vehicule) Care este lipsit de acoperamant; neacoperit; descoperit. 4) si adverbial figurativ Care nu tainuieste nimic; fara ascunzisuri; sincer; neprefacut. Fire -sa. ♢ Cu inima -sa (sau Cu sufletul -) fara a ascunde ceva; sincer. Cu pieptul - fara teama; fara sfiala. 5) (despre terenuri) Care nu este ingradit; neimprejmuit. 6) (despre drumuri) Pe care se poate circula liber. ♢ Port - port in care pot intra navele de comert din orice tara. Oras - oras fara obiective militare care, in timp de razboi, conform normelor de drept international, nu poate fi bombardat. 7) (despre sedinte, adunari) Care se tine si cu participarea persoanelor din afara organizatiei respective. 8) lingv.: Vocala -sa vocala pronuntata cu gura larg desfacuta. Silaba -sa silaba care se termina cu o vocala. /v. a (se) deschide

Alte informatii despre acest cuvant

Cuvantul este compus din: 7 litere.
Cuvantul incepe cu litera "d" si se termina cu litera "s"

Cuvinte in Limba Romana care incep cu litera


Resurse



Cuvinte aleatoare



© Copyright DexDefinitie.com 2015 - 2025 / Site-ul foloseste baza de date oferita gratuit de catre dexonline.ro

DexDefinitie.com este un site dictionar al limbii romane. Gasiti aici aproape toate cuvintele din limba romana, impreuna cu explicatii (definitii). Mai gasiti si statistici legate de fiecare cuvant. Baza de date contine 131.563 de definitii, explicatii, antonime, sinonime.

Site-ul functioneaza excelent pe telefoane mobile Android is iOS. Daca aveti de adaugat vreun cuvant, de facut o corectare, va rugam sa folositi pagina de contact pentru a ne trimite un mesaj.